Τον Δεκέμβριο 2022, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 250 συνοριακούς αστυνομικούς για να ενισχύσουν τα μέτρα περιπολίας και επιτήρησης κοντά στην περιοχή του Έβρου στα τουρκικά σύνορα
Τον Δεκέμβριο 2022, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 250 συνοριακούς αστυνομικούς για να ενισχύσουν τα μέτρα περιπολίας και επιτήρησης κοντά στην περιοχή του Έβρου στα τουρκικά σύνορα.
Η Αθήνα κατασκεύασε ένα μεταλλικό φράγμα μήκους 40 χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να αποτρέψει την παράτυπη μετανάστευση και η διαδικασία κατασκευής ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021.
Η Ελλάδα κατηγορείται επανειλημμένα για κακομεταχείριση μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, κυρίως για να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκοντας μία καλύτερη ζωή.
Την Τρίτη (3/1/2022), το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αποκάλυψε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού ναυτικού κατέγραψε πλάνα από ελληνικές δυνάμεις να απωθούν παράνομα ένα σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Η παράνομη ελληνική απώθηση καταγράφηκε βόρεια του ελληνικού νησιού της Λέσβου στο Αιγαίο Πέλαγος στις 30 Δεκεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο σε tweet. Η Άγκυρα και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί τους αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Μια έκθεση το 2022 από το Ίδρυμα Διαμεσολαβητής της Τουρκίας ανέφερε ότι η Ελλάδα απώθησε σχεδόν 42.000 αιτούντες άσυλο από το 2020, σύμφωνα με τη Daily Sabah.
Η έκθεση με τίτλο «Απωθήσεις και Πνίγοντας Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Αιγαίο» αποκαλύπτει την παραβίαση του διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης που χρησιμοποίησε η έκθεση, οι ελληνικές δυνάμεις απώθησαν 41.523 αιτούντες άσυλο μεταξύ 2020 και 31 Μαΐου 2022. «Οι απωθήσεις από μόνες τους είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και πολλές από τις πρακτικές απώθησης συνοδεύονται από σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.
Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν κάνει σύντομα αλλά επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο για να φτάσουν στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα καθώς πολλά σκάφη που μετέφεραν πρόσφυγες βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν. Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει διασώσει χιλιάδες άλλους, ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα.
Σημειώνοντας ότι το 98% των απωθήσεων αφορούσαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση, η έκθεση ανέφερε ότι το 88% από τους 8.000 αιτούντες άσυλο που ήρθαν στα ελληνικά σύνορα ξυλοκοπήθηκαν.
Από τα παιδιά ανάμεσά τους, το 68% εκτέθηκαν ή έγιναν μάρτυρες βίας και κακοποίησης, τονίζει η έκθεση. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών σε απωθήσεις γης, 53 αιτούντες άσυλο πέθαναν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 33 που πάγωσαν μέχρι θανάτου και πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο, που αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι αιτούντες άσυλο στις πρακτικές απώθησης της Ελλάδας στη θάλασσα πετάχτηκαν στη θάλασσα, μερικές φορές με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και μερικές φορές χωρίς σωσίβια. Αυτό οδήγησε στον θάνατο οκτώ παράτυπων μεταναστών πέρυσι, μαζί με τρεις το 2022 στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι αρχές εμπόδισαν τους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους, να έχουν πρόσβαση σε μηχανισμούς καταγγελιών και να αναφέρουν παραβιάσεις , είπε. «Έχει αποδειχθεί από συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Frontex (ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) συμμετείχε σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας, υποστήριξε πολλές ενέργειες και συγγνώμη σε πολλές από αυτές», πρόσθεσε. Οι απωθήσεις είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες υπαγορεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαύνονται ή να επιστρέφουν σε χώρα όπου η ζωή και η ασφάλειά τους ενδέχεται να κινδυνεύει λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή συμμετοχής σε κοινωνική ή πολιτική ομάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών