Tι αποκαλύπτει το Bloomberg – Καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου και της οικονομικής ελευθερίας με την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες από τρίτα κράτη
Με το νέο όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει παρανόμως ευρείες εξουσίες που θα της επιτρέψουν να στοχεύει άτομα εντός και εκτός του μπλοκ που συμβάλλουν στην αποφυγή τους - πρόκειται για τη χρήση του όπλου των δευτερογενών συνεπειών των κυρώσεων.
Αυτό το κάνει προκειμένου να επισείσει διαθνώς τον φόβο των δευτερευουσών συνεπειών των κυρώσεων, όπως για παράδειγμα στην Κίνα, ώστε να απειληθεί το πυκνό δίκτυο των διμερών εμπορικών σχέσεων που έχει διαμορφωθεί μετά την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία με αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία – οι οποίες σημειωτέον επωφελούνται καταρχάς από τις χαμηλές τιμές που προσφέρει η Ρωσία στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων προς αυτές.
Να επισημανθεί πως από διεθνείς νομικούς κύκλους η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων είναι αντίθετη τόσο στην άσκηση της οικονομικές ελευθερίας όσο και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την νομική ασφάλεια των διεθνών συναλλαγών.
Οι διευρυμένες εξουσίες
Όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει εξουσίες για την κατάρτιση καταλόγου φυσικών ή νομικών προσώπων, οντοτήτων ή φορέων»που διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ.
Η νέα αυτή διάσταση που περιλαμβάνεται πλέον στο οπλοστάσιο των κυρώσεών της υποδηλώνει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.
Τα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όσους, για παράδειγμα, εισάγουν απαγορευμένα ρωσικά προϊόντα στην ΕΕ μέσω τρίτης χώρας, αποκρύπτοντας την πραγματική τους προέλευση, ή που εξάγουν απαγορευμένα είδη στη Μόσχα.
Θα μπορούσε επίσης δυνητικά να επιτρέψει στο μπλοκ να επιβάλει κυρώσεις σε πολίτες της ΕΕ που βοηθούν άλλους να αποφύγουν τους περιορισμούς.
Η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα και οι εταιρείες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις της είναι πιθανό να συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και ως εκ τούτου έκρινε απαραίτητο να θεσπίσει μέτρα που να τους στοχεύουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα.
Γιατί αυτές είναι παράνομες
Από την μία πλευρά, αυτή τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής είναι ιδιαίτερα βλαπτική για την οικονομικής ελευθερίας καθώς περιορίζει τα διαθνή συναλλακτικά δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων.
Προκαλεί μια πρωτοφανή ανασφάλεια δικαίου όσον αφορά τη οικονομικη΄δραστηριότητα και περιορίζει ουσιαστικά τα περιουσιακά δικαιώματα – με τον ίδιο τρόπο που εκλάπησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Τριτεύοντος αποτελεί και από την άποψη του διεθνούς δικαίου μία πλήρως παράνομή πράξη καθώς στην ουσία οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι απαλλοτριώνουν περιουσιάκα στοιχεία προσώπων ή οντοτήτων τρίτων κρατών στο πλαίσιο ενός οικονομικού πολέμου.
Τα παραπάνω βέβαια δεν θα μείνουν αναπάντητα από τη ρωσικη΄πλευρά.
Οι παράνομες συναλλαγές
«Αφού διαμαρτυρήθηκε για χρόνια για την εξωεδαφική εφαρμογή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η ΕΕ κινείται σιγά-σιγά προς την ίδια κατεύθυνση", δήλωσε ο Tomasz Włostowski, διευθύνων σύμβουλος της EU Sanctions, μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα τις Βρυξέλλες.
Αυτό φέρνει την ΕΕ μερικά βήματα πιο κοντά στην άμεση επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ σε ξένες εταιρείες, επισημαίνει.
«Αν και η ΕΕ σκοπεύει να τιμωρήσει τις ξένες εταιρείες μόνο όταν βοηθούν τα πρόσωπα της ΕΕ να παραβιάσουν τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας και όχι όταν οι ίδιες οι ξένες εταιρείες πραγματοποιούν τέτοιες απαγορευμένες συναλλαγές¨» σημείωσε.
Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων
Η ΕΕ είναι απίθανο να προχωρήσει τόσο μακριά όσο κάποια αμερικανικά μέτρα που ουσιαστικά αποκόπτουν όσους έχουν υποστεί κυρώσεις από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Αντ' αυτού, οι επιχειρήσεις που υπόκεινται σε κυρώσεις εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ να δεσμεύονται και τα άτομα να απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Άτομα οι εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ πιθανότατα θα δυσκολευτούν να συνεργαστούν με οποιαδήποτε οντότητα ή άτομο που έχει υποστεί κυρώσεις, προσθέτοντας ένα στοιχείο αποτροπής στο μέτρο.
Οι ΗΠΑ έχουν ως επί το πλείστον αποφύγει μέχρι στιγμής να εφαρμόσουν εκτενώς δευτερογενείς κυρώσεις όσον αφορά τους περιορισμούς που στοχεύουν τη Ρωσία, προτιμώντας να χρησιμοποιήσουν διπλωματική πίεση αντ' αυτού, ανέφερε ένα άλλο πρόσωπο στο Bloomberg.
Ωστόσο, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της ευθυγραμμίζονται πιστεύοντας ότι η επιβολή των κυρώσεων είναι το κλειδί.
Μένει να δούμε την αποφασιστικότητα της ρωσικής απάντησης και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών