Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης, ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristensson την Κυριακή (8/1/2023) αφού εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να εγρίνει την αίτηση ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Άγκυρας ως ανταπόδοση της τουρκικής υποστήριξης.
«Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στη διάρκεια μιας διάσκεψης για την ασφάλεια με τη συμμετοχή μάλιστα του ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Κάποια στιγμή θα ληφθεί η απόφαση
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τουρκία θα πάρει μια απόφαση, απλώς δεν ξέρουμε πότε», είπε, προσθέτοντας ότι θα εξαρτηθεί από την εσωτερική πολιτική στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς και από την «ικανότητα της Σουηδίας να δείξει τη σοβαρότητά της».
Η Σουηδία και η Φινλανδία έσπασαν δεκαετίες αδέσμευτης στρατιωτικής στάσης και υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.
Ωστόσο, η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους έως ότου οι δύο χώρες λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην εκστρατεία της Άγκυρας κατά του PKK.
Ενταξη στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας
Η Σουηδία σκοπεύει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, συμφωνία για τη δημιουργία του οποίου επιτεύχθηκε πέρυσι από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson, μιλώντας στη διάσκεψη People and Defense την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με το The Local Sweden, «η Kristersson επισήμανε ότι η Σουηδία θα συμμετάσχει στην κοινή πρωτοβουλία πυραυλικής άμυνας των 15 κρατών που ξεκίνησε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο που ονομάζεται European Skyshield.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σουηδία θα πρέπει να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ με «νέες δυνατότητες», συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας και της αεράμυνας.
Σύμφωνα με τον Σουηδό πρωθυπουργό, η χώρα είναι επίσης έτοιμη να συμβάλει με τη βοήθεια μονάδων χερσαίας μάχης στην άμυνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως των χωρών της Βαλτικής.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Γερμανία και 13 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν μια δήλωση για τη δημιουργία ενός πιο προηγμένου ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας (AD).
Πρόκειται για μια κοινή δήλωση σχετικά με τη λεγόμενη πρωτοβουλία European Sky Shield («European Anti-Missile Shield»).
Με πρωτοβουλία του Βερολίνου, αυτό θα συμβάλει στην κάλυψη των υφιστάμενων κενών στο σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας
Δεν βιάζεται η Φινλανδία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας υποστήριξε ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη γείτονά της.
«Η Φινλανδία δεν βιάζεται τόσο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που να μη μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να πάρει το πράσινο φως η Σουηδία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας Pekka Haavisto στη διάσκεψη της Κυριακής.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, η Τουρκία συνεχάρη τη Σουηδία για την ανταπόκριση στις ανησυχίες της για την ασφάλεια, αλλά τόνισε ότι απαιτούνται περισσότερα για να κερδίσει την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας για την αδιέξοδη προσπάθεια ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών