Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσαν τα βρετανικά ομόλογα, παρά τη νέα παρέμβαση της Bank of England, η οποία επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Πιο αναλυτικά, το backstop απέτυχε να ηρεμήσει… τα επενδυτικά πνεύματα, κάτι το οποίο υποδηλώνει πως επίκειται περισσότερο χάος για τους traders.
Το χρέος που συνδέεται με τον πληθωρισμό δέχτηκε το χειρότερο πλήγμα, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να αυξάνεται κατά 64 μονάδες βάσης, στο 1,24%.
Κάπως έτσι, οι επενδυτές κάνουν ντάμπινγκ περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου για άλλη μια φορά μετά από ένα sell off που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω ανησυχιών για τις δημοσιονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης.
Παράλληλα, η BoE ανακοίνωσε μέτρα για να αμβλύνει την πίεση στα συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν εμπλακεί και κινδυνεύουν με καταστροφή, επιβεβαιώνοντας ότι το πρώτο της πρόγραμμα έκτακτων αγορών θα λήξει, όπως είχε προγραμματιστεί στις 14 Οκτωβρίου, αφαιρώντας ένα βασικό επίπεδο στήριξης.
«Η BoE πρόκειται να ηρεμήσει την αγορά, αλλά δεν πρόκειται να σώσει την αγορά», δήλωσε ο Geoffrey Yu, αναλυτής στρατηγικής στην Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.
Ενώ διασφαλίζει τη ρευστότητα για τα συνταξιοδοτικά ταμεία που πλήττονται, η κεντρική τράπεζα δεν θα περιορίσει τις αποδόσεις, πρόσθεσε.
Αυτά τα funds «θα πρέπει να διαχειριστούν τον κίνδυνο και να είναι προετοιμασμένα για νέα σοκ», είπε ο Yu.
Το sell off του Σεπτεμβρίου λόγω ανησυχιών για τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης της Liz Truss οδήγησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας και σε μια ταπεινωτική δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης, εν μέσω ερωτημάτων για την αξιοπιστία της.
Η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων εκφρασμένων σε στερλίνα πίεσε τα funds να ρευστοποιήσουν μακροπρόθεσμα ομόλογα ύψους 50 δισ. λιρών, πυροδοτώντας φόβους για κατάρρευση του κλάδου.
Οι κινήσεις της Δευτέρας υποδηλώνουν ότι τα ίδια προβλήματα αναδύονται ξανά.
«Η BoE θα πρέπει να ανησυχεί για το νέο sell-off σε gilts και linkers που θα οδηγήσουν σε περισσότερες collateral calls για άλλη μια φορά, τον φαύλο κύκλο στον οποίο ήλπιζε να σταματήσει στις 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο James Lynch, διαχειριστής επενδύσεων στην Aegon Asset.
Το backstop
Περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει παρέμβασής της στην αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων ανακοίνωσε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η Τράπεζα της Αγγλίας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας ανακοίνωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς δύο εβδομάδων για κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου μακρόχρονης ληκτότητας, γνωστά ως gilts, για να αποκαταστήσει την τάξη στις αγορές και να προστατεύσει τα επενδυτικά κεφάλαια (LDI) από την επικείμενη κατάρρευση.
Επίσης, η BoE ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει μέτρα για να διασφαλίσει ένα «εύλογο τέλος» στο πρόγραμμα αγορών της στις 14 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μεγέθους των ημερήσιων δημοπρασιών της.
«Η Τράπεζα ανακοίνωσε πως μπορεί να πραγματοποιεί 8 ημερήσιες δημοπρασίες, για να αγοράζει ομόλογα έως και 40 δισεκατομμύρια λιρών. Μέχρι στιγμής, βέβαια, έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 6 δισ. στερλινών.
Η Τράπεζα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτήν την αχρησιμοποίητη χωρητικότητα για να αυξήσει το μέγιστο μέγεθος των υπόλοιπων πέντε δημοπρασιών πάνω από το τρέχον επίπεδο των 5 δισεκατομμυρίων λιρών σε κάθε δημοπρασία» ανέφερε η BoE.
Το όριο της δημοπρασίας θα επιβεβαιώνεται κάθε πρωί στις 9 το πρωί τοπική ώρα, με τη Δευτέρα να ορίζεται στα 10 δισεκατομμύρια λίρες (11 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η BoE θα δρομολογήσει επίσης μια Προσωρινή Διευκόλυνση Επεκταμένης Αναφοράς Εξασφαλίσεων (TECRF), η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες να αμβλύνουν τις πιέσεις ρευστότητας στα κεφάλαια πελατών που απειλούνται από την αστάθεια της αγοράς.
www.bankingnews.gr
Mάταιη η παρέμβαση της Bank of England – Συνεχίζεται το sell off στα βρετανικά ομόλογα
Tο backstop της Bank of England απέτυχε να ηρεμήσει… τα επενδυτικά πνεύματα
Σχόλια αναγνωστών