Στη σκιά του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, το οποίο όπως όλα συγκλίνουν ήταν απόρροια των ηθελημένων ενεργειών ενός κράτους, ολοένα και περισσότερες χώρες αρχίζουν να αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία κρίσιμων υποδομών τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Νορβηγία και η Τουρκία, δύο χώρες που κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικές στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Αναπτύσσουν στρατό
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Gahr Sture, στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν για την προστασία των υπεράκτιων πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να αποτραπεί το σενάριο επανάληψης ενός αντίστοιχου σαμποτάζ στις υποδομές της.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι και η Τουρκία ενισχύει τα μέτρα για να προστατεύσει τον αγωγό Turkish Stream, ενώ το τουρκικό ναυτικό και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να ενισχύσουν την παρουσία τους και τον έλεγχο σε κρίσιμες τουρκικές υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο.
Ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως στις 22 Σεπτεμβρίου οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ανακοίνωσαν επίσημα ότι κατάφεραν να αποτρέψουν μια δολιοφθορά των Ουκρανών σε μια υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αν και δεν δίνονταν περαιτέρω στοιχεία, διευκρινιζόταν πως οι ενεργειακοί αυτοί πόροι προμηθεύονταν προς την Τουρκία και την Ευρώπη, κάτι που παραπέμπει προφανώς στον Turkish Stream.
Τι θα γίνει εάν η Ευρώπη μείνει και από το νορβηγικό αέριο;
Με την ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό να έχει τιναχθεί στον αέρα μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, τι θα γίνει στην Ευρώπη εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι της Νορβηγίας;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μιλάγαμε για μια ασύλληπτη κατάρρευση της Ευρώπης, όπου όχι μόνο οι βιομηχανίες θα έβαζαν λουκέτο, αλλά και οι άνθρωποι θα άρχιζαν να παγώνουν.
Αυτή τη στιγμή η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης (το 2021 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής μετά τη Ρωσία, καθώς η Gazprom προμήθευσε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι 113 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων της Νορβηγίας).
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά φέτος, καθώς η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μειώθηκε στα 50 δισεκατομμύρια κ.μ. από 155 δισεκατομμύρια κ.μ. που ήταν πέρσι.
Εφιαλτικό σενάριο
Δεδομένου ότι οι ποσότητες από Αλγερία και Αζερμπαϊτζάν παρέμειναν αμετάβλητες, η Ευρώπη κατάφερε να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες χάρη στην αύξηση των εισαγωγών LNG, χάρη στην αύξηση χρήσης άνθρακα αλλά και στη μείωση κατά 30% της κατανάλωσης του αερίου.
Αλλά η έλλειψη αερίου παραμένει και η Νορβηγία δεν μπορεί να την καλύψει παρά τις προσπάθειες που έκανε για να αυξήσει τις προμήθειες σε βάρος της παραγωγής πετρελαίου.
Στην περίπτωση που η Ευρώπη στερηθεί άλλα 50 ή 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από τη Νορβηγία, δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος για να τις αναπληρώσει.
Ήδη υπάρχει έλλειμμα με το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν υπάρχουν και αρκετοί τερματικοί σταθμοί LNG.
Είναι προφανές πως το σενάριο αυτό είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικό, καθώς η Ευρώπη θα καλούνταν να αντιμετωπίσει μια τεράστια και άνευ προηγουμένη κρίση.
Αντίστοιχες ανησυχίες – χωρίς την ίδια ένταση - υπάρχουν και για τον Turkish Stream, μέσω του οποίου η Ευρώπη λαμβάνει περίπου 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Εάν η ουκρανικοί και νότιοι αγωγοί προμήθειας αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη παραμένουν άθικτοι, τότε η Ευρώπη μπορεί να καταφέρει να βγάλει τον χειμώνα, χωρίς προβλήματα θέρμανσης στα σπίτια, αν και λογικά δεν θα γλιτώσει το κλείσιμο εργοστασίων, εμπορικών κέντρων και επιχειρήσεων.
Κινδυνεύει όντως η Νορβηγία;
Πολλοί ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι η Νορβηγία δεν έχει να φοβηθεί κάτι, καθώς δεν συνδέεται η περίπτωση της με τη δολιοφθορά στους Nord Stream.
«Είναι σαφές για εμένα ότι ο κύριος σκοπός της υπονόμευσης του Nord Stream ήταν να καταστραφεί η υποδομή φυσικού αερίου που συνδέει εδώ και χρόνια τη Ρωσία με την Ευρώπη.
Όταν χαθεί αυτή η σύνδεση, η Ευρώπη δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αγοράζει αμερικανικό LNG» αναφέρει ο διευθυντής ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών της Ρωσίας, Aleksei Gromov.
Όπως λέει, οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν στόχο να καταστρέψουν την ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι κύριοι αγοραστές του νορβηγικού αερίου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.
Το να τις αποδυναμώσεις είναι κάτι αποδεκτό, όχι όμως και να τις σκοτώσεις, γιατί για να τις διασώσεις μετά, θα είναι ακριβότερο» λέει ο Gromov, ο οποίος επισημαίνει ότι αν και η Δύση επιχείρησε να κατηγορήσει τη Ρωσία για το ότι συνέβη στους Nord Stream, τώρα γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα γίνεται πιστευτή αυτή η εκδοχή.
Προκαλούν εσκεμμένα φόβο
Όπως λέει ο Gromov, όλη αυτή η διασπορά φόβου για τους κινδύνους των υποδομών αερίου και πετρελαίου και άλλων κρατών, γίνεται ακριβώς για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης για το ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ στους Nord Stream.
«Προσπαθούν να ενσταλάξουν το φόβο στους απλούς ανθρώπους, να δείξουν ότι υπάρχουν κάποιες δήθεν αόρατες δυνάμεις που απειλούν την Ευρώπη με ενεργειακή αποκάλυψη» επισημαίνει ο Gromov, ο οποίος εκτιμά ότι μετά το χτύπημα στους αγωγούς Nord Stream, αυτοί δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών