Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυτική υποκρισία: Πάνω από το 90% των εταιρειών της ΕΕ έχουν παραμείνει στη Ρωσία - Μύθος οι... ειδήσεις για «μαζική έξοδο»

Δυτική υποκρισία: Πάνω από το 90% των εταιρειών της ΕΕ έχουν παραμείνει στη Ρωσία - Μύθος οι... ειδήσεις για «μαζική έξοδο»
Οι εταιρείες παραμένουν δύσπιστες και απρόθυμες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Μόνο το 8,5% όλων των εταιρειών της ΕΕ και της G7 φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τελικά τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του St. Gallen και τη σχολή επιχειρήσεων IMD στη Λωζάνη της Ελβετίας.
Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, υπήρχαν περισσότερα από 2.400 υποκαταστήματα εταιρειών και 1.400 εταιρείες από την ΕΕ και την G7 που λειτουργούσαν στη Ρωσία.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, μόνο 120 εταιρείες είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία ή πούλησαν την εταιρεία τους.
Η έρευνα δείχνει ότι οι ειδήσεις για «μαζική έξοδο δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία» είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές ή και ψευδείς...
Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις των κυβερνήσεων, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με τη βελγική καθημερινή εφημερίδα Het Laatste Nieuws.

Το παράδειγμα Renault, Nissan

Οι εταιρείες παραμένουν δύσπιστες και απρόθυμες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία λόγω φόβου ότι θα χάσουν την επιχείρηση και το προσωπικό τους.
Όσοι έφυγαν κατέληξαν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε ρωσικά χέρια, ακόμη και για ένα μόνο συμβολικό ρούβλι ή ευρώ, όπως συνέβη με τη Renault και τη Nissan.
Σύμφωνα με το Forbes, ο μεγαλύτερος ωφελούμενος ήταν ο ολιγάρχης Wladimir Potanin, του οποίου η εταιρεία Interros αγόρασε τη Rosbank από τη Societe Generale, κέρδισε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ρούβλια (667 εκατομμύρια ευρώ) από τη διαδικασία.
Ο δεύτερος κερδισμένος ήταν ο Vladyslav Sviblov, του οποίου η Highland Gold Mining αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της καναδικής εταιρείας Kinross, η οποία του απέφερε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Ο Ivan Tirishkin από την SPB, αγόρασε το 49,5 τοις εκατό των μετοχών της HKF-Bank LLC, κερδίζοντας πάνω από 35 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Τέταρτο στη λίστα ήταν το κρατικό ερευνητικό κέντρο FSUE NAMI, το οποίο ανέλαβε τα εργοστάσια που ανήκουν στη Renault και τη Nissan, κερδίζοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας λίγο κάτω από 35 δισεκατομμύρια ρούβλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης