Την τρέχουσα περίοδο ο εντεινόμενος ολοκληρωτισμός που παρατηρείται στην Ουκρανία, δεν έχει προηγούμενο - Ασκείται κριτική και από τη Δύση
Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για να μην ασκηθεί κριτική σε έναν διεφθαρμένο ηγέτη, όπως ο Ουκρανός πρόεδρος και πρώην ηθοποιός Volodymyr Zelensky.
Την τρέχουσα περίοδο ο εντεινόμενος ολοκληρωτισμός που παρατηρείται στην Ουκρανία, δεν έχει προηγούμενο.
Την Πέμπτη (29/12/2022), ο Zelensky υπέγραψε ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο που αυξάνει σημαντικά τη ρυθμιστική εξουσία της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης.
Ο νέος νόμος θα δώσει στην κυβέρνηση νέες εξουσίες λογοκρισίας και αποτελεί νέο πλήγμα στις ελευθερίες του Τύπου στη χώρα.
Ο νόμος αυξάνει σημαντικά τις εξουσίες της ρυθμιστικής αρχής της Ουκρανίας ώστε να της επιτρέψει να παρεμβαίνει τόσο στα έντυπα όσο και στα διαδικτυακά μέσα ειδήσεων.
Επιπλέον, επιτρέπει την επιβολή προστίμων σε μέσα ενημέρωσης, την ανάκληση των αδειών τους χωρίς τη δέουσα διαδικασία, ακόμη και τον προσωρινό αποκλεισμό ορισμένων ιστοσελίδων χωρίς καν να περάσουν από τα δικαστήρια.
Τέλος, δίνει στη ρυθμιστική αρχή την εξουσία να ζητήσει από τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, όπως η Google και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν μη αρεστό στη διεφθαρμένη ουκρανική ηγεσία περιεχόμενο.
Δριμεία κριτική από τη Δύση αλλά και από δημοσιογράφους
Οι ενέργειες του Zelensky επικρίνονται ήδη από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.
Καθώς αυτό το νομοσχέδιο περνούσε από τη Βουλή, μέλη διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις διατάξεις του.
«Η καταναγκαστική εξουσία που προβλέπεται από το νομοσχέδιο στα χέρια μιας ρυθμιστικής αρχής που ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση είναι αντάξια των χειρότερων αυταρχικών καθεστώτων.
Πρέπει να αποσυρθεί.
Ένα κράτος που θα εφαρμόζει τέτοιες διατάξεις απλώς δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της EFJ Ricardo Gutiérrez.
Ο χειρότερος αυταρχισμός
«Η ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται από ένα όργανο ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και στόχος του πρέπει να είναι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, όχι ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Gutiérrez.
«Το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, ενισχύοντας τον κυβερνητικό έλεγχο στις πληροφορίες τη στιγμή που οι πολίτες τη χρειάζονται περισσότερο», παρατήρησε η Gulnoza Said, συντονίστρια του προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του CPJ.
«Οι Ουκρανοί βουλευτές θα πρέπει να αποσύρουν το νομοσχέδιο ή τουλάχιστον να σταματήσουν τη συζήτησή του στο κοινοβούλιο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορέσει να σταθμίσει τις συστάσεις», σημείωσε.
Μέλη της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας αντιτάχθηκαν σθεναρά στο νομοσχέδιο λόγω της δυνατότητάς του να μειώσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες εντός της χώρας. Ωστόσο, η Yevheniia Kravchuk, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών του Κοινοβουλίου, αντέκρουσε αυτές τις ανησυχίες δηλώνοντας ότι η νομοθεσία της Ουκρανίας για τα μέσα ενημέρωσης δεν έχει ανανεωθεί εδώ και 16 χρόνια και δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Διαδίκτυο.
Αυτό το νέο πολυνομοσχέδιο χρειαζόταν για να επικαιροποιήσει τους νόμους τους για τα μέσα ενημέρωσης και να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και τεχνολογίες, ισχυρίστηκε.
Παράταση στρατιωτικού νόμου
Εν τω μεταξύ περίπου 12.000 άνδρες προσπάθησαν να εγκαταλείψουν παράνομα την Ουκρανία μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, 15 από τους οποίους πέθαναν, ανέφερε η Κρατική Συνοριακή Υπηρεσία της Ουκρανίας στο κανάλι της στο Telegram την Πέμπτη (30/12/2022).
«Από την αρχή του στρατιωτικού νόμου, 12.000 άνδρες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
Δυστυχώς, 15 από αυτούς πέθαναν στην όχθη του ποταμού των συνόρων και στα βουνά», ανέφερε η υπηρεσία.
Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πόσα άτομα μπόρεσαν να φύγουν παράνομα από την Ουκρανία.
Ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Τον Νοέμβριο, ο στρατιωτικός νόμος και η ολική επιστράτευση παρατάθηκαν και πάλι για 90 ημέρες, έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών