Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδύνατο η Ουκρανία να αντεπιτεθεί ακόμα και αν πάρει τα τανκ της Δύσης - Λύση με τα Leopard θέλει το ΝΑΤΟ

Αδύνατο η Ουκρανία να αντεπιτεθεί ακόμα και αν πάρει τα τανκ της Δύσης - Λύση με τα Leopard θέλει το ΝΑΤΟ
Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν διμοιρίες με τρία ή τέσσερα τανκ, θα είναι εύκολος στόχος λένε οι Ρώσοι
Σχετικά Άρθρα
(upd) Την εκτίμηση πως είναι αδύνατο η Ουκρανία να προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση, ακόμα και αν λάβει τα άρματα μάχης που της έχουν υποσχεθεί οι Δυτικοί, διατύπωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Η εκτίμηση αυτή έρχεται κατόπιν των δηλώσεων που έκανε ο Αμερικάνος στρατηγός, Mark Milley, ο οποίος υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ότι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ αποσκοπεί στο να συνδράμει το Κίεβο να αντεπιτεθεί για την ανακατάληψη εδαφών.
«Ακόμα και αν μετρήσουμε όλα τα άρματα που τους έχουν υποσχεθεί, αυτά θα αποτελούν μόνο ένα τάγμα αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα.
Είναι πράγματι μια ισχυρή δύναμη, αλλά σε ένα μόνο πεδίο μάχης.
Δεν θα υπάρχει ολόκληρο τάγμα σε ένα μέτωπο μήκους πέντε έως δέκα χιλιομέτρων.
Δεν θα χρησιμοποιήσουν καν μια ομάδα τανκ για να πραγματοποιήσουν επίθεση.
Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν διμοιρίες από τρία έως τέσσερα τανκ.
Θα είναι ένας εύκολος στόχος, επομένως θα δεχτεί πυρά πριν ακόμα εμπλακεί στη μάχη.
Μόνο τρία έως τέσσερα τανκ από ένα σύνολο 10 τανκ θα καταφέρουν να φτάσουν στην πρώτη γραμμή, όπου εκεί θα βρεθούν εντός της εμβέλειας των αντιαρματικών μας πυραυλικών συστημάτων και άλλων όπλων» υποστήριξε Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Σημειώνεται πάντως πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία δεν έχουν συναινέσει ακόμα στην παράδοση των αρμάτων μάχης που διαθέτουν, Abrams και Leopard στην Ουκρανία.

Σύντομα λύση με τα Leopard λέει το ΝΑΤΟ – Προειδοποιεί τη Γερμανία η Ρωσία για πλήγμα στις σχέσεις

Την εκτίμηση πως σύντομα θα βρεθεί λύση με την αποστολή των γερμανικών τανκ Leopard στην Ουκρανία διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Boris Pistorius.
«Σε αυτήν την κομβική στιγμή του πολέμου, πρέπει να παρέχουμε πιο βαριά και πιο προηγμένα συστήματα στην Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα» είπε ο Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως συζήτησε με τον Pistorius το θέμα των γερμανικών Leopard.
«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν.
Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα βρεθεί λύση» τόνισε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως τα άρματα μάχης είναι σημαντικά για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έτσι ώστε να απωθήσουν ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβουν ουκρανικά εδάφη..

Pistorius: Οι σύμμαχοι να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς

Από την πλευρά του ο Pistorius επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία διχόνοια ανάμεσα στους συμμάχους όσον αφορά την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Pistorius, το Βερολίνο θα ενεργήσει γρήγορα εάν υπάρξει θετική απόφαση για κάτι τέτοιο.
«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία» τόνισε ο Pistorius, ο οποίος πάντως κάλεσε τις συμμαχικές δυνάμεις που θέλουν να στείλουν Leopard στην Ουκρανία να αρχίσουν να εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς.

Επίσημο αίτημα Πολωνίας

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Πολωνία έστειλε και επίσημα αίτημα στο Βερολίνο ζητώντας άδεια για να στείλει τα Leopard που έχει ο στρατός της, στην Ουκρανία.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Mariusz Blaszczak, ο οποίος κάλεσε τη Γερμανία να ενταχθεί στο συνασπισμό των κρατών που επιθυμούν να στείλουν Leopard στην Ουκρανία.
«Αυτός είναι ο κοινός μας σκοπός γιατί μιλάμε για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης» υποστήριξε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας.

Ρωσία: Κακός οιωνός για τις σχέσεις μας με τη Γερμανία

Η αποστολή των Leopard στην Ουκρανία θα αποτελέσει κακό οιωνό για τις σχέσεις μας με τη Γερμανία διαμηνύει η Ρωσία, τονίζοντας ότι αναμφίβολα μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει και το μέλλον των σχέσεων των δύο κρατών.
«Τέτοιες αποστολές δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για το μέλλον των ρωσο-γερμανικών σχέσεων.
Χωρίς αμφιβολία θα αφήσουν ένα ανεξίτηλο σημάδι για τις μελλοντικές μας σχέσεις» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Vladimir Peskov.
Όπως είπε, ήδη οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε αρκετά χαμηλό σημείο.
«Δεν παρατηρούμε κανένα ουσιαστικό διάλογο με τη Γερμανία ή με άλλα κράτη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Peskov.

Θα στείλουμε και χωρίς έγκριση

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 23/1 ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki διατύπωσε την θέση πως η Πολωνία θα στείλει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση της Γερμανίας.
Σε δηλώσεις του ο Morawiecki υποστήριξε ότι η Πολωνία θα ζητήσει και επίσημα άδεια από τη Γερμανία για να στείλει τα Leopard, αλλά αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη αξία.
«Θα ζητήσουμε μια τέτοια άδεια, αλλά είναι ένα ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας.
Ακόμα και αν δεν λάβουμε αυτήν την άδεια, θα μεταφέρουμε τα τανκ μας μαζί με άλλους στην Ουκρανία.
Αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε τουλάχιστον μια μικρή συμμαχία με άλλα κράτη» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η πίεση τελικά παράγει αποτελέσματα, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, οι οποίες όπως είπε, «στέλνουν ένα ελαφρώς διαφορετικό μήνυμα που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν θα μπλοκάρει την αποστολή των τανκ αλλά θα παραδώσει βαρύ και σύγχρονο εξοπλισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία».

Τι είπε η Baerbock

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock είχε αναφέρει πως η Γερμανία δεν θα εμποδίσει την Πολωνία εάν αυτή θέλει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ακόμα και αν δεν υπάρχει η γερμανική έγκριση.
Η Γερμανία παρά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης της ομάδας επαφής για την Ουκρανία στο Ramstein την περασμένη Παρασκευή 20/1, αποφάσισε για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν και με τη δική της εσωτερική ασφάλεια, να μη στείλει Leopard στην Ουκρανία ενώ επέμεινε και στο «βέτο» της, δηλαδή να μην επιτρέψει σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν αυτά τα τανκ, να τα στείλουν προς ενίσχυση των Ουκρανών.
Πάντως και παρά τις δηλώσεις της Baerbock, η Πολωνία εμφανίζεται δύσπιστη, τονίζοντας πως περιμένει σχετική τοποθέτηση από τον καγκελάριο Olaf Scholz, αν και σπεύδει να υποστηρίξει πως είναι έτοιμη να στείλει τα τανκ ακόμα και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου μέσω του σχηματισμού ενός μικρού συνασπισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης