Ο υπουργός Εσωτερικών Aleksandar Vulin υποστήριξε ότι η Σερβία δεν ανήκει στην ΕΕ, τα μέλη της οποίας σε καμία περίπτωση «δεν θέλουν» να δεχθούν τη Σερβία.
Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία, από τον Μάρτιο του 2012, και ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2014.
Ο Πρόεδρος Vucic είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι η κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Ωστόσο, ο ενθουσιασμός για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ένταξη έχει εξασθενίσει καθώς η διαδικασία καθυστερεί επί χρόνια, χωρίς προοπτική ένταξης στο άμεσο μέλλον.
Το βασικό κομβικό σημείο ήταν η άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο – το οποίο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Βελιγράδι το 2008 – ως ανεξάρτητο κράτος.
Η ΕΕ απαιτεί από τις δύο χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους εάν κάποια από τις δύο θέλει να προχωρήσει προς την ένταξη στην ΕΕ.
Επιπλέον, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Σερβία έχει επικριθεί έντονα από αξιωματούχους της ΕΕ και πολιτικούς από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την άρνησή της να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Ο Aleksandar Vulin, μια βασική φιλορωσική φωνή εντός του υπουργικού συμβουλίου, είπε σε συνέντευξή του στο Vecerni Novosi που δημοσιεύθηκε στις 14 Οκτωβρίου ότι το Βελιγράδι πρέπει να αποδεχθεί ότι η ΕΕ δεν θέλει να δεχτεί τη Σερβία.
"Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ, αλλά αν η ΕΕ θέλει τη Σερβία.
Αν κρίνουμε από τον τρελό εκβιασμό που μας εκθέτουν να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο, να καταργήσουμε τη Δημοκρατία Σέρπσκα και να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, δεν μας θέλουν» πρόσθεσε.
«Όσο πιο γρήγορα αποδεχτούμε ότι δεν μας θέλουν και ότι δεν ανήκουμε εκεί, τόσο καλύτερα θα είμαστε. Η στάση απέναντι στην ΕΕ δεν είναι θέμα συναισθημάτων αλλά λογικών αποφάσεων».
Στην ετήσια έκθεση προόδου της που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τη Σερβία να δεσμευτεί σταθερά στη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ και στην πορεία μεταρρυθμίσεων.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι η Σερβία απέτυχε να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, και τις περισσότερες δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για το θέμα αυτό.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για μια συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο – βάσει της οποίας η Σερβία θα πάρει μια ταχεία πορεία προς την ΕΕ εάν επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς – ο Vulin ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός.
Επίθεση κατά της ΕΕ
«[Πού] είδατε την επιταχυνόμενη λήψη; Από όσο γνωρίζω, η τελική απόφαση λαμβάνεται από κάθε κοινοβούλιο κάθε χώρας της ΕΕ.
Πιστεύετε πραγματικά ότι οι Κροάτες θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ χωρίς άλλους όρους;». σχολίασε, αναφερόμενος στη συχνά προβληματική σχέση μεταξύ της Σερβίας και της γειτονικής Κροατίας, η οποία ως μέλος της ΕΕ έχει τη δύναμη να ασκεί βέτο στην πρόοδο της Σερβίας.
Οι διμερείς διαμάχες με γειτονικά κράτη προηγουμένως εμπόδισαν την πρόοδο μιας άλλης υποψήφιας χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Vulin επέκρινε επίσης την ΕΕ ως θεσμικό όργανο, σχολιάζοντας: «Με την απώλεια της πολιτικής ανεξαρτησίας, τα μέλη της ΕΕ αρχίζουν να χάνουν την οικονομική τους δύναμη, κάτι που ήταν ο κύριος λόγος για την ελκυστικότητα της ΕΕ».
Ο Vulin πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα στις 22-23 Αυγούστου, κατά την οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Lavrov και άλλους Ρώσους αξιωματούχους. Στη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Βουλίν είπε ότι η Σερβία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που «δεν έχει γίνει μέρος της αντιρωσικής υστερίας».
Το ταξίδι πυροδότησε διαφωνία με τη συνάδελφό του Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Zorana Mihajlovic , η οποία κατηγόρησε τον Λαβρόφ για «κατάχρηση» της απόφασης της Σερβίας να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η Σερβία υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό ώθησε τον Βουλίν να υπερασπιστεί δημόσια τον Λαβρόφ.
Υπάρχει έντονο φιλορωσικό αίσθημα στη Σερβία. Μια δημοσκόπηση του Ιουνίου από τη Demostat έδειξε συντριπτική υποστήριξη για τη Ρωσία και την αντίθεση στη συμμετοχή των δυτικών κυρώσεων μεταξύ του σερβικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά των κυρώσεων στη Ρωσία, έναντι μόλις 9% υπέρ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών