«Α, πάλι κυρώσεις…» - ο μέσος Ρώσος καταναλωτής θα χασμουρηθεί και θα συνεχίσει την επιχείρησή του.
Πράγματι, αρχίζουμε να συνηθίζουμε στην επιβολή ολοένα και περισσότερων δυτικών κυρώσεων», αποκαλύπτει ο γνωστός Ρώσος οικονομολόγος Denis Raksha.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα δέχεται συνήθως σε πακέτα.
Και οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν στις 6 Οκτωβρίου 2022 είναι ήδη το όγδοο πακέτο που εγκρίθηκε μετά τις 21 Φεβρουαρίου.
Το περιεχόμενο του πακέτου δεν ήταν έκπληξη για κανέναν - τα περισσότερα από τα νέα περιοριστικά μέτρα συζητήθηκαν ευρέως.
Το πακέτο αποδείχθηκε μεγάλο και βαρύ, οπότε παραθέτουμε μόνο τις πιο σημαντικές, κατά τη γνώμη μας, απαγορεύσεις από αυτό:
- για τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη θαλάσσια μεταφορά τους σε τρίτες χώρες (δηλαδή όχι στην ΕΕ), εάν η τιμή του είναι υψηλότερη από το καθορισμένο ανώτατο όριο πετρελαίου τιμές;
- για εισαγωγές από τη Ρωσία αγαθών συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ: προϊόντα χάλυβα, πλαστικά, τσιγάρα, χαρτοπολτός, χαρτί, καλλυντικά κ.λπ.
- για εξαγωγή στη Ρωσική Ομοσπονδία άνθρακα, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και τεχνικών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή όπλων και της αεροπορίας•
- για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Ρωσική Ομοσπονδία, διαβουλεύσεις στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και άλλων επιχειρηματικών υπηρεσιών•
- απαγόρευση εργασιών με το ρωσικό ναυτικό μητρώο
- Περιορισμοί έχουν επίσης επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, καθώς και σε εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας και σε άτομα που «διαδίδουν παραπληροφόρηση».
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, πώς ακριβώς σκοπεύει η ΕΕ να εξασφαλίσει την πώληση πετρελαίου από τη Ρωσία σε τιμές όχι υψηλότερες από το καθορισμένο ανώτατο όριο. Και ποιο είναι αυτό το ταβάνι;
Για το ποιες από αυτές τις κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν πιο οδυνηρά τη ρωσική οικονομία, ρωτήθηκε ο οικονομολόγος Denis Raksha.
«Για να κάνουμε προβλέψεις για το πώς μπορεί να μας επηρεάσουν οι κυρώσεις από το όγδοο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τη διατύπωση και τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των περιορισμών που εισάγονται», λέει ο ειδικός.
Αλλά προκαταρκτικά μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι νέοι περιορισμοί δεν θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.
Για παράδειγμα, η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών αγαθών ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μικρό ποσό (ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ το 2021 ανήλθε σε 282 δισεκατομμύρια δολάρια, - Εκδ.).
Φυσικά, για συγκεκριμένους κατασκευαστές προϊόντων χάλυβα, πλαστικών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κ.λπ., που θα επηρεαστούν από την απαγόρευση, αυτό είναι πολύ σοβαρό, αλλά το μέτρο δεν θα είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία συνολικά.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου είναι ο κύριος λόγος που ξεκίνησαν όλα.
Αλλά εδώ είναι απαραίτητο να δώσουμε προσοχή στη θέση των ΗΠΑ, λέει ο Denis Raksha.
Συγκεκριμένα, στη δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), που έκανε μόλις τις προάλλες: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου που αγοράζουν πρώτες ύλες σε τιμή υψηλότερη από την όριο.
Δηλαδή, καταλαβαίνουν ότι θα είναι δύσκολο να επιβιώσουν χωρίς ρωσικό πετρέλαιο τώρα.
Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει την ίδια θέση, αν και υπάρχει μια ρήτρα τιμωρίας για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα παράκαμψης των κυρώσεων της ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών