Στα ύψη παραμένει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται εκατέρωθεν εκτοξεύσεις πυραύλων εν μέσω απειλών και προειδοποιήσεων.
Σήμερα Πέμπτη 6/10 η Β. Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο ακόμα βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι έπεσαν εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας.
Οι πυραυλικές αυτές εκτοξεύσεις – μέσα σε 12 ημέρες η Β. Κορέα έχει εκτοξεύσει 6 πυραύλους – ήρθαν μια μέρα μετά τις από κοινού εκτοξεύσεις πυραύλων από τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο «ανταπέδωσαν» την προηγούμενη εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα που προκάλεσε τρόμο στη βόρεια Ιαπωνία, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην κήρυξη συναγερμού και να απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.
Ανταπόδοση
Η Β. Κορέα υποστήριξε πως η νέα αυτή πυραυλική εκτόξευση αποτελεί «μέτρα ανταπόδοσης» στα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και στην ανάπτυξη στην περιοχή δυνάμεων, όπως είναι πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, οι κινήσεις αυτές αποτελούν «δίκαιη αντίδραση του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ που προκαλούν κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο».
Είναι χαρακτηριστικό πως η εκτόξευση έγινε τη στιγμή που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που έγινε προχθές Τρίτη 4/10 και πάλι από τη Β. Κορέα.
«Είναι η έκτη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον εάν υπολογίσουμε από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε καμία περίπτωση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida.
Πυρά Κίνας στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, ένταση υπήρξε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνήλθε με αφορμή την προηγούμενη εκτόξευση πυραύλων από τη Β. Κορέα που προκάλεσε τον τρόμο στην Ιαπωνία.
Η Κίνα επέρριψε στις ΗΠΑ την ευθύνη για τις πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, κατηγορώντας τις πως «δηλητηριάζουν» το περιβάλλον ως προς την ασφάλεια στην περιφέρεια».
Όπως είπε ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, οι πρόσφατες εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα συνδέονται στενά με τη σειρά στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή, επισημαίνοντας πως αυτά τα γεγονότα δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανέναν.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η Κίνα και η Ρωσία είχαν προτείνει στα τέλη του 2019 να ψηφιστεί απόφαση για την ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας πως το κείμενο αυτό θα μπορούσε να ξαναέλθει στο τραπέζι ώστε να δημιουργηθεί «ευνοϊκή ατμόσφαιρα» προς την «επανέναρξη του διαλόγου».
Να ενισχυθούν, όχι να ελαφρυνθούν οι κυρώσεις
Απαντώντας στην τοποθέτηση αυτή η Αμερικανίδα πρέσβης σημείωσε πως οι κυρώσεις όχι μόνο δεν πρέπει να ελαφρυνθούν, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθούν, κατηγορώντας την Κίνα και τη Ρωσία πως θέλουν να επιβραβεύσουν τη Βόρεια Κορέα για τις παράνομες ενέργειες της.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν το βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι διχασμένο για το ζήτημα των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τη Ρωσία και την Κίνα στη μια πλευρά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στην άλλη.
Πάντως και δεδομένου πως δεν μπορούσε να υπάρξει ομοφωνία, τα εννέα από τα δεκαπέντε μέλη (μόνιμα και προσωρινά) του Συμβουλίου Ασφαλείας εν τέλει καταδίκασαν την προηγούμενη πυραυλική δοκιμή της Τρίτης με χωριστή κοινή ανακοίνωσή τους (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Αλβανία, Βραζιλία, Ινδία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών