Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ισχυρές και αυτό δεν αλλάζει – Είμαστε σταθερά ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ

Κίνα: Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ισχυρές και αυτό δεν αλλάζει – Είμαστε σταθερά ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ
Η συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας δεν είναι ανταγωνιστική και δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Οι σινορωσικές σχέσεις είναι ισχυρές και δεν αλλάζουν υπό την επιρροή της ασταθούς διεθνούς κατάστασης, δήλωσε την Κυριακή (25/12/2022) ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi σε συμπόσιο αφιερωμένο στην κινεζική διπλωματία.
«Οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι σταθερές σαν μονόλιθος.
Δεν είναι επιρρεπείς σε παρεμβάσεις και προκλήσεις, οι μεγάλες αλλαγές στην παρούσα τάξη πραγμάτων δεν τις βλάπτουν», είπε.
Η συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας δεν είναι ανταγωνιστική και δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος, πρόσθεσε.

Ενάντια στην ηγεμονία των ΗΠΑ

«Η Κίνα και η Ρωσία μιλούν σταθερά ενάντια στην ηγεμονία και ενάντια σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο», τόνισε.
«Και οι δύο χώρες προωθούν προληπτικά τη διμερή συνεργασία, έχοντας αμοιβαία στρατηγικά συμφέροντα και βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας κινείται στα επίπεδα των 200 δισ. δολαρίων ετησίως, είπε.
Οι διακανονισμοί σε εθνικά νομίσματα στο αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας επεκτείνονται, ανέφερε ο Wang Yi, τονίζοντας τη σημασία των διμερών έργων μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται με κοινές προσπάθειες.

Το σχέδιο υποκατάστασης του δολαρίου

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν ένα νόμισμα υποκατάστασης του δολαρίου ως μέσο διακανονισμού των διεθνών συναλλαγών, το οποίο, εάν πετύχει, θα μπορούσε να προκαλέσει ξεπούλημα στις αγορές των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων που είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια.
Δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το σχέδιο, αλλά οι ενδείξεις κατατείνουν προς ένα ψηφιακό νόμισμα η αποτίμηση του θα βασίζεται στον χρυσό.
Η δημιουργία ενός νέου χρηματιστηρίου χρυσού από τη Μόσχα, οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες που συσσωρεύουν πρόσθετα αποθέματα χρυσού και η Σαουδική Αραβία που επιδιώκει να δέχεται πληρωμές εκτός δολαρίων για τις πωλήσεις πετρελαίου, είναι όλα τα παραπάνω έμμεσες ενδείξεις για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου.
Εκτός από τα ανωτέρω σχέδια, καταγράφεται μια εν εξελίξει μακροπρόθεσμη μετατόπιση των επενδυτών που είχαν σημαντικά διαθέσιμα σε δολάρια εξαιτίας της χρηματοοικονομικής «φούσκας των πάντων», με την προοπτική για υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων εγκαίρως.
Τα κίνητρα για την κατοχή δολαρίων μειώνονται και ένα επιτυχημένο νέο ασιατικό εμπορικό νόμισμα θα αποτελέσει μια ευθεία επίθεση για το δολάριο.
Θα μπορούσε αυτή η πίεση να αναγκάσει τις ΗΠΑ να πείσει την Ουκρανία να αποδεχθεί το καθεστώς που διαμόρφωσε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
Το σενάριο αυτό έχει γίνει ήδη αρκετά πειστικό.
Είναι επίσης ένας τρόπος για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες το απαραίτητο περιθώριο για ελιγμούς όσον αφορά τον καθορισμό των επιτοκίων.

Καταιγιστικές εξελίξεις…

Στο πλαίσιο της ρωσοκινεζικής εταιρικής σχέσης, ειδικά μέσω της συμμετοχής της δεύτερης μεγαλυτερη οικονομίας στον κόσμο στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, σχεδιάζεται ένα νέο νόμισμα διακανονισμού των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.
Λόγω των νομισματικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχει επικρατήσει μία αίσθηση επείγοντος στο έργο, με πλήθος κράτη στην Ασία να συνειδητοποιούν ότι η διατήρηση των δυτικών νομισμάτων στα αποθέματα της κεντρικής τους τράπεζας ενέχει τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης.
Αυτοί οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται απλώς στην «ακινητοποίηση» των αποθεματικών σε δυτικά νομίσματα, αλλά μειώνουν επίσης τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Οι συνέπειες της πολιτικής κυρώσεων της Δύσης ήταν να αναγκάσουν τις ασιατικές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν και την ασφάλεια της διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης