Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Βαρίδι" για την Wall o δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ - "Βουτιά" -5,12% για το ADR της ΕΤΕ

Με απώλειες ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη, η συνεδρίαση της Walll λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 12.756 μονάδες, μειωμένος κατά -0,46%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο -0,40% και στις 1.375 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -0,70% στις 2.884 μονάδες.
Βουτιά -5,12%, στα 1,95 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 1,81 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 1,95 δολάρια το υψηλό.
Στο μεταξύ, έλλειμμα ύψους 120 δισ. δολαρίων εμφάνισε ο αμερικανικός προϋπολογισμός κατά τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε απόψε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι δαπάνες ανήλθαν στα 304,3 δισ. δολ, καταγράφοντας αύξηση 16%, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 184,3 δισ. δολ, ήτοι αύξηση 13%.
Τον Οκτώβριο του 2011 - έναν χρόνο πριν - το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού είχε διαμορφωθεί στα 98,5 δισ. δολ.
Παράλληλα, σταθερό διατηρεί το outlook για τις αμερικανικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο οίκος, αναμένεται μία πίεση στα έσοδα των τραπεζών, εξαιτίας της συρρίκνωσης. Παρά ταύτα, οι τράπεζες επίκειται να διατηρηθούν κερδοφόρες το 2013, αν και τα κέρδη θα περισταλούν εν συγκρίσει με το 2012.
Επίσης, σε δημοπρασία τρίμηνων και εξάμηνων έντοκων ομολόγων, αξίας 32 και 28 δισ. δολαρίων αντίστοιχα προέβη το αμερικανικό δημόσιο.
Η απόδοση στη δημοπρασία των 3 μηνών άγγιξε το 0,105%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στο  4,33 φορές από 4,5 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στα έντοκα 6 μηνών, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,145% και η κάλυψη στις 4,98 από 4,76 φορές.
Ακόμη, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κρούει εκ νέου ο οίκος αξιολόγησης Μοοdy's. Όπως εξηγεί, η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο υπάρχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, κάποιου είδους συμφωνία για το αμερικανικό χρέος θα επιτευχθεί εντός του 2013. "Ο οίκος θα περιμένει να αποφασίσει για την αξιολόγηση της χώρας, μόλις οι ΗΠΑ πέσουν στον δημοσιονομικό γκρεμό (fiscal cliff)", σχολιάζει η Μοοdy's. Να σημειωθεί ότι ο οίκος αξιολογεί με ΑΑΑ και αρνητικό outlook τις ΗΠΑ.
Τέλος, διαρθρωτικές αδυναμίες στα money funds (τα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά χρήματος) βλέπει ο διοικητής της Fed, Β. Βernanke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης