Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department για S – 300: Απόφαση της Ελλάδας εάν θα τους δώσει στην Ουκρανία

State Department για S – 300: Απόφαση της Ελλάδας εάν θα τους δώσει στην Ουκρανία
Η Ρωσία έχει καλέσει προειδοποιήσει πως αυτή θα είναι μια ανοιχτά εχθρική κίνηση
Σχετικά Άρθρα
Παρέμβαση στο θέμα του σεναρίου της παράδοσης του αντιπυραυλικού συστήματος S – 300 που διαθέτει η Ελλάδα προς την Ουκρανία, ενδεχόμενο που ώθησε την Ρωσία να προειδοποιήσει ότι θα πρόκειται για μια ανοιχτά προκλητική και εχθρική ενέργεια, έκανε το State Department.
Συγκεκριμένα, και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι η παράδοση ενός αμυντικού συστήματος στην Ουκρανία αποτελεί μια απόφαση που αφορά την χώρα που το κατέχει.
Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη αποστολή των S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους από το αμερικανικό σύστημα Patriot, ο Price υπογράμμισε ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία».

Εξετάζουμε τρόπους βοήθειας

«Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της.
Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια.
Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.
Ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε την διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειες τους στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ομοφωνία στο δυτικό στρατόπεδο

Ο Price αναγνώρισε ότι υπάρχει γενική ομοφωνία στο δυτικό στρατόπεδο για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας και συνεπώς είπε ότι αναζητούνται τρόποι για την καλύτερη θωράκιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.
«Πάντα παραπέμπουμε στις (σχετικές) χώρες σε ότι έχει να κάνει με οποιαδήποτε συνεισφορά που κάνουν ή που ενδέχεται να κάνουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος, και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα.
Είναι πάντα ένα θέμα συζήτησης όταν μιλάμε με τους Ουκρανούς εταίρους μας σχετικά με το τι χρειάζονται για να προστατεύσουν από αέρος τους ανθρώπους και την χώρα τους.
Ήταν ένα θέμα συζήτησης στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα.
Και έτσι, συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα την Ουκρανία να προστατεύσει τον πληθυσμό και να προστατεύσει την ευρύτερη υποδομή της από αυτού του είδους τις επιθέσεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ρωσική προειδοποίηση

Για προκλητική ενέργεια που θα εκληφθεί ως εχθρική κίνηση έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στο σενάριο που θέλει την Ελλάδα να είναι έτοιμη να στείλει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το αντικαταστήσουν με το σύστημα Patriot.
«Οι προθέσεις της Ελλάδας να μεταφέρει τα πυραυλικά συστήματα των S – 300 στην Ουκρανία είναι προκλητικές.
Όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο, θα καταστραφεί από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, αναφέροντας πως «η ελληνική ηγεσία έχει αρχίσει ολοένα και περισσότερο να δηλώνει την ετοιμότητά της να μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει επιπλέον αριθμό αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot προς αντικατάσταση».

Τεράστια πρόκληση, εχθρική κίνηση

«Θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για την προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία» υποστήριξε η Zakharova, υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα καταστρέψουν τον ελληνικό εξοπλισμό στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.
«Πριν να είναι πολύ αργά, μπορείτε να εγκαταλείψετε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια.
Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να δείξει υπευθυνότητα» είπε η Zakharova, η οποία έβαλε και κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για «επικίνδυνη και κοντόφθαλμη» πολιτική που θέτει τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον στα πρόθυρα άμεσης σύγκρουσης.

Το σενάριο των S - 300

Το σενάριο της αποστολής των πυραυλικών συστημάτων S – 300 από την Ελλάδα στην Ουκρανία είχε αφήσει ανοιχτό – σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ – ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο κ.Παναγιωτόπουλος φέρεται να είχε υποστηρίξει πως είναι έτοιμος να παραδώσει στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, εάν οι ΗΠΑ στείλουν σε αντάλλαγμα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα Patriot, κάνοντας λόγο όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει ότι το πυραυλικό σύστημα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.
Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εκεί του ετέθη το ερώτημα για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο Τass.
«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός.

Εξασθενεί η ελληνική αεράμυνα

«Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.
Η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα, θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προέχουν οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
«Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση των S - 300 από τους Patriot, θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας από τα 150 στα 75 χιλιόμετρα» τονίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης