Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Καταριανοί βρήκαν το λάθος άτομο να δωροδοκήσουν (Καϊλή) - Όλοι στις Βρυξέλλες κάνουν lobbying... πλουτίζοντας

Οι Καταριανοί βρήκαν το λάθος άτομο να δωροδοκήσουν (Καϊλή) - Όλοι στις Βρυξέλλες κάνουν lobbying... πλουτίζοντας
Είναι καιρός κάποιος να πει στο Κατάρ πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η ΕΕ
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της ΕΕ δεν χρειαζόταν να τελειώσει με αστυνομικές έρευνες και συλλήψεις, αλλά ίσως το Κατάρ να τα καταφέρει καλύτερα την επόμενη φορά...
Μετά την είδηση του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στην ιστορία της ΕΕ, ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς τι σκέφτονταν το Κατάρ, οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Βρήκε πράγματι η αστυνομία 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε χρήματα από δωροδοκίες που βρέθηκαν χωμένα σε χαρτοσακούλες και βαλίτσες στα διαμερίσματά τους;
Τι συνέβη με την κρυπτογράφηση και τους υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς;
Καθώς η έρευνα μεγαλώνει, δεν είναι σαφές πόσοι από την αριστερά της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.
Παρόλο που μπορεί να υπάρχει κάποιος ρομαντισμός σε στοίβες μετρητών που στοιβάζονται τακτοποιημένα σε βαλίτσες Louis Vuitton, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα νόμιμης πατρωνίας πάνω στο οποίο είναι χτισμένες οι Βρυξέλλες.
Είναι καιρός κάποιος να πει στο Κατάρ πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η ΕΕ.

Προσφορά "παράλληλων εργασιών" για ευρωβουλευτές και υπαλλήλους της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες, η δωροδοκία είναι νόμιμη και ακμάζει, και κανείς δεν χρειάζεται να εκτίσει ούτε μια μέρα στη φυλακή για να πάρει μερίδιο.
Οι ευρωβουλευτές επιτρέπεται ακόμη και να συγκεντρώσουν σημαντικές περιουσίες με νόμιμη εργασία μερικής απασχόλησης (η εκπροσώπηση των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι προφανώς απαραίτητα μια εργασία πλήρους απασχόλησης).
Δεν πρόκειται μόνο για τον George Soros και το ειλικρινά εντυπωσιακό δίκτυο ΜΚΟ, δεξαμενών σκέψης και τα τεράστια χρηματικά ποσά που μπορούν να διαθέσουν.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ειδικών συμφερόντων που προωθούν την ατζέντα τους μέσω εντελώς νόμιμων πιέσεων.
Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει μια έκθεση, οι ευρωβουλευτές κερδίζουν συλλογικά εκατομμύρια δουλεύοντας διάφορες παράλληλες δουλειές εκτός από το ρόλο τους ως πολιτικοί στην ΕΕ, συχνά με σαφή σύγκρουση συμφερόντων.
Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι ήδη εκατομμυριούχοι, και για όσους δεν είναι, οι μισθοί των ευρωβουλευτών και των αξιωματούχων της ΕΕ είναι ήδη ο φθόνος των περισσότερων Ευρωπαίων.
Ωστόσο, υπάρχουν πάντα περισσότερα χρήματα που μπορούν να κερδηθούν.

Η περίπτωση Verhofstadt

Πάρτε για παράδειγμα τον ευρωβουλευτή Guy Verhofstadt, διαβόητο μισητό της Ουγγαρίας.
Παρά τη σύνδεσή του με αριστερές πολιτικές, είναι ένα πολύ πλούσιο άτομο.
Διετέλεσε πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου προτού εισέλθει στην πολιτική σε επίπεδο ΕΕ και κατατάσσεται τακτικά ως ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους πολιτικούς σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (ΔΔ) από το 2018, τα αρχεία δείχνουν ότι κέρδισε μεταξύ 920.000 και 1,4 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για εκείνο το έτος.
Τα χρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στον μισθό του ως βουλευτή, ο οποίος ανέρχεται ήδη σε περίπου 13.000 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με έκθεση του βελγικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BRF.
Μια έκθεση από το 2021, που επίσης επικαλείται στοιχεία της TI, τον τοποθετούσε στους πέντε πιο κερδισμένους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με άλλα λόγια, οι ευρωβουλευτές και οι αξιωματούχοι μπορούν να εξαγοραστούν, αλλά πρέπει να εξαγοραστούν με τον σωστό τρόπο.

Το Κατάρ πρέπει να προσαρμόσει την τιμή της δωροδοκίας του

Το Κατάρ πρέπει επίσης να κατανοήσει ότι οι πολιτικοί δεν χρειάζονται εκατομμύρια σε δωροδοκίες για να εκτελούν τις εντολές της χώρας.
Προς τιμήν της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η αφοσίωσή της στο Κατάρ δεν ήταν φτηνή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, η αφοσίωσή της θα μπορούσε να αγοραστεί με πολύ λιγότερα χρήματα.
Υπάρχουν αμερικανικές ρεπουμπλικανικές δεξαμενές σκέψης και πολιτικοί που εξαγοράζονται για μερικές χιλιάδες δολάρια από την Google και άλλες εταιρείες Μεγάλης Τεχνολογίας.
Ένα πρόσφατο δημοσίευμα από τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης περιγράφει λεπτομερώς πώς λειτουργεί κανονικά εντός της ΕΕ η αγορά επιρροής.
Το δημοσίευμα περιγράφει λεπτομερώς πώς τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας του Soros δεν πληρώνουν, για παράδειγμα, τους δημοσιογράφους άμεσα, αλλά αντίθετα "καλύπτουν" τα έξοδά τους, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων, των διαμονών σε ακριβά ξενοδοχεία και των αμειβόμενων "ταξιδιών".
Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να παραδώσει κανείς στους αξιωματούχους άμεσα χρήματα.
Αντ' αυτού, οι ΜΚΟ καταλήγουν να συνάπτουν σύμβαση με έναν εργαζόμενο στα μέσα ενημέρωσης για έναν ολόκληρο μήνα και ξοδεύουν περίπου 10.000 ευρώ για να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ατόμου αυτού, αντί να καταβάλλουν απευθείας στον δημοσιογράφο αμοιβή ή μισθό.

Οι ΜΚΟ

Αν και το παράδειγμα αυτό ισχύει για τους δημοσιογράφους, με τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους, υπάρχει και μια καλά αμειβόμενη "τιμητική" θέση στο διοικητικό συμβούλιο μιας ΜΚΟ ή μιας εταιρείας, συχνά μετά την αποχώρησή τους από τη θέση τους.
Οι αμειβόμενες ομιλίες είναι επίσης μια πολύ προσοδοφόρα επιλογή, από την οποία οι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν βγάλει δεκάδες εκατομμύρια.
Η περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ του εταιρικού, του μη κερδοσκοπικού και του πολιτικού κόσμου είναι το status quo στον δυτικό κόσμο, και ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι Καταριανοί πιθανότατα όχι μόνο δυσκόλεψαν την απόκρυψη αυτών των χρημάτων, αλλά πιθανώς εξόργισαν και τους δημοσιογράφους και άλλους πολιτικούς που έβγαζαν πολύ λιγότερα για τις απολύτως νόμιμες δωροδοκίες τους.
Είναι σχεδόν δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι η εκπληκτικά εκτεταμένη κάλυψη του τελευταίου σκανδάλου διαφθοράς της ΕΕ μπορεί να προέρχεται από φόβο και ζήλια ότι το Κατάρ απλώς έθεσε την τιμή των δωροδοκιών πολύ ψηλά.
Η χώρα της Μέσης Ανατολής στρέβλωσε πλήρως την αγορά για τέτοιου είδους πράγματα, ρίχνοντας γύρω της τέτοιου είδους χρήματα.

Το Κατάρ μπορεί να ξεπεράσει την κακή του εικόνα

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι το Κατάρ έχει το είδος της φήμης που καθιστά δύσκολο για έναν ευρωβουλευτή ή ευρωπαίο αξιωματούχο να ασκήσει ανοιχτά λόμπι για τη χώρα.
Ωστόσο, εκατοντάδες λεγόμενοι φιλελεύθεροι έχουν εργαστεί για το Al Jazeera, παρά το γεγονός ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο χρηματοδοτείται από ένα κράτος που είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία μορφή δημοκρατίας και ότι κυβερνάται από το νόμο της σαρία.
Ο Soros επίσης δεν διέψευσε ποτέ το παρελθόν του ως κερδοσκόπος νομισμάτων ή την καταδίκη του για εσωτερική πληροφόρηση να τον εμποδίσει να γίνει ο αγαπημένος ολόκληρου του αριστεροφιλελεύθερου κατεστημένου.
Όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση για το Κατάρ.
Η φόρμουλα υπάρχει.
Η χώρα πρέπει απλώς να δαπανήσει τα χρήματα, να δημιουργήσει τα δίκτυα ΜΚΟ και μέσων ενημέρωσης και να εργαστεί εντός του συστήματος.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το Κατάρ όχι μόνο διαθέτει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, αλλά το φυσικό αέριο της χώρας θα χρειαστεί πιθανότατα και για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα στην Ευρώπη μετά την αποκοπή της ηπείρου από τη ρωσική ενέργεια.

Προσέξτε ποιον δωροδοκείτε...

Εάν το Κατάρ δεν μπορεί να ασχοληθεί με όλο το δίκτυο των ΜΚΟ και τη νόμιμη δωροδοκία και θέλει να συνεχίσει στο δρόμο της παράνομης δωροδοκίας, είναι σημαντικό η χώρα να επιλέξει τους σωστούς ανθρώπους για να συνεργαστεί.
Υπήρχαν ήδη προειδοποιητικά σημάδια από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Αν και επίσημα σοσιαλίστρια, ήταν ο τύπος του ανθρώπου που είχε μια προτίμηση στα ιδιωτικά τζετ, τα μεταξωτά μαντήλια από τον Hermes και τις περιπτύξεις σε ελληνικά νησιά.
Όπως αναφέρει το Focus online, το Instagram της είναι γεμάτο από γυαλιστερές φωτογραφίες της με τζετ-σετ σε όλο τον κόσμο και να τρίβει τους αγκώνες της με τους πλούσιους και διάσημους, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ολιγαρχών.
Της άρεσε να επιδεικνύει τον τρόπο ζωής της, και όπως γνωρίζει κάθε καλός εγκληματίας, αν ξαφνικά βγάζεις παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, είναι καλύτερο να το κρατάς κρυφό.
Αντίθετα, η Καϊλή φέρεται να έψαχνε να αγοράσει πολυτελή ακίνητα στις Βρυξέλλες λίγο πριν συλληφθεί.
Προφανώς, η Καϊλή δεν ήταν πολύ ήσυχη ούτε για τα χρήματα της δωροδοκίας της, μιλώντας ανοιχτά με τον συνεργό της από το τηλέφωνο, ενώ οι Βέλγοι ερευνητές άκουγαν.
Ίσως να μην ήταν, τελικά, ο τύπος του ατόμου στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί το Κατάρ για να κρύψει αυτό το είδος χρημάτων δωροδοκίας.
Ίσως το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο να τα καταφέρει καλύτερα την επόμενη φορά...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης