Όπως είπε, «τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το μέγιστο επίπεδο για τα επιτόκια θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο».
Νωρίτερα, σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, στο εύρος 3,75% με 4%, προχώρησε στις 2 Νοεμβρίου 2022 η Federal Reserves.
Σε αυτό το κλίμα:
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,11% στις 32.291 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,96% στις 3.780 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει επίσης πτώση 2,73% στις 10.593 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι Apple, Alphabet και Microsoft υποχωρούσαν περισσότερο από 1%, ενώ η Amazon.com σημείωνε πτώση σχεδόν 3%.
Επίσης, η Airbnb Inc σημείωνε πτώση άνω του 10% καθώς το guidance για το δ’ τρίμηνο που υπολειπόταν των εκτιμήσεων.
Στα μάκρο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, μια πιθανή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει τη νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον προκειμένου να καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό.
Έτσι, σε μια καλά μελετημένη κίνηση, που ανέμεναν οι αγορές εδώ και εβδομάδες, αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της κατά 0,75% στο εύρος στόχου 3,75%-4% - στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.
Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 0,75% σήμερα).
Ευρωπαϊκές αγορές
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,61% στις 13.256 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώσε πτώση 0,58% στις 7.144 μονάδες.
Στις 6.276 μονάδες με οριακή πτώση 0,81% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σε άνοδο 0,03% στις 22.802 μονάδες.
Σε βαθιά ύφεση οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης - Στις 46,4 μονάδες ο PMI τον Οκτώβριο
Κλιμακώθηκε η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, γεγονός που δείχνει ότι ο τομέας βρίσκεται σε ύφεση, καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης επέφερε ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό 29 μηνών στο 46,4 τον Οκτώβριο από 48,4 τον Σεπτέμβριο, κάτω από την προκαταρκτική μέτρηση του 46,6 και περαιτέρω κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Παρασκευή και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στο 43,8 από 46,3, σηματοδοτώντας τον πέμπτο μήνα με τιμές κάτω του 50.
Γερμανία: Απρόσμενη πτώση 0,5% στις εξαγωγές τον Σεπτέμβριο 2022 - Εμπορικό πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ
Απρόσμενη πτώση σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας την Τετάρτη.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αναμενόταν να μειωθούν κατά 0,4%.
Η Γερμανία κατέγραψε εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Destatis, ξεπερνώντας κατά πολύ το προβλεπόμενο πλεόνασμα των 700 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο η εξάρτηση από την Κίνα
Οι περισσότερες εισαγωγές προήλθαν από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, η οποία σημείωσε αύξηση 5,4% σε σχέση με τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα σημείωσαν πτώση 2%, σύμφωνα με το γραφείο.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz κατευθύνεται στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, ένα ταξίδι που θα παρακολουθείται στενά για ενδείξεις σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η Γερμανία για τη μείωση της οικονομικής της εξάρτησης από την ανερχόμενη υπερδύναμη της Ασίας.
Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων βελτιώθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo αυτή την εβδομάδα, αλλά η κατάσταση συνολικά παραμένει δύσκολη λόγω των τεταμένων ενεργειακών αγορών και του αδύναμου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών