Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει και να ξεκινήσει έναν μηχανισμό μέχρι το τέλος του 2022
Η ρωσική απάντηση στην τρέλα της Δύσης αναμένεται να είναι σκληρή,, ενώ την ίδια ώρα το καμπανάκι του κινδύνου κρούει και η ΕΚΤ προειδοποιώντας για μια «ανεξέλεγκτη κρίση»
Οι προετοιμασίες πάντως από πλευράς Putin φαίνεται να είναι ήδη πυρετώδεις καθώς όπως δήλωσε ο προαναφερθείς υπουργός :«Ένα έγγραφο ετοιμάζεται με τη μορφή προεδρικού διατάγματος. Μετά τη δημοσίευσή του, θα δημοσιεύσουμε ποια απόφαση ελήφθη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, προτάσεις για τα βήματα που θα περιλαμβάνει η αντίποινα στο ευρωπαϊκό πλαφόν βρίσκονται πλέον επίσημα στην ατζέντα της κυβέρνησης.
"Θα ληφθεί απόφαση για ένα ή δύο από αυτά. Τώρα υπάρχουν προτάσεις στην κυβέρνηση που θα πάνε στην προεδρική διοίκηση", απάντησε ο Σουλγκίνοφ σε ερώτηση σχετικά με τις τρεις επιλογές που συζητούνται.
Σχετικά με τα πιθανά μέτρα - Τα σενάρια
Ποια είναι όμως τα πιθανά σενάρια για την ρωσική απάντηση απέναντι στην ΕΕ;
Το Vedomosti, επικαλούμενο πηγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι η προεδρική διοίκηση και η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας συζητούν τρεις επιλογές για έναν μηχανισμό κυρώσεων στην εισαγωγή από τις χώρες της G7 και την ΕΕ του ανώτατου ορίου τιμών (πλαφόν) στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Ως πρώτη επιλογή, οι αρχές εξετάζουν την πλήρη απαγόρευση της πώλησης πετρελαίου σε κράτη που έχουν υποστηρίξει το πλαφόν, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πρώτων υλών από τη Ρωσία όχι απευθείας, αλλά μέσω ενδιάμεσων χωρών ή ακόμα και της αλυσίδας τους.
Όπως σημειώνεται από το δημοσίευμα, η προμήθεια θα αποκλειστεί εάν μια ουδέτερη χώρα αγοράσει επίσημα πετρέλαιο, αλλά ένα μέλος της G7 γίνει ο τελικός αποδέκτης της.
Σύμφωνα με το Vedomosti, η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει απαγόρευση εξαγωγών βάσει συμβάσεων που περιλαμβάνουν όρο ανώτατου ορίου τιμής, ανεξάρτητα από το ποια χώρα είναι η αποδέκτης.
Το τρίτο σενάριο είναι η εισαγωγή της λεγόμενης ενδεικτικής τιμής, δηλαδή ο καθορισμός της μέγιστης έκπτωσης για το ρωσικό πετρέλαιο Urals στην κατηγορία αναφοράς Brent, οι πωλήσεις θα απαγορεύονται.
Αυτή η επιλογή είναι η λιγότερο πιθανή, σημείωσε η πηγή της εφημερίδας.
Νωρίτερα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει και να ξεκινήσει έναν μηχανισμό μέχρι το τέλος του 2022 που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να εμπορεύονται πετρέλαιο με χώρες που έχουν αποδεχθεί το πλαφόν για τις ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί την ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Θα προκληθεί ανεξέλεγκτη κρίση
Για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές από την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παίρνοντας επί της ουσίας θέση σε μια πολιτική απόφαση για την οποία έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις.
Η ευρωζώνη βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε έντονες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο επιβολής ενός ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου.
Το μέτρο - που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει το υψηλότατο κόστος για τους καταναλωτές - αποδεικνύεται αμφιλεγόμενο για την Ευρώπη εν μέσω οξείας ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρότεινε τον Νοέμβριο ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 275 ευρώ (290,33 δολάρια) ανά μεγαβατώρα.
