Έκρηξη της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια...
Υπήρξαν πρόσφατα κρούσματα σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Αιθιοπία, η Ινδία, το Τατζικιστάν και η Πολωνία.
Πέρυσι, 22 χώρες παρουσίασαν πολλά κρούσματα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εννέα εκατομμύρια κρούσματα και 128.000 θανάτους παγκοσμίως.
Αμέτρητα παιδιά θα έχουν υποστεί τρομερές νευρολογικές βλάβες ως αποτέλεσμα, που θα καταστρέψουν οριστικά τη ζωή τους.
Η ιλαρά, φυσικά, μπορεί να προληφθεί πλήρως.
Ωστόσο, η κάλυψη εμβολιασμού μειώνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας του Covid λόγω διαταραχών στην υγειονομική περίθαλψη, αφήνοντάς μας στην παρούσα κατάστασή.
Έκρηξη της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια
Δεν είναι το μόνο παιδικό εμβόλιο όπου έχουν χαθεί εκατομμύρια δόσεις, αλλά λόγω της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται η ιλαρά θα είναι το πρώτο που θα παρατηρήσουμε το επόμενο έτος.
Στις περιοχές που πλήττονται, η υγειονομική περίθαλψη θα βγει ανεπαρκής και πιθανότατα να ακολουθήσουν και άλλες επιδημίες ασθενειών.
«Το παράδοξο της πανδημίας είναι ότι ενώ τα εμβόλια κατά του Covid αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και αναπτύχθηκαν στη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία, τα συνήθη προγράμματα εμβολιασμού διαταράχθηκαν σοβαρά και εκατομμύρια παιδιά έχασαν τους εμβολιασμούς που σώζουν ζωές», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Δεν είναι μόνο οι οι αναπτυσσόμενες χώρες...
Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι πρόκειται απλώς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, τα ποσοστά εμβολίων μειώθηκαν και τα κρούσματα αυξήθηκαν.
Και τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κάλυψη του εμβολίου για τη δεύτερη δόση μειώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μόλις 85,5% σε πέντε χρόνια, με 43 κρούσματα να καταγράφονται το έτος έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μόνο το Τατζικιστάν και η Τουρκία κατέγραψαν περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.
Τον Νοέμβριο, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης της ιλαράς σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, καθώς ο Covid οδήγησε σε σταθερή μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης και εξασθενημένη επιτήρηση της νόσου.
«Η κατακόρυφη πτώση των ποσοστών εμβολιασμού κατά της ιλαράς θα πρέπει να σημάνει κάθε συναγερμό», δήλωσε η Elizabeth Cousens, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να εργαστούμε επειγόντως για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια που σώζουν ζωές θα φτάνουν σε κάθε τελευταίο παιδί».
Ο Ephrem Tekle Lemango, επικεφαλής εμβολιασμού της Unicef, πρόσθεσε:
«Εδώ και τρία χρόνια, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα μειούμενα ποσοστά εμβολιασμού και τον αυξανόμενο κίνδυνο για την υγεία των παιδιών παγκοσμίως…
Η ώρα για αποφασιστική δράση είναι τώρα».
Οι χώρες που εμβολιάζουν πλήρως το 95% ή περισσότερο του πληθυσμού τους δημιουργούν ανοσία στην αγέλη κατά της ιλαράς και γρήγορα απαλάσσονται από εκείνη.
Αλλά ο κόσμος βρίσκεται πολύ κάτω από αυτό το όριο αυτή τη στιγμή, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι ένας δείκτης του πόση ζημιά έχει κάνει ο Covid στις υπηρεσίες υγείας μας – και πόσα πρέπει να κάνουμε το 2023 για να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος.
Σύμφωνα με το Lancet, συνοψίζοντας μια έκθεση CDC, ένας παράγοντας στην εξάπλωση της ιλαράς είναι η αυξανόμενη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων .
Αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο προϋπήρχε της πανδημίας, αλλά η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid, καθώς και η καταστολή των φωνών που εκφράζουν ανησυχίες (δείτε τα πιο πρόσφατα Αρχεία Twitter ), μπορεί να έχουν αυξήσει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια γενικότερα.
Το BMJ δημοσίευσε ένα άρθρο νωρίτερα αυτό το έτος διερευνώντας εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης σχετικά με τα εμβόλια Covid θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της πρόσληψης MMR στην Αγγλία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών