H Ιταλία έχει εφαρμόσει ήδη υποχρεωτικά τεστ στο αεροδρόμιο του Μιλάνου για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
H Ιταλία έχει εφαρμόσει ήδη υποχρεωτικά τεστ στο αεροδρόμιο του Μιλάνου για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, με την πρωθυπουργό Giorgia Meloni να πιέζει τους Ευρωπαίους ομολόγους της για την ανάγκη κοινής δράσης και εφαρμογή του μέτρου στο σύνολο της EE.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή σε αυτό το ξέσπασμα στην Κίνα, η οποία θα επέφερε αντίστοιχους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», απαντά από την πλευρά της η Γερμανία, δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης (29/12/2022) ότι επί του παρόντος δεν σχεδιάζουν να επαναφέρουν υποχρεωτικά τεστ Covid-19 ή πρόσθετες απαιτήσεις για ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα.
«Από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το στάδιο να επαναφέρουμε τους ελέγχους στα σύνορα», δήλωσε η Brigitte Autran επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής αξιολόγησης κινδύνων για την υγεία COVARS, στο Radio Classique, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
ΕΕ: Αδικαιολόγητο το μέτρο
H εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα –όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί– είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.
Για τα ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά.
Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.
Πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.
Το αιφνιδιαστικό τέλος της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην Κίνα και η επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό, σημειώνεται σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων στον κόσμο.
Παρέμβαση Meloni
«Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που αφορά την Κίνα, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, στους επιβάτες που φθάνουν από το Πεκίνο και όλες τις άλλες κινεζικές πόλεις.
Ζητάμε όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ισχύσει το μέτρο αυτό σε όλη την Ένωση.
Πάντως τα πρώτα 15 τεστ που κάναμε μας δείχνουν ότι πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον.
Θεωρώ πάντα κύριας σημασίας την χρήση της μάσκας και τα τεστ, όχι τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών», ανέφερε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgio Meloni.
Κίνα: 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά
Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα καθημερινά στην Κίνα από τον Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικού Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Σύμφωνα με την Airfinity οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.
Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά.
Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα.
Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.
Πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών - Φόβοι για Κίνα και covid-19
Υπό πίεση διαπραγματεύονται οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα.
Ο γερμανικός αερομεταφορέας Deutsche Lufthansa καθώς και οι ανταγωνιστές Air France KLM και International Consolidated Airlines Group σημειώναν απώλειες 3% στον πανευρωπαϊκό STOXX 600.
Την Πέμπτη, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ένα άτυπο συμβούλιο που συμβουλεύει υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους - ζήτησε κοινή δράση για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, καθώς η Κίνα αρχίζει να αίρει τους μακροχρόνιους αυστηρούς περιορισμούς της για την πανδημία.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τους κανόνες καραντίνας για τις αφίξεις στις 8 Ιανουαρίου, προκαλώντας ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να ξεπεράσει την εποχή των αυστηρών κανονισμών για τον κορωνοϊό.
Αλλά αυτή η αισιοδοξία δείχνει σημάδια εξασθένισης καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη τη χώρα.
"Ο συντονισμός των εθνικών αντιδράσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία είναι ζωτικής σημασίας", ανέφερε η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας της ΕΕ σε tweet της.
Η δήλωση έρχεται μετά την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ και η Ιταλία προστέθηκαν σε έναν κατάλογο εθνών - συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν - που απαιτούν απόδειξη αρνητικών εξετάσεων COVID για τους εισερχόμενους αεροπορικούς ταξιδιώτες από την Κίνα.
Ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Orazio Schillaci δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για να "διασφαλιστεί η επιτήρηση και η ανίχνευση" τυχόν παραλλαγών του COVID-19.
Προέτρεψε επίσης τις Βρυξέλλες να θεσπίσουν έναν κανόνα δοκιμών σε όλο το μπλοκ για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί Κινέζοι επιβάτες εισέρχονται στη χώρα μέσω της ζώνης ελεύθερων ταξιδιών της ΕΕ.
Αξιωματούχοι υγείας από τη βόρεια ιταλική περιφέρεια της Λομβαρδίας δήλωσαν ότι διαπιστώθηκαν υψηλά ποσοστά μόλυνσης σε δύο πρόσφατες πτήσεις που έφτασαν στο αεροδρόμιο Μαλπένσα στο Μιλάνο από την Κίνα.
Σε μία από τις πτήσεις το 52% των 120 επιβατών που επέβαιναν σε αυτήν βρέθηκε θετικό, όπως και το 38% μιας άλλης πτήσης 92 επιβατών.
Η υποπαραλλαγή Gryphon ευθύνεται για την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα;
H Gryphon, η παραλλαγή της Covid-19 που οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει ως την υποπαραλλαγή XBB.1.5 του ιού SarsCoV2, μπορεί να ευθύνεται για την έξαρση της επιδημίας Covid-19 στην Κίνα, η οποία έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήδη λαμβάνονται μέτρα για τους ταξιδιώτες.
Η επιστημονική βεβαιότητα λείπει, και αυτό γιατί, όπως συμβαίνει συχνά, η Κίνα δεν παρέχει στοιχεία στη διεθνή κοινότητα, όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Το ότι ο μεταλλασσόμενος ιός είναι αυτός που οδηγεί την επιδημία στα ύψη είναι επομένως ακόμη μια υπόθεση, αλλά οι ειδικοί την εξετάζουν πολύ σοβαρά.
Τι συμβαίνει στην Κίνα
Στην Κίνα "συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό: ο αριθμός των θανάτων από τον Covid είναι ανεξέλεγκτος και μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο μια υπόνοια για την πιθανότητα να κυκλοφορούν μία ή περισσότερες νέες παραλλαγές", σημειώνει ο ιολόγος Francesco Broccolo, του Πανεπιστημίου του Σαλέντο. Δεν λείπουν οι υποψήφιοι, αλλά προς το παρόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο XBB.1.5, το οποίο κυκλοφορεί στην Κίνα από τον Οκτώβριο και είναι αποτέλεσμα του ανασυνδυασμού δύο άλλων υποπαραλλαγών του Omicron: BA.2.1 και BA.2.1.
"Κυκλοφορεί ένα πραγματικό σμήνος παραλλαγών, αλλά το XBB αντικαθιστά γρήγορα τις κοινές υποπαραλλαγές, όπως οι BQ.1 και BQ.1.1", λέει και πάλι ο ειδικός. Η ίδια υποπαραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε τουλάχιστον εννέα άλλες χώρες, έξι από τις οποίες είναι ευρωπαϊκές.
Παρούσα στην Ιταλία
Εκτός από την Ιταλία, όπου αποτελούσε το 1,82% του κυκλοφορούντος ιού SarsCoV2 στις 27 Δεκεμβρίου, ο XBB έχει ανιχνευθεί στη Γαλλία (1,22%), το Βέλγιο (4,56%), τη Γερμανία (2,05%), την Ισπανία (2,61%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,44%), όπως αναφέρει ο ιστότοπος Our World in Data, επικαλούμενος στοιχεία για τις γενετικές αλληλουχίες του ιού που έχουν κατατεθεί στη διεθνή βάση δεδομένων Gisaid.
Ο XBB υπάρχει επίσης στην Αυστραλία (3,33%), τον Καναδά (1,93%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (13,42%). Εδώ, ειδικότερα, φαίνεται να συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση κατά 140% των νοσηλειών στη Νέα Υόρκη τον τελευταίο μήνα.
Ο ιός κυκλοφορεί λοιπόν ζωηρά και γι' αυτό, σημειώνει ο γενετιστής Massimo Zollo, συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Covid-19 στο Ceinge της Νάπολης, ότι "θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στα αεροδρόμια όχι μόνο στις απευθείας πτήσεις που φθάνουν από την Κίνα, αλλά και στις έμμεσες πτήσεις", ενώ είναι επίσης "απαραίτητο να είμαστε πιο δραστήριοι στη διάδοση των αντιικών φαρμάκων και να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνες για τις παραλλαγές, για να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβεί από τώρα μέχρι και σε δύο μήνες από τώρα".
Νέος ιός ανθεκτικός στα εμβόλια;
Το XBB θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα χάρη σε μια μετάλλαξη που ονομάζεται F486P, η οποία θα του επέτρεπε να αποφεύγει τα αντισώματα που δημιουργούνται τόσο από λοιμώξεις Omicron 5 όσο και από εμβόλια και να ενισχύει επίσης τη σύνδεσή του με τον υποδοχέα Ace2 που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μεταλλάξεις εντοπίστηκαν επίσης στην πρωτεΐνη Spike, που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και τέσσερις μεταλλάξεις στην νουκλεοπρωτεΐνη Ν, η οποία έχει τη λειτουργία της προστασίας του ιικού γονιδιώματος, και πέντε στο ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαράγει το γενετικό του υλικό.
"Αυτό σημαίνει", καταλήγει ο Zollo, "ότι ο ιός SarsCoV2 βελτιώνει επίσης την ικανότητά του να αναπαράγεται".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών