Ήπια άνοδο σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα να στρέφεται στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου.
Την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στον απόηχο της νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed κατά 0,75%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υπεραποδίδει και ενισχύεται 0,6% στις 13.541 μονάδες, μετά τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 7.339 μονάδες.
Στις 6.414 μονάδες με οριακές διακυμάνσεις διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,2% στις 23.359 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,2% στις 7.957 μονάδες.
Άνοδο 0,2% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια ενισχύεται 1,5% στις 2.187 μονάδες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου να καταγράφει απώλειες 6% στα 107 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.
To brent υποχωρεί 0,6% στα 97,96 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,8% στα 91,8 δολ. το βαρέλι.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ορυχείων και των εταιρειών πολυτελείας υποχώρησαν μετά τη διάψευση των προσδοκιών για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων COVID-19 της Κίνας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο δείκτης αναφοράς STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,5%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.
Οι εκτεθειμένες στην Κίνα ευρωπαϊκές μεταλλευτικές εταιρείες σημείωσαν πτώση 0,6%, ενώ οι μετοχές πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των LVMH, Kering, Pernod Ricard και Hermes International υποχώρησαν μεταξύ 0,7% και 1,6%.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Κίνα επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ήλπιζαν σε χαλάρωση των μέτρων.
Ξεχωριστά, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές και οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν αμφότερες τον Οκτώβριο και έπεσαν έξω από τις προβλέψεις.
Γερμανία: Καλά νέα για τη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, καθώς τα εργοστάσια παρήγαγαν περισσότερα καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά παρά τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης διευρύνθηκε κατά 0,6% κατά τη διάρκεια του μήνα, από την προς τα κάτω αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 1,2% τον Αύγουστο και πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για ανάπτυξη 0,2%.
Η άνοδος στηρίχθηκε στη δύναμη των καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,4% και 1,1% αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την πτώση της παραγωγής στους ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας κατά 0,9% σε μηνιαία βάση.
Οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία εξακολούθησαν επίσης να δυσχεραίνουν τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα της χώρας, ιδίως όσον αφορά την επεξεργασία παραγγελιών.
www.bankingnews.gr
Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX +0,6% - Το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ
Την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Σχόλια αναγνωστών