Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια απώλεια πλούτου
Πρόκειται για ένα σωρευτικό μέγεθος των διασώσεων και των προγραμμάτων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του Βερολίνου για να στηρίξει το ενεργειακό σύστημα της χώρας από τότε που οι τιμές εκτοξεύτηκαν και έχασε την πρόσβαση στο φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή της, τη Ρωσία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Και μπορεί να μην είναι αρκετό.
Τεράστια απώλεια πλούτου
"Το πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η κρίση και πόσο θα διαρκέσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση", δήλωσε ο Michael Groemling του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW).
"Η εθνική οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια απώλεια πλούτου".
Τα χρήματα που έχουν τεθεί στην άκρη ανέρχονται σε έως και 440 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι οποίοι παρέχουν την πρώτη συνδυασμένη καταμέτρηση όλων των κινήσεων της Γερμανίας με στόχο την αποφυγή της εξάντλησης της ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πηγών ενέργειας.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ή περίπου το 12% της εθνικής οικονομικής παραγωγής. Ή περίπου 5.400 ευρώ για κάθε άτομο στη Γερμανία.
Στο έλεος των καιρικών συνθηκών
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επί μακρόν συνώνυμο του συνετού σχεδιασμού, βρίσκεται τώρα στο έλεος του καιρού.
Η διανομή ενέργειας αποτελεί κίνδυνο σε περίπτωση μακράς ψυχρής περιόδου αυτόν τον χειμώνα, την πρώτη της Γερμανίας εδώ και μισό αιώνα χωρίς ρωσικό αέριο.
Η χώρα έχει στραφεί στην ακριβότερη αγορά ενέργειας spot, ή σε μετρητά, για να αντικαταστήσει μέρος των χαμένων ρωσικών προμηθειών, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού σε διψήφια νούμερα. Ούτε υπάρχει ασφάλεια στον ορίζοντα, με την ώθηση για τη δημιουργία δύο εναλλακτικών προς το ρωσικό καύσιμο καυσίμων - υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - που απέχουν χρόνια από τα επιδιωκόμενα επίπεδα.
"Η γερμανική οικονομία βρίσκεται τώρα σε μια πολύ κρίσιμη φάση, επειδή το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού είναι πιο αβέβαιο από ποτέ", δήλωσε ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας επιχειρηματικών κύκλων και ανάπτυξης στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.
"Πού βρίσκεται η γερμανική οικονομία; Αν εξετάσουμε τον πληθωρισμό των τιμών, έχει υψηλό πυρετό".
Ερωτώμενο σχετικά με τον απολογισμό του Reuters για τα χρήματα που έχουν τεθεί στην άκρη, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παρέπεμψε σε στοιχεία που βρίσκονται στον ιστότοπό του.
Το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ότι συνεχίζει να εργάζεται για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, προσθέτοντας ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι τερματικοί σταθμοί που απαιτούνται για την εισαγωγή του αποτελούν κρίσιμο μέρος αυτού.
Η ακριβότερη ενέργεια θα είναι πράγματι επώδυνη για μια οικονομία που ήδη προβλέπεται να συρρικνωθεί περισσότερο μεταξύ των χωρών της G7 το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 124 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά φέτος και του χρόνου, από αύξηση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020 και το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από το Ινστιτούτο του Κιέλου, παρουσιάζοντας μια σημαντική πρόκληση για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.
Ο τομέας των χημικών προϊόντων της χώρας, ο πιο εκτεθειμένος στην αύξηση του κόστους ενέργειας, αναμένει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 8,5% το 2022, σύμφωνα με τη βιομηχανική ένωση VCI, η οποία προειδοποιεί για "τεράστιες διαρθρωτικές ρήξεις στο βιομηχανικό τοπίο της Γερμανίας".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών