Το Παρίσι και το Βερολίνο οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης, λέει ο πρόεδρος Macron
Νέα Ευρώπη, νέο μοντέλο
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε σήμερα Κυριακή 22/1 πως η Γαλλία και η Γερμανία επειδή άνοιξαν το δρόμο της συμφιλίωσης, οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης, σε ομιλία που εκφώνησε στη Σορβόννη με την ευκαιρία της 60ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, της συνθήκης συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε ως στόχο να επισφραγίσει τις μεταπολεμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώπιον του γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz.
Ο Emmanuel Macron επικαλέσθηκε ιδιαίτερα την ανάγκη «να οικοδομηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο», να ενθαρρυνθούν «η καινοτομία και οι τεχνολογίες του αύριο» και να ευνοηθεί μια «Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτικής δύναμης, σε ό,τι αφορά την άμυνα, σε ό,τι αφορά το διάστημα, σε ό,τι αφορά τη διπλωματία».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 11 μήνες, «η ένωσή μας δεν έχει διαιρεθεί και δεν έχει κρυφτεί από τις ευθύνες της», είπε.
«Η ακλόνητη υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς».
«Μπροστά στους κινδύνους, πρέπει να συνεχίσουμε το ιδανικό μιας Ευρώπης που είναι ενωμένη και ελέγχει πλήρως το πεπρωμένο της», είπε ο Macron στο πλήθος στη Σορβόννη.
Στήριξη στην Ουκρανία
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε δίπλα στον γάλλο προέδρο Emmanuel Macron πως η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
"Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία -για όσο χρόνο και όσο εκτεταμένα είναι απαραίτητο.
Μαζί, ως Ευρωπαίοι - υπερασπιζόμενοι το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα ειρήνης", δήλωσε ο Scholz.
"Το μέλλον" της Ευρώπης βασίζεται στη γαλλογερμανική "ατμομηχανή", τόνισε επίσης ο γερμανός καγκελάριος.
"Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία των δύο χωρών μας, ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης", δήλωσε ο Olaf Scholz, ο οποίος χαρακτήρισε τον "γαλλογερμανικό κινητήρα" "μηχανή συμβιβασμού" που επιτρέπει "να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση".
Τώρα, οι δύο ηγέτες εξετάζουν τις επιπτώσεις που έχει η εισβολή του Putin στην Ουκρανία στην ενεργειακή ασφάλεια, την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομία της Ευρώπης.
Το Παρίσι και το Βερολίνο αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επιδιώκει να μεταρρυθμίσει μια οικονομία που δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο ή σε στενές γραμμές εφοδιασμού.
«Σήμερα αγωνιζόμαστε δίπλα-δίπλα για να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης», δήλωσε ο Scholz κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Σορβόννη στο Παρίσι.
«Δεν είναι πλέον θέμα αποφυγής ενός πολέμου εντός της ένωσής μας, είναι θέμα διατήρησης και υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ειρήνης και των αξιών μας έναντι των φυγόκεντρων δυνάμεων εντός της ένωσής μας, αλλά κυρίως έναντι των απειλών από το εξωτερικό».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών