Για να τιμωρήσει τη Ρωσία - ή μήπως τον εαυτό της; - πριν μερικούς μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μια λαμπρή ιδέα.
Να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, κάτι που στην πραγματικότητα έχει μηδενικό αντίκτυπο αφού το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με μεγάλη έκπτωση.
Υπό αυτές τις συνθήκες η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι πρόβλημα γιατί δεν προκαλεί νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό σοκ.
Μόλις ανακοινωθεί όμως ότι επιβλήθηκε, γίνεται γνωστό ότι η Ευρώπη επέβαλε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και λένε όλοι: Ω, τι ισχυρή που είναι!
Τα αγκάθια από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής
Το σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει αλλά η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, δεν κατάλαβαν τι γίνεται και παρά την προθυμία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών να εγκρίνουν το προτεινόμενο πλαφόν στα 65 δολάρια και να προχωρήσουν, από την περασμένη εβδομάδα αντιτάχθηκαν σε αυτό το πλαφόν και ζήτησαν τη μείωσή του στα 30 δολάρια.
Προσωρινά υπήρξε η ελπίδα ότι αυτή η αντίθεση ήταν καθαρά για λόγους επίδειξης και ότι τη Δευτέρα 28/11/22, οι Πολωνοί θα υποχωρούσαν στις διαπραγματεύσεις «κεκλεισμένων των θυρών», και η Ευρώπη θα έβαζε ανώτατο όριο τιμής 65 δολάρια.
Κατά συνέπεια, η Ρωσία θα συνέχιζε να πουλάει το πετρέλαιο της ανενόχλητη στην Κίνα και την Ινδία και - αθόρυβα - προς την Ευρώπη και σταδιακά να εξομαλύνονταν η διαταραχή της αγοράς πετρελαίου όπου η Ινδία και η Κίνα παίρνουν το πετρέλαιο με έκπτωση 25% ενώ ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να πληρώνει ένα πρόσθετο ασφάλιστρο.
Να όμως που η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες δεν έκαναν πίσω και η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 29/11 κατέληξε σε ναυάγιο.
«Δεν υπάρχει συμφωνία. Τα νομικά κείμενα έχουν πλέον συμφωνηθεί, αλλά η Πολωνία εξακολουθεί να συμφωνεί με το τίμημα», δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Δεν έχει οριστεί ακόμη νέα ημερομηνία για συνομιλίες, είπαν άλλες διπλωματικές πηγές, παρόλο που υποτίθεται ότι το πλαφόν πρέπει να οριστεί και να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν ως τότε, η ΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν στα τέλη Μαΐου - δηλαδή την απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου και απο τις 5 Φεβρουαρίου την απαγόρευση εισαγωγών όλων των ρωσικών πετρελαιοειδών.
Στην περίπτωση αυτή όμως αν κάποιος θα έχει πρόβλημα θα είναι ακριβώς η ΕΕ, που σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμη και μέσα στις 20 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου εισήγαγε το 50% του ντίζελ της από τη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σε αδιέξοδο η Ευρώπη με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου
Η Ευρώπη βγάζει τα μάτια της...
Σχόλια αναγνωστών