Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δύο συνέπειες για τη Γαλλία και τη Γερμανία αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής El Pais
Βάσει του δημοσιεύματος, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δύο συνέπειες για τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι συνέπειες
«Η πρώτη είναι η αλλαγή του «κέντρου βάρους» της ΕΕ προς τα ανατολικά της ηπείρου.
Η απόφαση της Γερμανίας να επιτρέψει την αποστολή των τανκ είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας τέτοιας αλλαγής στην ισορροπία ισχύος.
Η δεύτερη συνέπεια των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση επιτείνει τις εντάσεις που ήδη υπήρχαν από πριν μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας» αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο αναλύτρια πολιτικής από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Συνάντηση χωρίς φιλοδοξία
Υπενθυμίζεται πως στις 22 Ιανουαρίου, ο καγκελάριος Scholz και ο πρόεδρος Macron είχαν συνάντηση στο Παρίσι στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 ετών από τη διακρατική συνθήκη Γαλλίας – Γερμανίας.
Ωστόσο, και όπως επισημαίνει η El Pais, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνίες ή φιλόδοξες προτάσεις.
Προσποιούνται τους φίλους
«Και οι δύο συνεχίζουν να προσποιούνται τους καλύτερους φίλους, αν και ξεκάθαρα έχουν προβλήματα.
Είναι αρκετά υποκριτικό, γνωρίζοντας ότι Macron και Scholz δεν τα πάνε καλά» επισημαίνει η El Pais, τονίζοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε επίσης τις διαφορές στην προσέγγιση τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας σε ενεργειακά και στρατιωτικά ζητήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Macron δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια σχέση με τον Scholz, σαν εκείνη που είχε με την πρώην καγκελάριο Angela Merkel.
Πυρά στη Γερμανία από την Πολωνία
Τα πυρά του κατά της Γερμανίας όσον αφορά τη βοήθεια της προς την Ουκρανία εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Mariusz Błaszczak, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι βέβαιος για το εάν οι Γερμανοί θέλουν η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας εξέφρασε την άποψη πως το Βερολίνο πρέπει να δώσει περισσότερα τανκ από τα αποθέματα που διαθέτει στην Ουκρανία, εντείνοντας την πίεση προς τη Γερμανία.
«Όταν η πολωνική κυβέρνηση ζητούσε στήριξη για την Ουκρανία, επικρίθηκε ευθέως από την αντιπολίτευση.
Η αντιπολίτευση παπαγαλίζει τυφλά τη Γερμανία, τόσο πολύ που αν κυβερνούσαν στην Πολωνία, θα έλεγαν ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται ούτε Leopard ούτε Patriot.
Απλά θα επαναλάμβαναν όλα όσα λέει το Βερολίνο» είπε ο Błaszczak.
«Μπορεί να ειπωθεί ξεκάθαρα, ότι εάν δεν ήταν η πολωνική πίεση στους Γερμανούς, καμία απόφαση για την αποστολή των Leopard δεν θα είχε ληφθεί» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τη στάση τους οι Γερμανοί
Σύμφωνα με τον Błaszczak, παρά την απόφαση της Γερμανίας να στείλει 14 Leopard στην Ουκρανία, αυτό δεν συνεπάγεται και μια δραστική αλλαγή στη συμπεριφορά της χώρας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για αυτό μάλιστα επικαλέστηκε τα λόγια του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος είχε αναφέρει στη Bundestag ότι η αποστολή των Leopard είναι κόκκινη γραμμή και ότι η Γερμανία δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις στο Κίεβο.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι Γερμανοί θέλουν πραγματικά να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι είναι μια ερώτηση που πάντα κάνει όταν μιλά με Γερμανούς αξιωματούχους.
Μάλιστα υποστήριξε ότι η πολωνική κυβέρνηση θυμάται τι συνέβαινε «μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας για τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος ήταν και αυτός που επέτρεψε στον Putin να ενισχύσει τη δύναμη του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών