Ο Borrell βλέπει τον υπόλοιπο κόσμο ως απειλή για την ΕΕ
"Η Ευρώπη είναι ένας κήπος", είπε ο Borrell στο πλαίσιο ενός ευρύτερου θέματος για την οικοδόμηση συμμαχιών προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις και εντάσεις με εξωτερικά έθνη.
"Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι μια ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο", ανέφερε, με πολλούς επικριτές του να κάνουν ρόλο για βαθιά ρατσιστικό λόγο.
Στην ομιλία του αφιέρωσε πολύ χρόνο στη διερεύνηση αυτής της αναλογίας "κήπος/ζούγκλα".
"Η Ευρώπη είναι ένας κήπος. Έχουμε χτίσει έναν κήπο. Όλα λειτουργούν.
Είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που μπόρεσε να οικοδομήσει η ανθρωπότητα - τα τρία πράγματα μαζί", είχε πει.
Να προστατευθεί ο κήπος
Ο Borrell προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ότι "ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι ακριβώς ένας κήπος.
Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι μια ζούγκλα, και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο.
Οι κηπουροί θα πρέπει να τη φροντίσουν, αλλά δεν θα προστατεύσουν τον κήπο χτίζοντας τείχη.
Ένας ωραίος μικρός κήπος περιτριγυρισμένος από ψηλούς τοίχους προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ζούγκλας δεν πρόκειται να αποτελέσει λύση.
Διότι η ζούγκλα έχει ισχυρή ικανότητα ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός προκειμένου να προστατεύσει τον κήπο.
"Οι κηπουροί πρέπει να πάνε στη ζούγκλα.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ασχοληθούν πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο.
Διαφορετικά, ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει σε εμάς, με διαφορετικούς τρόπους και μέσα".
Σκληρή κριτική
Ορισμένοι διπλωμάτες καθώς και εξωτερικοί κυβερνητικοί ηγέτες άσκησαν κριτική στον Borrell για τα σχόλια, συμπεριλαμβανομένου με μεγάλη επιρροή Nasser Bin Hassan Al-Shaikh, γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών του Ντουμπάι, ο οποίος χαρακτήρισε το λόγο του Borrell "ιμπεριαλιστικό" και τον "ρατσιστικό".
Οι παρατηρήσεις του εμφανίστηκαν συγγενείς με την αρχαία και μεσαιωνική διάκριση μεταξύ του "πολιτισμού" της αυτοκρατορίας και των "βάρβαρων" εδαφών εκτός αυτών των πολιτικών και πολιτιστικών ορίων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιτέθηκε επίσης, με την εκπρόσωπο Maria Zakharova να λέει: "Ο "κήπος" χτίστηκε από την Ευρώπη λόγω της βάρβαρης συμπεριφοράς στη λεηλασία της "ζούγκλας"".
Ορισμένοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αξιωματούχου του ΟΗΕ, συνέκριναν επίσης τις δηλώσεις με θέματα του διάσημου μυθιστορήματος του Joseph Conrad, "η καρδιά του σκότους", για την ευρωπαϊκή βαρβαρότητα και τις καταστροφές κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην Αφρική.
«Μάταιο να προλάβουμε την κρίση... έρχεται»
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Borrell έβλεπε την τέλεια καταιγίδα να έρχεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο "ο κόσμος που αντιμετωπίζουμε είναι ένας κόσμος ριζικής αβεβαιότητας".
Η ταχύτητα και το εύρος των αλλαγών είναι εξαιρετικές.
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να την αρνηθούμε.
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε.
Θα ήταν μια μάταιη προσπάθεια.
Πρέπει να την αποδεχτούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτήν, δίνοντας προτεραιότητα στην ευελιξία και την ανθεκτικότητα.
Αλλά η αβεβαιότητα είναι ο κανόνας.
Γεγονότα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι δεν θα συμβούν ποτέ, συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο.
Με αυτόν τον ρυθμό, θα εμφανιστούν οι μαύροι κύκνοι.
Δεν θα είναι λευκοί κύκνοι - όλοι τους θα είναι μαύροι - επειδή το ένα μετά το άλλο, συνέβησαν πράγματα που είχαν πολύ χαμηλή πιθανότητα να συμβούν, παρ' όλα αυτά συνέβησαν, είχαν ισχυρό αντίκτυπο και σίγουρα συνέβησαν.
Πρωτοφανής επίθεση Borrell κατά της Fed
Πρωτοφανής ήταν η παρέμβαση του Borrell και κατά της πολιτικής της Federal Reserve, παραβιάζοντας ένα ανομολόγητο πρωτόκολλο περί "μη διαφωνίας" με τις ΗΠΑ.
Ο ανώτατος εκπρόσωπος του μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ, ξέσπασε δημόσια κατά της Fed όταν είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες (σε όλη την Ευρώπη, όπου η ύφεση θα είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι στις ΗΠΑ) αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για να αποτρέψουν την πτώση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου, και συνέκρινε την επιρροή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ με την κυριαρχία της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική πριν από τη δημιουργία του ευρώ.
Η "ζημιά" της Fed
Ως αποτέλεσμα της σκληρής πολιτικής σύσφιξης της Fed, η οποία στις 2 Νοεμβρίου θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, την τέταρτη φορά σε μόλις 96 ημέρες διαπραγμάτευσης, την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιξης από την εποχή του Volcker, τόσο οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές (ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά -24%, για το 4ο χειρότερο έτος στην ιστορία - μόνο το 1931, το 1974 και το 2002 ήταν χειρότερα) όσο και τα 10ετή ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά -17% οδεύοντας προς το χειρότερο έτος στην ιστορία τους.
Και η αμερικανική οικονομία παραπαίει.
Ωστόσο, οι ζημιές στις ΗΠΑ - η οικονομία των οποίων είναι σχετικά απομονωμένη από τις επιπτώσεις που έχει η εκτίναξη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, του δολαρίου, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την καταστροφή που "μοιράζει" η Fed με τη μορφή της εκτίναξης του δολαρίου και της έκρηξης των επιτοκίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών