Σφοδρές αντιδράσεις απο Ουκρανία και κράτη Βαλτική για τις εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία
Σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs, ο Scholz ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να οικοδομηθούν νέες συνεργασίες.
O Γερμανός καγκελάριος αναφέρει πως πρέπει να υπάρξει μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή και διατλαντική ενότητα, λόγω και της απειλής που συνιστούν Ρωσία και Κίνα σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Να μην χωριστεί σε μπλοκ πάλι ο πλανήτης
Παρόλο αυτά, αν και υποστηρίζει πως η Δύση πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της Δημοκρατίας και να προστατεύσει τις «ανοιχτές κοινωνίες», επισημαίνει πως πρέπει να αποφευχθεί ο πειρασμός «να χωριστεί και πάλι ο κόσμος σε διαφορετικά μπλοκ».
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικοδόμηση νέων συνεργασιών, με ρεαλιστικό τρόπο και χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες.
Οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να γίνουν ο εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, κάτι που περιμένουν από εμάς οι σύμμαχοι μας, να γίνουμε δηλαδή η γέφυρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είμαστε ο συνήγορος για πολύπλευρες λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα» επισημαίνει ο Scholz.
Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος επισημαίνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας δεν πρόκειται να αρθούν, εάν η Μόσχα θελήσει να επιβάλλει τους όρους της σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης ενώ επισημαίνει ότι για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, θα πρέπει η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της.
Όχι σε σύγκρουση με τη Ρωσία
Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος τονίζει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει μεν να εμποδίσει τη Ρωσία και να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικότητα της, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
«Οι ενέργειες του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά η συμμαχία πρέπει με αξιόπιστο τρόπο να εμποδίσει την περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.
Για αυτό το λόγο άλλωστε και η Γερμανία έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ενίσχύοντας τη γερμανικής ηγεσίας δύναμη στη Λιθουανία και ορίζοντας μια ταξιαρχία για την ασφάλεια της χώρας.
Η Γερμανία συνεισφέρει με στρατεύματα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία ενώ η γερμανική αεροπορία συνδράμει στην ασφάλεια του εναέριου χώρου σε Εσθονία και Πολωνία» υποστηρίζει ο Scholz.
Πυρ ομαδόν κατά Macron
Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της και να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας προκάλεσαν ομαδικά πυρά από ευρωπαϊκά κράτη.
«Ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε - διότι το θέτει πάντα ο πρόεδρος Putin - είναι η ανησυχία του για το ότι το NATO φτάνει στην πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία.
Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο πρόεδρος Macron, τοποθέτηση που προκάλεσε ομαδικά πυρά.
Απορρίπτουν τις προτάσεις
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας απέρριψε τις προτάσεις του Macron, ενώ θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε και από την Ουκρανία, η οποία επισήμανε πως ο υπόλοιπος κόσμος και όχι η Ρωσία, είναι αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας.
«Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας» ανέφερε ο Mikhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ενώ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov υποστήριξε πως «η αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη Ρωσία θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παγκοσμίως».
Τη διαφωνία τους με την πρόταση Macron εξέφρασαν τόσο η Φινλανδία όσο και η Λιθουανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών