Οι εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Μπακού επεκτείνονται σε επικίνδυνα μέρη... Μην αφήνετε τα δημόσια μηνύματα συμπαράστασης που γίνονται με την ευκαιρία της επετείου του Δεύτερου Πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να σας ξεγελάσουν γράφει σε ένα καυστικό άρθρο που έγραψε ο πανεπιστημιακός λέκτορας και διπλωμάτης Ehsan Movahedian χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ως «πολιτικό νάνο». Ο Movahedian πλήττει τον ηγέτη του γείτονα του Ιράν περιγράφοντας εκτενείς λεπτομέρειες για υποτιθέμενες προηγούμενες παραβάσεις... ως θιασώτη του τζόγου.
Η Τεχεράνη και το Μπακού βρίσκονται σε μια πρωτοφανή κόντρα μεταξύ τους για την πολυσυζητημένη ιστορία και το καθεστώς περιοχών του Ιράν όπου κυριαρχεί η ουσιαστική εθνική μειονότητα του Αζερμπαϊτζάν και διάφορα επιχειρήματα για έναν εμπορικό διάδρομο που θέλει να δημιουργήσει το Αζερμπαϊτζάν σε όλη την αρμενική επικράτεια παράλληλα με τα ιρανικά σύνορα.
Ο διάδρομος μπορεί να αποτελέσει κάτι σαν εμπόδιο για τους Ιρανούς εμπόρους να έχουν πρόσβαση στη Γεωργία και πέρα από αυτήν τη Ρωσία μέσω Αρμενίας.
Θα σημάδευε επίσης μεγαλύτερη επιρροή του Αζερμπαϊτζάν σε μια περιοχή που το Ιράν θεωρεί το κατώφλι του.
Η Τεχεράνη εξαπολύει λεκτικές επιθέσεις στο Αζερμπαϊτζάν για αυτό που αντιλαμβάνεται ως πυροδότηση θρησκευτικών εντάσεων από το Μπακού σε περιοχές κυρίως εθνοτικές από το Αζερμπαϊτζάν του Ιράν σε πόλεις όπως το Αρνταμπίλ και το Ταμπρίζ κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων πανεθνικών αντικαθεστωτικών διαμαρτυριών που υπέστη το Ιράν.
Το Ιράν, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε εύστοχα ότι η δολοφονική επίθεση ενός μοναχικού ενόπλου σε ένα ιερό στο Σιράζ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αφού την ανέλαβε μια περιφερειακή παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, κατευθύνθηκε από το Μπακού, με αξιωματούχους ασφαλείας να λένε ότι ένας από τους δράστες της τρομοκρατικής ομάδας πίσω από την θηριωδία πέταξε από το αεροδρόμιο Heydar Aliyev.
Πριν από αιώνες -πριν η Ρωσία εισβάλει στα τότε κρατίδια του πρώην Κατζάρ Ιράν- το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Γεωργία και το Νταγκεστάν ήταν κάποτε οι βόρειες περιοχές της αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών.
Ωστόσο, η ανικανότητα ιστορικών διαστάσεων που έδειξαν οι Αζέροι βασιλιάδες των Qajar του Ιράν και μια ανοδικά κινούμενη ρωσική τσαρική αυτοκρατορία που βρισκόταν στο μονοπάτι του πολέμου, σήμαινε την καταβρόχθιση των εδαφών.
Τα σύνορα τελικά οριοθετήθηκαν στον ποταμό Άρας, όπου παραμένει μέρι σήμερα. Οι εξευτελιστικές συνθήκες του Τουρκμεντσάι και του Γκολεστάν έπρεπε να υπογραφούν, προς μεγάλη αναστάτωση του Ιράν.
Μέχρι σήμερα, οι Ιρανοί όλων των πλευρών γκρινιάζουν για το πόσο ανόητοι ήταν οι Qajar που έχασαν τα εδάφη.
Στο Αζερμπαϊτζάν, οι βόρειοι γείτονες του Ιράν, ωστόσο, ενώ αναγνωρίζουν απρόθυμα τους ιστορικούς δεσμούς με το Ιράν, δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως «Ιρανούς», ένα σημείο που πέφτει στο κενό.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι τρεις χώρες που τώρα αναφέρουμε ότι αποτελούν τον Νότιο Καύκασο, επιδίωξαν την ανεξαρτησία τους από τη Μόσχα.
Ωστόσο, από το 2015 και την ώθηση του Ιράν να αποσυνδεθεί από το εμπόριο με τους παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους για να προστατευθεί από περαιτέρω δυτικές κυρώσεις, μεγάλο μέρος της επιρροής και του ενδιαφέροντος της Τεχεράνης έχει μετατοπιστεί προς τα βόρεια. Αυτή η βόρεια στρατηγική τροχιά έχει αναζωπυρώσει τη γοητεία πολλών στη χώρα με τον Καύκασο, καθώς οι λέξεις "Turkmenchay" και "Golestan" έχουν καεί στο υποσυνείδητό τους. Πάντως, πολλά έχουν αλλάξει σε δύο αιώνες.
Μιλάμε για παρέμβαση
Μια αυξανόμενη ομάδα Ιρανών από φιλελεύθερες και συντηρητικές φατρίες, από Ισλαμικούς Ρεπουμπλικάνους έως Βασιλικούς στο Λος Άντζελες, μιλάνε με μανία όταν μπαίνουν στο παιχνίδι οι συζητήσεις για ανάμειξη στα σύγχρονα σύνορα του Ιράν. Το Αζερμπαϊτζάν, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων έναντι 85 εκατομμυρίων του Ιράν, μπορεί να μην φαίνεται σαν άμεση απειλή για τον μεγάλο γείτονά του, αλλά η μικρή χώρα στο βορρά έχει καταφέρει να ενοχλήσει το αίσθημα ασφάλειας πολλών εντός των κύκλων ασφαλείας του Ιράν.
Το Αζερμπαϊτζάν και ο «αδελφός σύμμαχός» του, η Τουρκία, έχουν επανειλημμένα υπαινιχθεί ότι θα επανενώσουν αυτό που θεωρούν ως τμήμα του τουρκικού κόσμου μέσα στο περσικό Ιράν. Ενώ το Ιράν από την άλλη μιλά συνεχώς για τις βόρειες «αποσχισθείσες» χώρες που «παίζουν με την ουρά του λιονταριού».
Ο Movahedian στο άρθρο του, και αργότερα σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του IRIB, είπε ότι ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ «ειρωνευόταν» το Ιράν κατά τη διάρκεια ζωντανών μεταδόσεων των εκδηλώσεων επετείου του πολέμου στη Σούσα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τα λόγια του Αλίεφ στα οποία αναφέρεται ο Μοβαχεντιάν διατυπώθηκαν σε εκδήλωση της 8ης Νοεμβρίου, όπου ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν, έχοντας κατά νου τα πρόσφατα ιρανικά πολεμικά παιχνίδια στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, είπε: «Εάν χρειαστεί, θα το δείξουμε ξανά, θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε , όλοι το γνωρίζουν αυτό, και όσοι διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις για την υποστήριξη της Αρμενίας στα σύνορά μας θα πρέπει επίσης να το γνωρίζουν. Κανείς δεν μπορεί να μας τρομάξει».
«Ο Αλίεφ πήρε ένα επικίνδυνο στοίχημα αυτή τη φορά και απείλησε σιωπηρά το Ιράν με στρατιωτική επίθεση», έγραψε ο διπλωμάτης.
«Αυτός, που είναι ένας τζογαδόρος που πάντα χάνει, έχει ξεχάσει ότι στα νιάτα του, όταν δεν είχε χρήματα, έχασε δύο εκατομμύρια δολάρια σε ένα σπίτι τυχερών παιχνιδιών στην Κωνσταντινούπολη, και ακόμη και ο Νετζμετίν Ερμπακάν [ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας] αρνήθηκε να βοηθήσει. αυτόν; ήταν το Ιράν που τον βοήθησε».
Ο Movahedian καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια Aliyev, συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου πατέρα του Ilham Aliyev και του προκατόχου του ως προέδρου Heydar Aliyev, δεν είναι «ευγνώμονες» για την αγάπη και τη μεγαλοψυχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και «ξέχασαν ότι αν δεν ήταν η βοήθεια του Ιράν στην τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ, η Αρμενία θα είχε προχωρήσει στο Μπακού».
Ο Movahedian συνεχίζει ότι «θα είχαν επιστρέψει όλοι στο Tabriz ως πρόσφυγες».
Σε έναν εντελώς παράξενο ισχυρισμό, ο Movahedian συνεχίζει λέγοντας ότι ο νεαρός Αλίεφ έπρεπε κάποτε να υποχρεώσει την Τεχεράνη να πληρώσει για κάποια κοστούμια ραμμένα για αυτόν, καθώς δεν είχε χρήματα. Στη συνέχεια καταδικάζει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν επειδή είναι αδύναμος σε σύγκριση με την «πλημμύρα» των Ιρανών, ενώ λέει επίσης ότι θα κόστιζε στην Τεχεράνη λιγότερο από 100.000 δολάρια για να εισβάλει και να καταλάβει το Μπακού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών