Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Έλληνας καθηγητής Πάρης Σβορώνος που βοήθησε χιλιάδες φοιτητές κατηγορήθηκε για... ρατσισμό - Τον απείλησαν, τον απέκλεισαν

ΗΠΑ: Ο Έλληνας καθηγητής Πάρης Σβορώνος που βοήθησε χιλιάδες φοιτητές κατηγορήθηκε για... ρατσισμό - Τον απείλησαν, τον απέκλεισαν
Το QCC απέκλεισε την πρόσβασή του σε email σε όλη την πανεπιστημιούπολη και του απαγόρευσε ακόμη και να διδάσκει με μερική απασχόληση
Πριν από λίγους μήνες, η είδηση ​​για την αποχώρηση του καθηγητή Maitland Jones από το NYU μονοπώλησε την επικαιρότητα. Όσο άσχημη κι αν ήταν η εμπειρία του Τζόουνς, αυτό που συνέβη στον καθηγητή Πάρη Σβορώνο είναι ακόμα χειρότερο γράφει το American Thinker.
Ο Σβορώνος καταγόταν από την Ελλάδα και έφτασε στην Ουάσιγκτον το 1973 με υποτροφία για διδακτορικό πρόγραμμα, με... 13 δολάρια στην τσέπη και άλλα 26 κρυμμένα στο παπούτσι του.
Οι συμφοιτητές του θεώρησαν ότι ήταν περίεργος γιατί πετάχθηκε από τη θέση του, στεκόμενος στην προσοχή όταν ένας καθηγητής μπήκε στην αίθουσα!
Σιγά σιγά συνήθισε, σε βαθμό που το παρατσούκλι του έγινε «αστείος τύπος».
Αν και του προσφέρθηκαν θέσεις σε πανεπιστήμια έρευνας, ο Σβορώνος έκανε την καριέρα του στο Queensborough Community College (QCC), μέρος του City University of New York (CUNY).
Η φιλοδοξία του ήταν να αναβαθμίσει μετανάστες (όπως αυτός) που βρίσκονταν στον πάτο, τους τύπους που κανένα άλλο σχολείο δεν θα κοιτούσε καν, και να μεταμορφώσει τη ζωή τους.
Και τι δουλειά έκανε! Αναρίθμητοι νέοι που επωφελήθηκαν από τον ίδιο έχουν φτάσει στην απόκτηση MD, Ph.D και άλλων επαγγελματικών/ακαδημαϊκών πτυχίων (από το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Πρίνστον κ.λπ.) και κατέχουν θέσεις κύρους.
Έχω δει τη συλλογή του από ευχαριστήρια γράμματα και μαρτυρίες.
Πώς το κατάφερε αυτό ο Σβορώνος; Εφάρμοσε τη δική του μοναδική εκδοχή της διδασκαλίας με σκληρή αγάπη.
Είναι σκληρός με τους μαθητές; Απολύτως! Ανέχεται τις μέτριες προσπάθειες ή την τεμπελιά;
Όχι! Απαιτεί από τους μαθητές να φτάσουν στην ώρα τους στην τάξη. Περιμένει απόδοση και επιτυχία από τους μαθητές του, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τα εργαλεία για να πετύχουν αυτή την επιτυχία.
Ο Σβορώνος ανήκει περισσότερο στο καλούπι ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου παρά στους τυπικούς, ασυνήθιστους εκδοτικούς τίτλους που συναντάμε στις διοικήσεις των πανεπιστημίων.
Φωνάζει και χορεύει για την τάξη. αρχικά μοιάζει τρομακτικό, αλλά τελικά γίνεται ο αγαπημένος των φοιτητών καθώς συνειδητοποιούν τι έχει μόλις γίνει για αυτούς.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους φοιτητές έκαναν έρευνα μαζί με τις σπουδές τους, μια έννοια πρωτόγνωρη στα κοινοτικά κολέγια μέχρι που την εισήγαγε ο Σβορώνος το 2000.
Πολλοί που αποτυγχάνουν μαζί του την πρώτη φορά έχουν επιστρέψει στα μαθήματά του μόνο για να επιτύχουν και να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους δικούς τους όρους.
Ο Σβορώνος υπηρέτησε πιστά αυτούς τους μαθητές για 40 χρόνια προτού αναγκαστεί να συνταξιοδοτηθεί.

Η κάθοδος...

Το 2010 και το 2016, φοιτητές παραποιήσαν τα αποτελέσματα της έρευνας για μια επιχορήγηση δύο εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε ο Σβορώνος για το QCC (το πρώτο για κοινοτικό κολέγιο).
Αυτή η ανεντιμότητα σχεδόν είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του QCC από μελλοντικές ερευνητικές επιχορηγήσεις.
Ο Σβορώνος αφαίρεσε αυτούς τους φοιτητές από την επιχορήγηση και διαμαρτυρήθηκαν αμέσως στη διοίκηση.
Το 2017, ζήτησε από μια φοιτήτρια να αφήσει μια διάλεξη επειδή έστελνε μηνύματα, παρόλο που είχε σκορ κάτω από 20% στην πρώτη εξέταση.
Ο μαθητής παραπονέθηκε στη διοίκηση.
Το 2019, ο Σβορώνος συμβούλεψε έναν φοιτητή του οποίου ο μέσος όρος βαθμολογίας εξετάσεων (σε επτά εξετάσεις) ήταν 9% να αποσυρθεί και ίσως να προσπαθήσει ξανά. Χωρίς να ακούει αυτή τη συμβουλή, απέτυχε και κατηγόρησε αμέσως τον Σβορώνο για ρατσισμό.
Τελικά, το 2020 ο Σβορώνος επέπληξε μια φοιτήτρια που αργούσε στην διάλεξη, λέγοντάς της αυτό που είπε σε όλους τους επίδοξους γιατρούς: «Ο γιατρός που έρχεται αργά λέγεται νεκροθάφτης»! 
Αυτή η μαθήτρια κατέγραψε την επίπληξη στο τηλέφωνό της και παραπονέθηκε στη διοίκηση του QCC. Τον απείλησαν με αναστολή για ένα χρόνο ή το QCC θα έβγαζε αναδρομικά τον μισθό ενός έτους από τον τραπεζικό του λογαριασμό (άμεση κατάθεση) ή θα μπορούσε να παραιτηθεί.
Του είπαν, επίσης, ότι εάν αντιταχθεί ή συμβουλευόταν δικηγόρο, θα τον απέλυαν αμέσως.
Λοιπόν, ο Σβορώνος αποσύρθηκε από την αγαπημένη του τάξη και τους αγαπημένους του μαθητές.
Το QCC απέκλεισε την πρόσβασή του σε email σε όλη την πανεπιστημιούπολη και του απαγόρευσε ακόμη και να διδάσκει με μερική απασχόληση. 

Σημαντικά βραβεία που απονεμήθηκαν στον καθηγητή Σβορώνο:

2022 MAC/BAN Πρόεδρος των ΗΠΑ Βραβείο Εθελοντικής Υπηρεσίας (δεύτερη βράβευση σε δύο χρόνια και κεντρικός ομιλητής για το 2022).

2021 - James Flack Norris Teaching Award for Extraordinary Teaching Excellence (Πρώτος καθηγητής Κοινοτικού Κολλεγίου που απονεμήθηκε αυτό το βραβείο από την έναρξή του το 1950)

2021: Τιμήθηκε το Βραβείο Εθελοντικής Υπηρεσίας Προέδρου των ΗΠΑ MAC/BAN.

2019-American Chemical Society-New τμήμα-Καθηγητής της Χρονιάς μεταξύ των Διετών Κολεγίων

2018: American Chemical Society-ACS Fellow (ένα εθνικό βραβείο που σπάνια απονέμεται στο κοινοτικό κολέγιο)

2018: Το Περιφερειακό Βραβείο Stanley C. Israel για την Προώθηση της Ποικιλομορφίας στις Χημικές Επιστήμες Χορηγός της Επιτροπής ACS για Υποθέσεις Μειονοτήτων

2016: The American Chemical Society-New York Section, Βραβείο Εθελοντικής Υπηρεσίας

2016: Το περιφερειακό βραβείο E. Ann Nalley για την εθελοντική υπηρεσία στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία

2008: Το Περιφερειακό Βραβείο Stanley C. Israel για την Προώθηση της Ποικιλομορφίας στις Χημικές Επιστήμες Χορηγός της Επιτροπής ACS για Υποθέσεις Μειονοτήτων

2003 CASE/Carnegie Endowment Foundation: Εξαιρετικός Καθηγητής Κοινοτικού Κολλεγίου (ο πρώτος χημικός που έλαβε αυτό το πανελλήνιο βραβείο)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης