Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αποθήκευση επιπλέον δισεκατομμυρίων από την Bundesbank, καθώς και "πιθανά όρια στις αναλήψεις"
Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τέσσερις πηγές, οι γερμανικές αρχές έχουν εντείνει τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση μπλακ άουτ (ή μάλλον μπλακ άουτ) για να κρατήσουν την οικονομία σε λειτουργία, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος που θα προκύψουν.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αποθήκευση επιπλέον δισεκατομμυρίων από την Bundesbank για να αντιμετωπίσει μια αύξηση της ζήτησης, καθώς και "πιθανά όρια στις αναλήψεις", δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.
Σε επιφυλακή οι τράπεζες
Οι αξιωματούχοι και οι τράπεζες εξετάζουν όχι μόνο την προέλευση (δηλαδή την εκτύπωση χρήματος) αλλά και τη διανομή, συζητώντας για παράδειγμα την κατά προτεραιότητα πρόσβαση στα καύσιμα για τους μεταφορείς μετρητών, σύμφωνα με άλλες πηγές που σχολιάζουν τις προετοιμασίες που επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Στις συζητήσεις σχεδιασμού συμμετέχουν η κεντρική τράπεζα, η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, δήλωσαν οι πηγές του Reuters, οι περισσότερες από τις οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για τα σχέδια που είναι ιδιωτικά και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παρόλο που οι γερμανικές αρχές έχουν υποβαθμίσει δημοσίως την πιθανότητα ενός μπλακ άουτ και ενός bank run - για προφανείς λόγους - οι συζητήσεις δείχνουν τόσο πόσο σοβαρά παίρνουν την απειλή όσο και πόσο αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές καταστροφικές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ή ακόμη και από σαμποτάζ.
Ο ρόλος των μετρητών
Υπογραμμίζουν επίσης τις διευρυνόμενες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τη Γερμανία, η οποία επί δεκαετίες βασιζόταν στην προσιτή ρωσική ενέργεια και τώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό και απειλή διαταραχών από την έλλειψη καυσίμων και ενέργειας.
Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι είναι εξοικειωμένοι με την πρόσφατη ιστορία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, η πρόσβαση σε μετρητά είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρουν, και οι οποίοι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, με ορισμένους να εξακολουθούν να αποθησαυρίζουν μάρκα Γερμανίας που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank, περίπου το 60% των καθημερινών γερμανικών αγορών πληρώνονται με μετρητά και οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, αποσύρουν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.
Έντονη δυσαρέσκεια
Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για "δυσαρέσκεια" και "επιθετικούς διαπληκτισμούς" σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους μετρητά σε περίπτωση μπλακ-άουτ.
Μετάφραση: σε περίπτωση διακοπής της ανάληψης μετρητών, η γερμανική κοινωνία μπορεί κάλλιστα να διαλυθεί.
Πράγματι, υπήρξε μια βιασύνη για μετρητά στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Γερμανοί απέσυραν 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα κατέθεσαν.
Αυτό ήταν ρεκόρ και λειτούργησε γενικά χωρίς προβλήματα.
Αλλά ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά σενάρια και οι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εντατικά το θέμα καθώς η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαθαίνει και ο χειμώνας πλησιάζει.
Εάν σημειωθεί μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός της ποσότητας των μετρητών που έχουν οι ιδιώτες.
Περιττό να πούμε ότι αυτό θα ήταν μια πολύ κακή επιλογή για τη Γερμανία και για το fiat νόμισμα γενικότερα.
Η Bundesbank επεξεργάζεται τα μετρητά που διακινούνται στα καταστήματα και την οικονομία της Γερμανίας, αφαιρώντας τα πλαστά και διατηρώντας την κυκλοφορία σε τάξη.
Τα τεράστια αποθέματά της την καθιστούν έτοιμη για οποιαδήποτε έξαρση της ζήτησης, ανέφερε πηγή του Reuters.
Το "κενό" της αλυσίδας
Μια αδυναμία που αποκάλυψε ο σχεδιασμός αφορά τις εταιρείες ασφαλείας που μεταφέρουν τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα στα ΑΤΜ και τις τράπεζες.
Ο κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει τις Brinks και Loomis δεν καλύπτεται πλήρως από τη νομοθεσία που καθοδηγεί την πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε καύσιμα και τηλεπικοινωνίες κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ, σύμφωνα με την οργάνωση του κλάδου BDGW.
"Υπάρχουν μεγάλα κενά", δήλωσε ο Andreas Paulick, διευθυντής της BDGW.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα πρέπει να σχηματίζουν ουρά στα πρατήρια καυσίμων όπως όλοι οι άλλοι, είπε.
Η οργάνωση διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας και νομοθέτες για να προωθήσει την υπόθεσή της.
"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε προληπτικά το ρεαλιστικό σενάριο ενός μπλακ άουτ", δήλωσε ο Paulick.
"Θα ήταν εντελώς αφελές να μη μιλάμε γι' αυτό σε μια εποχή όπως η σημερινή".
Πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα;
Πάνω από το 40% των Γερμανών φοβάται ένα μπλακ άουτ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Funke Mediengruppe.
Και δεδομένου ότι τουλάχιστον ένα μπλακ άουτ είναι σχεδόν βέβαιο τους επόμενους μήνες, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συνωστισμός προς το πλησιέστερο ΑΤΜ, κάτι που η τοπική οικονομική υποδομή μάλλον δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί.
Ως αποτέλεσμα, το γραφείο πολιτικής προστασίας της Γερμανίας δήλωσε ότι συνιστά στους πολίτες να κρατούν μετρητά στο σπίτι για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σίγουρα αυτό θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη).
Εν τω μεταξύ, μια άλλη πηγή του Reuters σημειώνει ότι οι γερμανικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένες για μεγάλες διακοπές ρεύματος και το θεωρούν ως έναν νέο, προηγουμένως απρόβλεπτο κίνδυνο.
Οι τράπεζες θεωρούν "απίθανη" μια πλήρη διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με την Deutsche Kreditwirtschaft, την οργάνωση-ομπρέλα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ωστόσο, οι τράπεζες βρίσκονται "σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές" για να σχεδιάσουν ένα τέτοιο σενάριο, ιδίως δεδομένου ότι οτιδήποτε οι τράπεζες λένε ότι είναι "απίθανο" τείνει να συμβαίνει μάλλον τακτικά.
Είπε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να θεωρηθεί ως κρίσιμη υποδομή, εάν η ενέργεια διανεμηθεί με δελτίο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών