Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ας ετοιμάζεται για σφοδρή ρωσική αντεπίθεση η Ουκρανία, μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας

Guardian: Ας ετοιμάζεται για σφοδρή ρωσική αντεπίθεση η Ουκρανία, μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
Τις επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα στην Κριμαία, αναλύει ο Guardian και πιστεύει ότι φτάνουν μέχρι το Κρεμλίνο

Όταν ξεκινούσε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως ονομάζει την εισβολή στην Ουκρανία ο Vladimir Putin, είχε στα σενάριά του το ενδεχόμενο στοχοποίησης της γέφυρας, γι’ αυτό και είχε προειδοποιήσει για αντίποινα, στα οποία θα αισθανθεί υποχρεωμένος να προβεί σε αυτά, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Guardian και εξηγεί πως αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε σφοδρή αντεπίθεση.
Την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την έκρηξη στη γέφυρα στο στενό του Κερτς στην Κριμαία επιχειρεί να αναλύσει ο Guardian, υπενθυμίζοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της κατασκευής για τους Ρώσους, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη στάση του Κρεμλίνου και κατ'επέκταση επί του πεδίου της μάχης.

Η κατασκευή του αιώνα

«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Vladimir Putin – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», γράφει ο Guardian.
Ο Putin άνοιξε τον δρόμο στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz και είχε καυχηθεί για τη σημασία της γέφυρας.
«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι έκαναν όνειρα να χτίσουν αυτή τη γέφυρα.
Επέστρεψαν στην ιδέα τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 1940, του 1950.
Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε» είχε πει στους εργάτες.
Όμως σήμερα το πρωί, μια τεράστια έκρηξη οδήγησε στην κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος και προκάλεσε φωτιά σε βαγόνια καυσίμων ενός τρένου που διέσχιζε το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ρωσία θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί, τις επόμενες ημέρες ή και ώρες

«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Putin γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», σημειώνει.
Είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Putin και η πανηγυρική υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων περιοχών.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια απάντηση στην έκρηξη δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά και σημαντική.
Η γέφυρα είναι βασική γραμμή εφοδιασμού, όχι μόνον για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες.

Η έκρηξη είχε άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της Κριμαίας που έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Παρότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η έκρηξη και η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι δεν υπήρχε πρόσβαση της Ουκρανίας.
Κάτι τέτοιο όμως χει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.
Επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι τον Αύγουστο ώθησε τους Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας, σχηματίζοντας μάλιστα ουρά χιλιομέτρων στη γέφυρα. Επίσης, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν διακριτικά προχωρήσει σε αναδιάταξη, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει.
«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα.

Η νίκη για το Κίεβο και ο επόμενος στόχος

Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Putin».
Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitri Medvedev είχε προβεί σε απειλές.
«Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας.
Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».
«Τουλάχιστον», καταλήγει η ανάλυση, «αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Putin, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης