Με δηκτικά σχόλια στηλίτευσε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη Ρωσία ως κράτος – χορηγό της τρομοκρατίας ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov.
Αφού χαρακτηρίζει το εν λόγω κείμενο ως μη νομικά δεσμευτικό, ξεκαθαρίζει ότι η Μόσχα δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τέτοιες αποφάσεις.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το είδος του οργανισμού που μάλλον βασίζει τη δουλειά του στα συναισθήματα, σε μια συναισθηματική προσέγγιση», είπε ο Peskov μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1.
«Φυσικά, δεν είναι μυστικό για εμάς ότι τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας αγαπά ελάχιστα.
Σε αντάλλαγμα, όμως δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου να γνωρίζουμε οτιδήποτε συμβαίνει εκεί και το να πάρουμε στα σοβαρά», τονίζει.
Πρόκειται για μία περίπτωση κραυγαλέας ρωσοφοβίας αλλά δεν έχει κανέναν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μη κάτι σοβαρό, συνέχισε.
Η ρωσική πλευρά διαπιστώνει «τεράστια έλλειψη επαγγελματικής προσέγγισης και τεράστια έλλειψη επαγγελματισμού» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε.
Και τα συναισθήματα είναι κάτι τόσο μεταβλητό.
Σήμερα είναι ρωσοφοβικά, αύριο θα υπάρξει κάτι άλλο. Και τότε, ίσως έρθει μια στιγμή διαύγειας, είναι αξιολύπητο συνόψισε ο Peskov.
Το ψήφισμα
Την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ψήφισμα για την αναγνώριση της Ρωσίας ως κράτος χορηγού της τρομοκρατίας στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Περίπου 494 από τους 596 ευρωβουλευτές υποστήριξαν το ψήφισμα, 58 το καταψήφισαν και 44 απείχαν.
Το ψήφισμα παρουσιάζει έναν κατάλογο κατηγοριών κατά της Ρωσίας, και ορισμένες από αυτές δεν σχετίζονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να απομονωθεί και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και στον κόσμο.
«Κηρύσσοντας τη Ρωσία κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για τον Vladimir Putin και την κυβέρνησή του να λογοδοτήσουν για αυτά τα εγκλήματα ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου», αναφέρει το κείμενο του εγγράφου.
Χωρίς νομική ισχύ
Το ψήφισμα δεν αναφέρεται ωστόσο σε νομοθετική διαδικασία.
Δεν έχει νομική ισχύ και λειτουργεί μόνο ως σύσταση.
Οι συντάκτες του ψηφίσματος κατηγορούν τη Ρωσία για: εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιθέσεις με ρουκέτες στην ενεργειακή της υποδομή, ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη, παγκόσμια επισιτιστική κρίση, παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.
Στο κείμενο αναφέρεται επίσης η υποστήριξη της Ρωσίας στον πρόεδρο της Συρίας Bashar al Assad και η ετυμηγορία για την υπόθεση MH17.
Σχόλια αναγνωστών