Ωστόσο, αρκετά κράτη μέλη υποστήριξαν ότι αυτό δεν πήγαινε αρκετά μακριά και ήταν απίθανο να ενεργοποιηθεί.
Το ολλανδικό TTF, ο κύριος ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, διαπραγματευόταν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 2022, γύρω στα 135,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Οι συζητήσεις σχετικά με το ανώτατο όριο συνεχίζονται μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ ενόψει της υπουργικής συνόδου της Τρίτης - καθώς η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
"Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι οι μηχανισμοί που αποσκοπούν στη συγκράτηση των ακραίων επιπέδων τιμών και της μεταβλητότητας στις χονδρικές αγορές φυσικού αερίου μπορούν, κατ' αρχήν, να μετριάσουν ορισμένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που εκτίθενται σε περιόδους αυξημένων και ασταθών τιμών φυσικού αερίου το 2022", ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έγγραφό της την Πέμπτη.
"Ωστόσο, η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο σημερινός σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ", πρόσθεσε.
Τα σχόλια αυτά συνάδουν με τις ανησυχίες που εκφράζουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες ζήτησαν ισχυρότερες εγγυήσεις ότι το ανώτατο όριο δεν πρόκειται να διαταράξει τις αγορές.
Τι υποστηρίζουν οι θετικοί του πλαφόν
Οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου τιμών έχουν υποστηρίξει ότι το μέσο θα παρακολουθείται τακτικά και θα μπορεί να σταματήσει εάν οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντοπίσουν οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία.
Ορισμένοι ελπίζουν ότι η απόφαση σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών μπορεί να ληφθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.
"Ελπίζουμε ότι αυτό θα κλείσει σε επίπεδο υπουργών την επόμενη εβδομάδα.
Αλλά υπάρχουν ακόμη συζητήσεις στο περιθώριο.
Θα δούμε", δήλωσε την Πέμπτη στο CNBC αξιωματούχος που εργάζεται για τον πρωθυπουργό μιας χώρας της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.
Ένας άλλος αξιωματούχος που εργάζεται στις Βρυξέλλες, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της εγγύτητάς του στις συνομιλίες, δήλωσε: "Η συναίνεση φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσιτη".
Το αδιέξοδο σχετικά με το μέτρο αναδεικνύει πόσο ευαίσθητο -και τεχνικό- είναι.
Διαφωνίες στο όριο
Πράγματι, ορισμένοι υπουργοί Ενέργειας χαρακτήρισαν την αρχική πρόταση για ανώτατο όριο τιμών στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως "αστείο".
Πολλές χώρες, όπως η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, επιθυμούν διακαώς την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών.
Οι χώρες αυτές είναι λιγότερο ικανές να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να πιέζουν για λύσεις σε επίπεδο ΕΕ.
Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, δήλωσε τον περασμένο μήνα στην Julianna Tatelbaum του CNBC ότι ένα ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
″[Ένα] ανώτατο όριο τιμών στα 275 ευρώ δεν είναι ανώτατο όριο τιμών.
Κανείς δεν μπορεί... να αντέξει να αγοράζει φυσικό αέριο σε αυτή την ακριβή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σίγουρα πιστεύουμε ότι το ανώτατο όριο τιμής κάτω από τα 200 ευρώ, μεταξύ 150 και 200 ευρώ, θα ήταν πιο ρεαλιστικό", δήλωσε.
Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CNBC ότι η τρέχουσα πρόταση που συζητείται είναι ένα ανώτατο όριο των 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει και πάλι πριν από τη συνάντηση των υπουργών την Τρίτη.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, το ανώτατο όριο θα ενεργοποιείται μόνο όταν οι τιμές είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του ΥΦΑ για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης και οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμών για δύο εβδομάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών