Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ, λόγω διαφάνειας και φορολογικών παροχών στις πράσινες επιδοτήσεις

Η ΕΕ απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ, λόγω διαφάνειας και φορολογικών παροχών στις πράσινες επιδοτήσεις
Οι Βρυξέλλες θέλουν η Ουάσινγκτον να καταργήσει τις απαιτήσεις για το περιεχόμενο και την παραγωγή που εισάγουν διακρίσεις στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις ΗΠΑ να τροποποιήσουν ορισμένες φορολογικές παροχές που περιέχονται στην πρόσφατα θεσπισθείσα νομοθεσία για τις πράσινες επιδοτήσεις, δεδομένου του διακριτικού χαρακτήρα τους, όπως είπε, και προειδοποίησε για πιθανά αντίποινα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι Βρυξέλλες θέλουν η Ουάσινγκτον να καταργήσει τις απαιτήσεις για το περιεχόμενο και την παραγωγή που εισάγουν διακρίσεις στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Ζήτησε, επίσης, μεγαλύτερη διαφάνεια στις φορολογικές πιστώσεις που χορηγούνται από τον νόμο και να διασφαλιστεί ότι οι επιδοτήσεις δεν δημιουργούν δυσμενείς επιπτώσεις, σύμφωνα με έγγραφο που υποβλήθηκε στις ΗΠΑ αργά την Παρασκευή.

Τα αμερικανικά μέτρα κινδυνεύουν "να δημιουργήσουν εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμοιβαία ή αντίποινα", προσθέτει το έγγραφο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τις ανησυχίες της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο. Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν δηλώσει ότι η ΕΕ θέλει να επιλύσει τη διαφορά με φιλικό τρόπο, αλλά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί άδικες επιδοτήσεις, μεταξύ άλλων με την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Από τότε που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΕΕ έχει εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες της.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τον σωρευτικό αντίκτυπο ορισμένων από τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Το έγγραφο της Παρασκευής αναφέρει ότι οι επιπτώσεις του αμερικανικού νόμου είναι "ιδιαίτερα ανησυχητικές" για τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς θα περιορίσουν την προμήθεια κρίσιμων υλικών και θα τροφοδοτήσουν τον "επιβλαβή ανταγωνισμό" για τις εισροές, όταν και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί για στενότερη συνεργασία.
Θα μπορούσε να προκαλέσει έναν "επιβλαβή παγκόσμιο αγώνα επιδότησης προς τα κάτω" σε βασικές τεχνολογίες και υλικά για την πράσινη μετάβαση, προειδοποίησε η ΕΕ.
Η ΕΕ απαρίθμησε ως προβληματικές εννέα διατάξεις περί φορολογικών πιστώσεων που περιλαμβάνονται στο νόμο.
Ορισμένες παραβιάζουν σαφώς τους κανόνες του ΠΟΕ λόγω του διακριτικού τους χαρακτήρα, ανέφερε η ΕΕ στο έγγραφο.

Τα κίνητρα

Οι διατάξεις περιελάμβαναν φορολογικές πιστώσεις για την ηλεκτρική ενέργεια από ορισμένες ανανεώσιμες πηγές, για τη βιώσιμη αεροπλοΐα, για την παραγωγή υδρογόνου, για καθαρά οχήματα, για την παραγωγή προηγμένης μεταποίησης και για την παραγωγή καθαρών καυσίμων.
Τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρονται από την κυβέρνηση Biden "γέρνουν άδικα τους όρους ανταγωνισμού προς όφελος της παραγωγής και των επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων εμπορικών εταίρων", απειλώντας τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και αλλού, ανέφερε η ΕΕ στο έγγραφο.
Τα σχόλια ήρθαν στο πλαίσιο του αιτήματος των ΗΠΑ για γνωμοδοτήσεις που θα καθοδηγήσουν την εφαρμογή του νόμου.
Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να επιλύσουν τη διαφορά πριν από το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου οι διατλαντικοί εταίροι θέλουν να συμφωνήσουν σε μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης