Ισχυρή άνοδο σημειώνει η Wall Street, έπειτα από ένα εντυπωσιακό ενδοσυνεδριακό comeback, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αρχικές απώλειες έδωσαν τη σκυτάλη σε κέρδη…
Ειδικότερα, μετά τη δημοσιοποίηση των δυσχερών δεδομένων για τον πληθωρισμό, που αποδεικνύεται «επίμονος», η αμερικανική χρηματαγορά διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα μια εντυπωσιακή ανάκαμψη κατά την οποία ο Dow ανέκτησε περίπου 1.300 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, στον S&P 500 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταβολή από τον Μάρτιο του 2020, από πτώση -2,39% σε άνοδο 2,39%.
Τα κέρδη στην Ενέργεια και στις τραπεζικές μετοχές οδήγησαν το ράλι…
Θετικά συνέβαλαν και δεικτοβαρείς τίτλοι όπως η Apple και η Microsoft.
Οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι η ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση πληθωρισμού σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα κορυφωθούν σύντομα.
«Ίσως έχουμε την κορύφωση του πληθωρισμού και από εδώ αρχίζουμε να επιβραδύνουμε», δήλωσε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επενδυτική στρατηγική στον Charles Schwab.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι διακυμάνσεις στις μετοχές είναι πιθανό να συνεχιστούν ενόψει νέων μακροοικονομικών στοιχείων και των ανακοινώσεων για τα εταιρικά κέρδη.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αστάθεια ενώ οι ενδοημερήσιες διακυμάνσεις είναι απλώς η φύση του θηρίου αυτή τη στιγμή» είπε ο Schwab.
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται +3,22%, στις 30.151 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδο +2,98%, στις 3.683 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει αύξηση +2,65%, στις 10.693 μονάδες
Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 0,96 δολ./ευρώ
Στα μάκρο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 9 χιλ. στις 228 χιλ.
Ο μέσος όρος αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκε κατά 5.000 στις 211.500.
Απογοήτευσε ο πληθωρισμός, στο 8,2% τον Σεπτέμβριο
Αναφορικά με τον πληθωρισμό που αποτελεί ίσως και το «απόλυτο βαρίδι» για την οικονομία, παρέμεινε σε υψηλά 40 ετών, απογοητεύοντας αγοράς και επενδυτές.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 8,3% τον Αύγουστο, και 8,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% (διπλάσιος των προσδοκιών).
Ειδικότερα, τα τρόφιμα και η στέγαση αυξήθηκαν σημαντικά (παρά την πτώση της ενέργειας).
Μερικοί δείκτες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, ο οποίος μειώθηκε κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο μετά από μείωση 0,1% τον Αύγουστο.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο -0,75% στα 159 ευρώ.
Οριακές μεταβολές καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,05% στα 92,50 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,10% στα 87,00 δολ. το βαρέλι.
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Άνοδο κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα και με τις ανησυχίες να επανέρχονται από τις επιπτώσεις της κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας .
Στο 10,9% επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.
Ο δείκτης DAX στη Γερμανία έκλεισε στο +1,51% στις 12,355 μονάδες
Ο δείκτης CAC στο Παρίσι βρέθηκε στις συναλλαγές στο +1,04%, στις 5,879 μονάδες
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,56%, στις 20.785 μονάδες
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο +0,35%, στις 6,850 μονάδες
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών