Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, παρακολούθησε σήμερα άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Οι αποστολές που είχαν προβλεφθεί κατά την άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής εκπληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν τον στόχο τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Τα μηνύματα μέσω της άσκησης
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην άσκηση απηύθυναν σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση όσον αφορά την ετοιμότητα της Ρωσίας.
Πλάνα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu, να λέει στον Putin πως οι ασκήσεις αφορούν την "απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις επίθεσης σε απάντηση ενός εχθρικού πυρηνικού πλήγματος".
Ο αρχηγός του επιτελείου, Valery Gerasimov, είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιελάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.
Ανησυχία
Πάντως, το γεγονός ότι την ίδια περίοδο πραγματοποιείται και η αντίστοιχη άσκηση του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «Steadfast Noon» (Ακλόνητο Μεσημέρι). Σύμφωνα με τη Συμμαχία, οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν άσκηση για τις πυρηνικές αποτρεπτικές τους ικανότητες, με τη συμμετοχή δεκάδων αεροπλάνων πάνω από τη βορειοδυτική Ευρώπη μεταξύ 17 και 30 Οκτωβρίου.
Το γεγονός ότι οι πυρηνικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πραγματοποιούνται την ίδια περίοδο προκαλεί έντονη ανησυχία σε γεωπολιτικούς αναλυτές. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της, η Wall Street Journal υπενθύμισε ότι στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου περιλαμβάνονται επεισόδια κατά τα οποία στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων αύξησαν τις εντάσεις και ενδεχομένως αύξησαν τον κίνδυνο ακούσιου πολέμου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η Σοβιετική Ένωση απάντησε σε μια άσκηση του ΝΑΤΟ του 1983 που ονομάστηκε Able Archer θέτοντας τις σοβιετικές αεροπορικές δυνάμεις σε αυξημένο συναγερμό. Ιστορικοί και ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι σε αυτό επεισόδιο οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά από ποτέ σε ένοπλη σύγκρουση, μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περσινές ασκήσεις της Ρωσίας αναβλήθηκαν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Putin επέβλεψε την εκτόξευση μιας σειράς βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ σε μια επίδειξη της πυρηνικής και συμβατικής ισχύος του έθνους του.
Το... ασυνήθιστο βήμα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Για να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού φέτος, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έκαναν το ασυνήθιστο βήμα να τηλεγραφούν ορισμένες λεπτομέρειες της Steadfast Noon πριν από την έναρξη της άσκησης και συζήτησαν επίσης δημοσίως τι μπορεί να περιλαμβάνει η άσκηση της Μόσχας.
Η Steadfast Noon περιλαμβάνει μόνο αεροπλάνα, ενώ η άσκηση της Ρωσίας περιλαμβάνει γενικά αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις που αποτελούν τμήματα αυτού που είναι γνωστό ως πυρηνική τριάδα.
«Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να εκθέσουμε τι περιμένουμε να κάνουν, καθώς και τι αναμένεται να κάνουμε εμείς», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι προσδοκίες είναι σημαντικές αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στο Steadfast Noon θα συμμετάσχουν έως και 60 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων Β-52, μαχητικά συνοδευτικά, αεροσκάφη ανεφοδιασμού και αεροσκάφη ικανά για αναγνώριση, έλεγχο και ηλεκτρονικό πόλεμο. Θα περιλαμβάνει πτήσεις πάνω από τη χώρα υποδοχής, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρομαχικά στις ασκήσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 30 Οκτωβρίου και θα απέχουν περισσότερο από 600 μίλια από το ρωσικό έδαφος.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο επιμένει στους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα».
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, επεσήμανε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει ενεργητική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, συνομίλησε για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Άμυνας χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο Shoigu «εξέφρασε στον Κινέζο ομόλογό του την ανησυχία του σχετικά με ενδεχόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανία με τη χρήση "βρώμικης βόμβας"».
Από την πλευρά του ο Ινδός υπουργός Άμυνας επεσήμανε στον Shoigu ότι καμία πλευρά στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης.
«Η προοπτική χρήσης ραδιενεργών ή πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη στις βασικές αρχές της ανθρωπότητας», τόνισε ο Ινδός υπουργός, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να επιλυθεί η σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ουκρανία και Δύση έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών