Σχεδόν 800 εκατομμύρια μάσκες προσώπου που κατασκευάστηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) θα αποτεφρωθούν σύντομα ως καύσιμο για να κρατήσουν τους ανθρώπους στη Γερμανία ζεστούς αυτόν τον επερχόμενο ζοφερό χειμώνα .
Οι αναφορές δείχνουν ότι η ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης αγωνίζεται να παραμείνει στη ζωή εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας-ΝΑΤΟ.
Αυτό έχει αφήσει τη χώρα ανίκανη να αποκτήσει ή να παράγει αρκετή ενέργεια για να περάσει την ψυχρή περίοδο του χειμώνα.
Πολλοί στη Γερμανία πανικοβάλλονται και προσπαθούν να αγοράσουν καυσόξυλα, σόμπες, πέλλετ ξύλου και οτιδήποτε άλλο μπορούν για να δημιουργήσουν θερμότητα λόγω της επικείμενης απώλειας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η πρόσφατη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream 1 (NS1) και Nord Stream 2 (NS2) από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έχει επιδεινώσει τα πράγματα, καθιστώντας την ήδη πολύπλοκη κατάσταση πολύ χειρότερη.
Καθώς φτάνει ο χειμώνας φέρνοντας μαζί του το κρύο ο γερμανικός λαός αρχίζει να φρικάρει γιατί δεν σκέφτηκαν ποτέ αυτό το σενάριο ούτε στη Γερμανία ούτε σε άλλα μέρη προφανώς.
Η καύση των μασκών δεν παράγει «καθαρή» ενέργεια – συγγνώμη, Γερμανία!
Οι 800 εκατομμύρια μάσκες, μας λένε, έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης τους (ποιος ήξερε ότι ένα κομμάτι χαρτί και πλαστικό κινεζικής κατασκευής είχε διάρκεια ζωής;). Αρχικά αγοράστηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση για ένα εκπληκτικό ποσό 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εν τέλει είναι πλέον άχρηστα.
Όχι μόνο η καύση των μασκών θα παράγει ηλεκτρισμό, δήλωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης, Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Καταναλωτών της Γερμανίας, αλλά θα παράγει επίσης την απαραίτητη θερμότητα για να κρατήσει τους ανθρώπους στη ζωή όλο τον χειμώνα.Το κάψιμο των μασκών δεν θα είναι «καθαρή» ενέργεια όπως η Γερμανία υπερηφανεύεται εδώ και καιρό.
Ο καπνός και η στάχτη που αφήνουν πίσω τους θα δημιουργήσουν παρόμοια ρύπανση με αυτή των ορυκτών καυσίμων, την οποία η Γερμανία έχει χλευάσει κατά τη μετάβασή της σε μια «πράσινη» οικονομία.
Μέχρι το έτος 2030, η Γερμανία είχε σχεδιάσει να επιτύχει εθνική παραγωγή καθαρής ενέργειας 80%, μια αύξηση από την αρχική της δέσμευση κατά 65%.
Επί του παρόντος – ή τουλάχιστον μέχρι φέτος – η Γερμανία ισχυρίστηκε ένα «μίγμα ισχύος» λίγο κάτω από το 41 τοις εκατό παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Η προοπτική καύσης 800 εκατομμυρίων μασκών για ενέργεια αυτόν τον χειμώνα θα περιορίσει σημαντικά την πράσινη μετάβαση στη Γερμανία, καθώς οι μάσκες είναι εξαιρετικά ρυπογόνες όταν καίγονται. Για να παραχθούν αυτές οι μάσκες στην Κίνα, έπρεπε να καούν και τα ορυκτά καύσιμα.
Μας λένε ότι η Γερμανία σχεδιάζει να επανεκκινήσει τουλάχιστον 20 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε όλη τη χώρα που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να «σώσει τον πλανήτη».
Τώρα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλη μια φορά για να σωθούν ζωές από υποθερμία και θάνατο.
Αύξηση 600% στην αγορά κάθε τόνου άνθρακα
Δυστυχώς για τη Γερμανία, η χώρα αντιμετώπισε δυσκολίες από την καθυστερημένη απόκτηση και παράδοση άνθρακα στους εν λόγω σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Ο ποταμός Ρήνος ήταν απαγορευτικά χαμηλός για λίγο, εμποδίζοντας τη διέλευση πλοίων και το κόστος που σχετίζεται με ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Στις αρχές του 2021, σύμφωνα με τον Heiko Mennerich, επικεφαλής ενέργειας στο Evonik, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια άνθρακα στη Γερμανία, ο άνθρακας κόστιζε μόλις 64 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
Το περασμένο καλοκαίρι, αυτός ο ίδιος τόνος άνθρακα αυξήθηκε στα 400 δολ. – αύξηση άνω του 600%.
«Ας γίνει η Γερμανία παράδειγμα για τον αμερικανικό λαό, εάν η κυβέρνησή μας βρεθεί πολύ εξαρτημένη από ξένη ενέργεια και στραφεί στην καύση ιατρικών προμηθειών για ζεστασιά τον χειμώνα», προειδοποιούσε μια έκθεση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών