Θα κλείσει στα 60 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο;
Οι συνομιλίες στην Ε.Ε. για το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί το πλαφόν στο ρωσικό αργό έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο από την περασμένη εβδομάδα, μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής στην αρχική πρόοταση για την τοποθέτηση του πλαφόν στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, ώστε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στα έσοδα της Ρωσίας.
Αντίθετα, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές δυνάμεις έχουν ταχθεί υπέρ ενός πιο υψηλού πλαφόν.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν όλες οι χώρες και στις δύο ομάδες στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι περισσότερες φαίνεται να συμφωνούν αν ικανοποιηθούν παράλληλα και άλλες απαιτήσεις, πρόσθεσαν οι πηγές.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Το νούμερο των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμα προταθεί επίσημα στο ευρύτερο μπλοκ.
Για να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. απαιτείται η στήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και των χωρών της G7.
Τόσο το στρατόπεδο των χωρών που πιέζουν για χαμηλότερο πλαφόν όσο και το στρατόπεδο που ζητά υψηλότερο νούμερο, θέλουν το πλαφόν να περιλαμβάνει και έναν μηχανισμό αναθεώρησης.
Η Ελλάδα έχει προτείνει να εξετάζονται κάθε έναν - δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου οι εξελίξεις στην αγορά, σημείωσε μία πηγή.
Μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο η Ελλάδα θέλει διαβεβαιώσεις ότι η ναυτιλία δεν θα αδικηθεί έναντι των διεθνών ανταγωνιστών λόγω του πλαφόν.
Πάντως ακόμη κι αν επιβληθεί πλαφόν 60 δολάρια στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στην προσφορά καθώς η Ρωσία πουλά ήδη στην Ασία το πετρέλαιό της με μεγάλη έκπτωση στα 52 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι αν δεν οριστεί και δεν τεθεί σε ισχύ το πλαφόν ως τις 5 Δεκεμβρίου, η ΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα που συμφωνήθηκαν στα τέλη Μαΐου - δηλαδή την απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου και απο τις 5 Φεβρουαρίου την απαγόρευση εισαγωγών όλων των ρωσικών πετρελαιοειδών.
Στην περίπτωση αυτή όμως αν κάποιος θα έχει πρόβλημα θα είναι ακριβώς η ΕΕ, που σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμη και μέσα στις 20 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου εισήγαγε το 50% του ντίζελ της από τη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών