Οι ΗΠΑ επιθυμούν η παροχή ενίσχυσης στην ουκρανική οικονομία να διαμορφωθεί στο 1,2 δισ. το μήνα
Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ενισχύουν την οικονομία της Ουκρανίας με το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων το μήνα καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και πιέζουν τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για παρόμοια ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022.
Ήδη, η κυβέρνηση Biden, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα επιχορηγήσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, έως το τέλος του χρόνου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται, μάλιστα σε πιέσεις από το Κογκρέσο, του οποίου η έγκριση απαιτείται για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Κιέβου, για επιμερισμό των βαρών μεταξύ των συμμάχων.
ΔΝΤ: Στα 5 δισ. το μήνα
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να καλύψει βασικές ανάγκες και να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία.
Η χώρα έλαβε βοήθεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Serhiy Marchenko.
Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της
Όπως είχε γράψει το Bloomberg τον Ιούλιο ότι ορισμένοι σύμμαχοι επέκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και την κάλεσε να το πράξει επειγόντως.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Κιέβου - τις οποίες το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 έχει υπολογίσει στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια - κατά την σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία, αυτήν την εβδομάδα
Διχάζει το κόστος
Σύμφωνα με διπλωμάτες τα αναμενόμενα επίπεδα χρηματοδότησης της Ουκρανίας από τα ευρωπαϊκά κράτη θα είναι παρόμοιας κλίμακας με το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα που είναι διατεθειμένες να παρέχουν οι ΗΠΑ.
Εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις λεπτομέρειες ενός πακέτου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ κατέβαλε 1 δισ ευρώ το καλοκαίρι, ενώ άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στο Κίεβο, καθώς οι συζητήσεις για το εάν η βοήθεια θα πρέπει να είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων ή δανείων, δεν τελεσφόρησαν.
Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απογοητευτεί εξαιρετικά από τον αργό ρυθμό λήψης αποφάσεων του μπλοκ σχετικά με την οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο, καθώς και από την έλλειψη αντίληψης της επείγουσας ανάγκης μεταξύ ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων ειδικά καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Η ΕΕ μέχρι στιγμής έχει καταβάλει αρκετά δισ. ευρώ για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Η ΕΕ στοχεύει επίσης να υποστηρίξει το σχεδιασμό γύρω από τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι άμεσες ανάγκες του Κιέβου είναι πολύ πιο επιτακτικές, συμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών