Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ουκρανία θέλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς; – Δίνει το δικαίωμα veto στις ΗΠΑ για τους πιθανούς στόχους

Γιατί η Ουκρανία θέλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς; – Δίνει το δικαίωμα veto στις ΗΠΑ για τους πιθανούς στόχους
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky θέλει να παράσχει «μια πλήρη λίστα πιθανών στόχων, επιτρέποντας παράλληλα στις ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε από τις πιθανές τοποθεσίες»

Το καθεστώς της Ουκρανίας ζητάει από την Δύση και από τους αμερικανούς απεγνωσμένα να λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς…
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky θέλει να παράσχει «μια πλήρη λίστα πιθανών στόχων, επιτρέποντας παράλληλα στις ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε από τις πιθανές τοποθεσίες».

Οι εκκλήσεις του καθεστώτος της Ουκρανίας να λάβει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έπιασαν τόπο….
Αν και καμία πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ποιος τύπος πυρομαχικών έχει παραδοθεί, πηγές από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι το καθεστώς της Ουκρανίας έχει ήδη στην κατοχή της όπλα που μπορούν να στοχεύσουν την Κριμαία.

Η Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Άμυνας για θέματα Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρασίας, των ΗΠΑ, το επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ..
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας δεν έχουν λάβει ακόμη το ATACMS (Army Tactical Missile Systems), αλλά μια ενημερωμένη έκδοση των κατευθυνόμενων πυραύλων GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System).

Πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για τα τυπικά πυρομαχικά M30 και M31, αλλά ότι οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει κρυφά τους νέους πυραύλους ER-GMLRS.
Ο ακριβής αριθμός αυτών των πυραύλων είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, δεδομένου ότι η παραγωγή ξεκίνησε μόλις την άνοιξη του 2022.

Οι πύραυλοι ATACMS που ζητούν εδώ και μήνες το καθεστώς της Ουκρανίας μπορεί να πλήξει στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι κανονικοί πύραυλοι GMLRS (M30 και M31) που χρησιμοποιούνται από τις Ουκρανικές δυνάμεις έχουν μέγιστο αποτελεσματικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιόμετρα.
Από την άλλη πλευρά, οι πύραυλοι ER-GMLRS έχουν εκτεταμένο βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα.
Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση ενός ER-GMLRS πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021.
Εκείνη την εποχή, η Lockheed Martin περίμενε ότι θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγή το 2023, αλλά φαίνεται ότι τα σχέδια έχουν επιταχυνθεί.
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν αρκετές αναφορές ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας χρησιμοποιούν κάποιου είδους πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς για τα προμηθευμένα από τις ΗΠΑ M142 HIMARS MLRS, το βεληνεκές των οποίων υπερβαίνει τις δυνατότητες των πυραύλων M30 και M31.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές και θα θεωρηθούν ως άμεση εχθρική ενέργεια από οποιονδήποτε προμηθεύει τέτοια όπλα.
Ωστόσο, το καθεστώς της Ουκρανίας αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.
Σύμφωνα με πολλές πηγές η Ουκρανία θέλει να δώσει στις ΗΠΑ τον έλεγχο σε ποια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα στοχοποιηθούν.
Η πρόταση έγινε σε μια προσπάθεια παραλαβής πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, πιθανότατα των ATACMS.
Και ενώ η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ισχυρίζεται ότι αυτό γίνεται για να «αποφευχθεί η κλιμάκωση», θα πετύχαινε ακριβώς το αντίθετο και θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ο Volodymyr Zelensky θέλει να παράσχει «μια πλήρη λίστα πιθανών στόχων, επιτρέποντας παράλληλα στον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε από τις πιθανές τοποθεσίες».
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Zelensky «ελπίζει ότι με την αυξημένη διαφάνεια θα ανοίξει το δρόμο για να εγκριθούν περισσότερα όπλα και μεγαλύτερης εμβέλειας οπλικά συστήματα».

Η κυβέρνηση Biden ισχυρίζεται ότι θέλει το καθεστώς της Ουκρανίας να «αποφύγει να στοχεύσει το ρωσικό έδαφος». Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν επί του παρόντος πολύ διαφορετικές απόψεις για το τι είναι το «σωστό» στο ρωσικό έδαφος.
Αφού η Δύση οργάνωσε το πραξικόπημα του 2014, ο λαός της Κριμαίας διεξήγαγε δημοψήφισμα και ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία.
Πρόσφατα, τέσσερις επιπλέον περιφέρειες (Donetsk, Luhansk, Zaporozhye και Kherson) ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Αν και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και το καθεστώς της Ουκρανίας αρνήθηκαν να αποδεχθούν τη βούληση του λαού σε αυτές τις περιοχές, η Ρωσία θα συνεχίσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης.
Η ρωσική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ήδη ότι θεωρεί τις τέσσερις περιοχές ως δικές της και ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφος της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο δράστης.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν παράσχει τουλάχιστον 16 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (HIMARS) στις δυνάμεις της Ουκρανίας και σχεδιάζουν να στείλουν περίπου 12 ακόμη.
Οι Ουκρανοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα MLRS για να στοχεύσουν κατοικημένες περιοχές στο Donbass και αλλού στις περιοχές Zaporozhye ή Zaporizhia και Kherson, προκαλώντας δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, θύματα αμάχων.

H Ρωσία εξέδωσε πολλές προειδοποιήσεις ότι αυτό δεν θα γίνει πια ανεκτό, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε επανειλημμένα ότι εάν η Δύση παράσχει στο καθεστώς της Ουκρανίας όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, ο ρωσικός στρατός θα αναγκαστεί να «επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής» της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Τον Ιούλιο, ο Lavrov έγραψε ένα άρθρο στο οποίο ισχυριζόταν ότι το ΝΑΤΟ ήταν ουσιαστικά ήδη μέρος στη σύγκρουση και ότι συντόνιζε τις επιθέσεις κατά ρωσικών μονάδων.
«Οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ και οι σκοπευτές του Multiple Launch Rocket Systems, προφανώς, ήδη κατευθύνουν τις ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των εθνικιστικών ταγμάτων στο έδαφος».

Εκτός από την τακτική παρουσία της CIA στο έδαφος στην Ουκρανία, ειδικές δυνάμεις από τη Λιθουανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και πολλά άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην Ουκρανία.
Πολλοί πρώην ειδικοί χειριστές οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, τώρα ενσωματωμένοι σε διάφορες ομάδες μισθοφόρων και «εθελοντών» είναι επίσης παρόντες στο έδαφος κοντά στη γραμμή επαφής, εκπαιδεύοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου και εργάζονται σε σχέδια τακτικής μάχης.
Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η παρουσία τους είναι τυχαία ή/και άγνωστη στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Biden έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να δει τη Ρωσία «ηττημένη».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι στόχος ήταν «να δούμε τη Ρωσία να υφίσταται μια στρατηγική ήττα στην Ουκρανία», ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ… έκανε παρόμοια δήλωση για «την ανάγκη να δούμε μια αποδυναμωμένη Ρωσία».
Άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι, όπως η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν επίσης πει ότι «η διπλωματία δεν πρέπει να εξετάζεται μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης