Διχασμένη η ΕΕ για την ευρωπαϊκή απάντηση στον νέο νόμο Biden για τον πληθωρισμό
Η επιστολή, την οποία είδε το Reuters και φέρει ημερομηνία 26 Ιανουαρίου, υπογράφεται από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Σλοβακία και απευθύνεται στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το εμπόριο, Valdis Dombrovskis.
Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ δεν υπογράφουν την επιστολή, αντιτίθενται επίσης σε κάθε νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ, διευρύνοντας περαιτέρω τον κατάλογο των χωρών που είναι πιθανό να καταψηφίσουν τέτοια σχέδια όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν για να τα συζητήσουν στις 9-10 Φεβρουαρίου.
Και οι 10 χώρες λένε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα ήδη εγκεκριμένα κονδύλια αντί να αναζητά περισσότερα χρήματα.
Η Επιτροπή, υπεύθυνη για τον δίκαιο ανταγωνισμό στην ΕΕ των 27 χωρών, πιστεύει ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια για να εξισορροπηθούν οι δυνατότητες των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών να βοηθήσουν τις πράσινες βιομηχανίες τους έναντι του ανταγωνισμού από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ευρωπαϊκή απάντηση στον νέο νόμο Biden για τον πληθωρισμό
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ιδιαίτερα ότι ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, ανεμογεννήτριες ή υδρογόνο στις ΗΠΑ, θα παρασύρει επιχειρήσεις της ΕΕ.
Ο αγώνας για να παραμείνει η Ευρώπη ελκυστική για την πράσινη βιομηχανία γίνεται ακόμη πιο δύσκολος από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες στην ΕΕ από ό,τι στις ΗΠΑ, και από τις συχνά χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης των πράσινων επενδύσεων στην ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ θα ετοιμάσει νόμο για να διευκολύνει τη ζωή της πράσινης βιομηχανίας της και θα τον υποστηρίξει με κρατικές ενισχύσεις και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, καθώς και με μια πιο άμεση χρηματοδοτική "λύση-γέφυρα", για να αποτρέψει τη μετακίνηση επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ενστάσεις
Ωστόσο, στην επιστολή τους, οι επτά χώρες ανέφεραν ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να δαπανήσει τα χρήματα που έχει ήδη συμφωνήσει να συγκεντρώσει μέσω του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μεταπανδημική περίοδο, το οποίο αποτελείται από επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια.
"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μπορεί να απορροφήσει καλύτερα την ήδη συμφωνηθείσα χρηματοδότηση της ΕΕ", έγραψαν οι επτά χώρες. "Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 390 δισεκατομμύρια ευρώ των επιχορηγήσεων του RRF".
"Περαιτέρω, υπάρχει ακόμη αχρησιμοποίητη δανειοδοτική ικανότητα στο RRF. Οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να βασίζονται σε ενδελεχή ανάλυση από την Επιτροπή του εναπομείναντος χρηματοδοτικού κενού και δεν θα πρέπει να εισαχθεί νέα χρηματοδότηση", ανέφερα
Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο συμμερίζονται αυτή την άποψη, επισημαίνοντας αχρησιμοποίητα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης τα οποία οι κυβερνήσεις δεν έχουν διεκδικήσει επειδή προτίμησαν επιχορηγήσεις.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι αντί να αναζητά νέα χρήματα, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις επενδύσεις και να σημειώσει πρόοδο στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, ένα σχέδιο που σέρνεται από το 2014.
Η Ένωση Κεφαλαιαγορών θα ενίσχυε τη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων σε ολόκληρη την ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών