Η Ουκρανία δεν είναι η πρώτη και όχι η μόνη χώρα όπου η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε κατάσταση proxy war (πόλεμος δι' αντιπροσώπων)
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παγκόσμια ασφάλεια βασιζόταν στην πυρηνική αποτροπή και η Ρωσία τη θεωρούσε ως το κύριο μέσο για τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας σε σχέση με τα πυρηνικά κράτη, κυρίως τις ΗΠΑ.
«Αυτό που είδαμε φέτος μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε αυτόν τον τύπο ασφάλειας», δήλωσε ο Trenin, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (IMEMO) υπό τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.
Ο φόβος της σύγκρουσης
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ουκρανικής σύγκρουσης είπαν πως η στρατιωτική ήττα της Ρωσίας ήταν ο κύριος στόχος τους.
«Αυτό, κατά τη γνώμη μου, αλλάζει πολύ την αντίληψή μας για τα εργαλεία ασφαλείας.
Τα πυρηνικά όπλα και η πυρηνική αποτροπή από μόνα τους δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την εξωτερική ασφάλεια της χώρας», δήλωσε ο Trenin.
Εξήγησε ότι η πυρηνική αποτροπή σχετίζεται πολύ στενά με την ψυχολογία: ο φόβος μιας σύγκρουσης που περιελάμβανε τη χρήση πυρηνικών όπλων ανάγκασε τους αντιπάλους να απέχουν από απαράδεκτες ενέργειες.
Τώρα, είπε, η Δύση τείνει να πιστεύει ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε τακτικό επίπεδο, αυτό θα έχει μικρή επίδραση στους δυτικοευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον και πρακτικά καμία επίδραση στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μία νέα πραγματικότητα
«Αυτή είναι μια εντελώς νέα πραγματικότητα.
Πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά, γιατί διευρύνει σημαντικά την γνώση για τα θεμελιώδη προβλήματα ασφάλειας.
Η Ουκρανία δεν είναι η πρώτη και όχι η μόνη χώρα όπου η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε κατάσταση proxy war (πόλεμος δι' αντιπροσώπων) μεταξύ τους.
Αλλά είναι το πρώτο μέρος όπου διακυβεύονται τα ζωτικά συμφέροντα μίας από τις δύο πλευρές.
Κανένα από αυτά τα συμφέροντα δεν επηρεάστηκε ούτε στην Κορέα, ούτε στο Βιετνάμ ή στο Αφγανιστάν», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών