Δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν στη Ρώμη το Σάββατο (5/11/2022) ζητώντας τη διακοπή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και την κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας την αντίδραση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση της Giorgia Meloni για την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο.
Έχοντας σημαίες με το ουράνιο τόξο με τη λέξη «ειρήνη» και «μη βία», μέλη εργατικών συνδικάτων και καθολικών ενώσεων, πρόσκοποι, φοιτητές και ακτιβιστές απαίτησαν τον τερματισμό των συγκρούσεων και μια σοβαρή διεθνή διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου.
Συναντά αντιδράσεις η Νατοϊκή Meloni
Η Meloni που ορκίστηκε πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες επικεφαλής μιας νέας δεξιάς κυβέρνησης, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη σκληρή στάση του προκατόχου της Mario Draghi κατά της Ρωσίας.
Αντιμετωπίζει όμως αντιδράσεις σε περαιτέρω αποστολές όπλων, καθώς η οικονομία της Ιταλίας βυθίζεται από τις επιπτώσεις της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού που έφτασε σχεδόν το 12% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών δεκαετιών.
Οι εταίροι της Meloni, ο Matteo Salvini της Lega και ο Silvino Berlusconi, ο 86χρονος πρώην πρωθυπουργός, έχουν και οι δύο δεσμούς με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin και έχουν διαφοροποιηθεί από τη σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.
Διαπραγματεύσεις ζητεί ο Conte
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Giuseppe Conte, ο οποίος στήριξε την αντιπολεμική διαδήλωση στη Ρώμη, έχει επίσης προειδοποιήσει κατά της περαιτέρω αποστολής όπλων στο Κίεβο.
«Η Ουκρανία είναι πλέον πλήρως οπλισμένη – χρειαζόμαστε μια σημαντική πρόοδο προς την κατάπαυση του πυρός και τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Conte, ο οποίος πυροδότησε την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην απροσδόκητη κατάρρευση της κυβέρνησης Draghi, υπενθυμίζουν οι Financial Times.
«Aυτή η στρατηγική οδηγεί μόνο σε κλιμάκωση», συνέχισε.
Η πυρηνική απειλή δεν είναι φάντασμα
Πολλοί συμμετέχοντες στην πορεία εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο οπλισμός στην Ουκρανία απλώς παρατείνει την καταστροφική σύγκρουση και θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων.
«Το δράμα στην Ουκρανία δεν πρέπει να υποτιμηθεί – ο δρόμος προς την ειρήνη πρέπει να αναζητηθεί επειγόντως», δήλωσε ο Andrea Riccardi, ιδρυτής της καθολικής κοινωνικής οργάνωσης Sant'Egidio.
«Η πυρηνική απειλή δεν είναι φάντασμα, αλλά πιθανή απειλή». . . Δεν είμαστε ουδέτεροι, αλλά υπερασπιζόμαστε την ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο Giovanni Timoteo, μέλος της Συνομοσπονδίας Ιταλών Εργατών, τόνισε: «Είμαι απολύτως αντίθετος στην αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία. Σήμερα, οι άνθρωποι θέλουν ειρήνη με όπλα. Είναι αδιανόητο. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ειρήνη».
Αντιδιαδήλωση
Ωστόσο, ακόμη και όταν η καρδιά της Ρώμης γέμισε με διαδηλωτές, ο Carlo Calenda, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Azione, οργάνωσε μια αντιδιαδήλωση στο Μιλάνο, με ισχυρή υποστήριξη από τη μεγάλη ουκρανική κοινότητα της Ιταλίας.
«Αυτοί που ζητούν ειρήνη αλλά και αφοπλισμό της Ουκρανίας ζητούν την παράδοση της Ουκρανίας», είπε ο Calenda.
Μεταξύ των διαδηλωτών του Μιλάνου, ο Oles Horodetskyy, πρόεδρος της Χριστιανικής Ένωσης Ουκρανών στην Ιταλία, άσκησε κριτική στους διαδηλωτές της Ρώμης, ρωτώντας «είναι υπέρ της ειρήνης ή υπέρ του Putin;». «Το να μην δίνουμε όπλα σε όσους αμύνονται από τους επιτιθέμενους σημαίνει να ευνοούμε αυτούς που επιτίθενται», πρόσθεσε.
Γερμανία: Στους δρόμους 10.000 διαδηλωτές κάθε εβδομάδα
Την ίδια ώρα στη Γερμανία, από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022, περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους κάθε εβδομάδα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις των αρχών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τα γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς και την ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε το κόστος ζωής, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη στοιχεία από τις γερμανικές αρχές την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.
«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 4.400 διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Γερμανία που σχετίζονται με την πολιτική με φόντο τον κορωνοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη δυτική αντιρωσική υστερία, την κλιματική και ενεργειακή κρίση», σημειώνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που ελήφθησαν, «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κάθε εβδομάδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου».
Ανάλυση των στοιχείων
Διευκρινίζεται ότι η εφημερίδα ανέλυσε στοιχεία από 14 περιοχές για την περίοδο από 29 Αυγούστου έως 23 Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα, οι ομοσπονδιακές πολιτείες της Βαυαρίας και του Αμβούργου δεν μπορούσαν να παράσχουν στοιχεία για τις συγκεντρώσεις. για το Βραδεμβούργο, το δημοσίευμα συμπεριέλαβε μόνο στοιχεία για το δεύτερο μισό της περιόδου και για τη Σαξονία-Άνχαλτ δεν υπάρχει αριθμός για την πρώτη εβδομάδα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διαδηλώσεων γίνεται στην ανατολική Γερμανία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεξιές και αριστερές συλλογικότητες συμμετέχουν στη διοργάνωση διαδηλώσεων, συχνά με το σύνθημα «καυτό φθινόπωρο», ενώ σε πολλές πόλεις πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες διαδηλώσεις.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πληροφορίες από τις αρχές, ακροδεξιές πολιτικές ομάδες συχνά συμμετέχουν στη διοργάνωση των εν λόγω διαδηλώσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών