Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Βαρίδι" για την Wall το fiscal cliff και οι αναταραχές στην Μ. Ανατολή - Τράπεζες και βιομηχανία ηγήθηκαν των απωλειών

Απώλειες άνω του 1% σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στη συνεδρίαση στη Wall λόγω κυρίως της εντεινόμενης ανησυχίας για τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρέθηκε επίσης τόσο η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, όσο και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία...
Ο τραπεζικός και βιομηχανικός κλάδος κατέγραψαν τις περισσότερες απώλειες.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στις 12.571 μονάδες, μειωμένος κατά -1,45%. Ο S&P 500 τερμάτισε στο -1,38% και στις 1.355 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -1,29% στις 2.847 μονάδες.
Βουτιά -1,45%, στα 1,98 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 1,98 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,07 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, πιο κοντά στην αποτίμηση των οικονομικών συνθηκών που θα καθορίσουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων βρίσκεται η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 23-24/10, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι της Fed βρίσκονται πιο κοντά στην αποτίμηση των οικονομικών συνθηκών που θα επιτρέψουν μια αύξηση επιτοκίων.
"Στην τρέχουσα συγκυρία η Fed παραμένει πιστή στην πρόβλεψή της πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως τα μέσα του 2015", τονίζεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά. Από τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, έγινε επίσης γνωστό πως αρκετοί αξιωματούχοι της Fed τάσσονται υπέρ της αύξησης αγορών assets μέσω του προγράμματος "Operation Twist".
Παράλληλα, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα της αμερικανική κυβέρνησης την ανεργία και την ανάπτυξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama, διέτεινε πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε ανάκαμψη. Παράλληλα,  ο κ. Obama άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισροής νέων εσόδων στα κρατικά ταμεία ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων, τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ ως στόχο όρισε την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 τρισ. δολαρίων εντός μία δεκαετίας. Παράλληλα, επισήμανε πως η συμφωνία για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης θα επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα. Τέλος προέβη στην υπόσχεση να μην πληγεί η μεσαία τάξη των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, σε δημοπρασία έντοκων ομολόγων διάρκειας 4 και 52 εβδομάδων, αξίας 40 και 25 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, προέβη το αμερικανικό δημόσιο.
Η απόδοση στη δημοπρασία των ομολόγων διάρκειας 4 εβδομάδων άγγιξε το 0,145%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στο  4,14 φορές από 4,73 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στα έντοκα 52 εβδομάδων, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,180% και η κάλυψη στις 5,08 από 4,86 φορές.
Επίσης, κατά 0,7% αυξήθηκαν τα αποθέματα των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά γνωστοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης παρουσίασε αύξηση, εν συγκρίσει με τον Αύγουστο, όπου και πάλι κατέγραψε άνοδο 0,6%. Παράλληλα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο.
Ακόμη, πτώση 0,2% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους στα καύσιμα.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch, προέβλεπαν αύξηση 0,2%. Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν 0,5%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού, αυξήθηκαν κατά 2,3% σε μη προσαρμοσμένη βάση.
Τέλος, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο, κατά 0,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων σημείωσαν «βουτιά» 1,5%. Εκτός του αυτοκινητιστικού τομέα, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις έχουν ενισχυθεί κατά 3,8%. Για το Σεπτέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο +1,3% έναντι +1,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης