Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αποκαθήλωση της Holmes για το σκάνδαλο Theranos: Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για απάτη

Η αποκαθήλωση της Holmes για το σκάνδαλο Theranos: Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για απάτη
Ο δικαστής διέταξε την Holmes να επιστρέψει 121 εκατομμύρια δολάρια σε 10 επενδυτές

Η Elisabeth Holmes, η ιδρύτρια της ελπιδοφόρας start – up εταιρείας Theranos που κάποτε θεωρήθηκε ως καινοτόμα νεαρή και συγκρίθηκε με τον Steve Jobs προτού καταδικαστεί για εξαπάτηση επενδυτών που υποστήριζαν την πλέον ανενεργή εταιρεία αιματολογικών εξετάσεων, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση την Παρασκευή 18/11.
Η 38χρονη κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, καθώς και για εξαπάτηση χιλιάδων ασθενών με ανακριβείς και ψευδείς ιατρικές αναφορές.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο δικαστήριο της Καλιφόρνια, η Holmes έκλαψε καθώς είπε ότι ήταν «συντετριμμένη» από τις αποτυχίες της και θα είχε κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία.
Στο πλευρό της βρισκόντουσαν η μητέρα της, ο πατέρας της και ο σύντροφός της.

Διατάχθηκε να αρχίσει να εκτίει την ποινή στις 27 Απριλίου.

Οι δικηγόροι της έχουν δύο εβδομάδες για να καταθέσουν έφεση και αναμένεται να ζητήσουν από τον δικαστή να της επιτρέψει να παραμείνει ελεύθερη με εγγύηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η ποινή των 135 μηνών της Holmes ήταν κάτω από τα 15 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζήτησαν επίσης αποζημίωση 804 εκατομμυρίων δολαρίων για 29 επενδυτές.
Το ποσό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκέντρωσε η Holmes από μια λίστα εξελιγμένων επενδυτών που περιελάμβανε τον μεγιστάνα του λογισμικού Larry Ellison, τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Rupert Murdoch και την οικογένεια Walton πίσω από τη Walmart.
Ωστόσο ο δικαστής Davila διέταξε την Holmes να επιστρέψει 121 εκατομμύρια δολάρια σε 10 επενδυτές.

Elisabeth Holmes, η άνοδος και πτώση του... επόμενου Steve Jobs που «κάηκε στην προθέρμανση»

Η Elisabeth Holmes, υπήρξε κάποια στιγμή, η νεότερη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως «ο επόμενος Steve Jobs» για την επανάσταση στις εργαστηριακές εξετάσεις με μια συσκευή ανάλυσης αίματος, με το όνομα «Edison».
Το 2003 σε ηλικία 19 ετών, εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ίδρυσε τη Theranos, εξαπάτησε χιλιάδες ασθενείς με ψεύτικους ισχυρισμούς ότι η startup εταιρεία βιοτεχνολογίας της, μπορούσε να πραγματοποιήσει μια πλήρη σειρά ιατρικών εξετάσεων χρησιμοποιώντας αίμα από ένα απλό τσίμπημα του δακτύλου.
Η startup της Silicon Valley συγκέντρωσε 900 εκατομμύρια δολάρια και είχε περισσότερους από 800 υπαλλήλους.
Η εταιρεία της ήταν πιο πολύτιμη από την Uber, το Spotify και το AirBnB.
Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισ. δολάρια και η Holmes, η μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Με σήματα κατατεθέν της, τα έντονα βαμμένα μάτια της με eyeliner, τα ξανθά μαλλιά της, το κόκκινο κραγιόν και το μαύρο ζιβάγκο που παραπέμπει στον Steve Jobs, η Elisabeth Holmes, περνούσε από αίθουσες συσκέψεων, TED Talks και συναντήσεις επενδυτών ως η νέα αγαπημένη της Silicon Valley.
Χάρη στην πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους, κάτι σπάνιο στον ανδροκρατικό κόσμο.
Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, ο πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας James Mathis, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Rupert Murdoch, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης