Μικρή για τη ρωσική οικονομία η επίπτωση του πλαφόν στο πετρέλαιο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας και προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0,3% το τρέχον έτος και κατά 2,1% το 2024, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις αναφερόμενες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε κατά 2,2% το 2022.
Από το έγγραφο προκύπτει ότι το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του Οκτωβρίου για την ανάπτυξη της Ρωσίας το 2023 κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και τις προβλέψεις του για το 2024 κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα παρουσίασε τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές της και εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 3,3% φέτος, ενώ του χρόνου θα αυξηθεί κατά 1,6%.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ συγκλίνουν με αυτές της Ρωσίας
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη δυναμική του ΑΕΠ της Ρωσίας αρχίζει να συγκλίνει με τις ρωσικές εκτιμήσεις, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας την πρόβλεψη του ΔΝΤ για την αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας.
«Οι εκτιμήσεις των ειδικών του ΔΝΤ αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται με τις ρωσικές προβλέψεις.
Πράγματι, η ρωσική οικονομία ξεπερνά με αυτοπεποίθηση τους περιορισμούς των κυρώσεων από μη φιλικές χώρες.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη το 2023 θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς και από τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του δανεισμού, τόσο του εταιρικού όσο και του καταναλωτικού", ανέφερε το υπουργείο.
Μικρή η επίπτωση του πλαφόν στο πετρέλαιο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει επίσης ότι η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών από τις δυτικές χώρες στον όγκο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου θα έχει μικρή επίδραση, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του ΔΝΤ.
"Στο σημερινό επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου της Ομάδας των G7, ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά, με το ρωσικό εμπόριο να συνεχίζει να ανακατευθύνεται από τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στις χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις", αναφέρεται στο έγγραφο.
Οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν θέσει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στη θάλασσα στα 60 δολάρια ανά βαρέλι για τα υποκείμενα πλοία και εδάφη τους από τις 5 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, από τις 5 Φεβρουαρίου 2023 θα τεθεί σε ισχύ ανώτατο όριο τιμών για τα πετρελαιοειδή, οι παράμετροι του οποίου θα καθοριστούν αργότερα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για τα αντίμετρα, το οποίο απαγορεύει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου από τον Φεβρουάριο σε αγοραστές που έχουν ενταχθεί στις εν λόγω κυρώσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών