Η συμφωνία New START υπογράφηκε το 2010 και προβλέπει τον περιορισμό των οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας στις 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές, κατά 30% δηλαδή σε σύγκριση με το όριο που είχε τεθεί το 2002
Το State Department δεν έφτασε ωστόσο στο σημείο να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αύξησε το πυρηνικό οπλοστάσιό της πέραν του συμπεφωνημένου ορίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζήτησαν από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Anthony Blinken, να τους αναφέρει μέχρι σήμερα Τρίτη 31/1 εάν η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη.
«Η Ρωσία δεν τηρεί την υποχρέωσή της να διευκολύνει τις επιθεωρήσεις στο έδαφός της» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Πέρσι, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναβάλει τη σύνοδο που προβλεπόταν να διεξαχθεί τον Νοέμβριο μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με αντικείμενο τις επιθεωρήσεις αυτές, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «εχθρότητα» και «τοξικότητα».
Αυτή η συμβουλευτική επιτροπή είχε συνεδριάσεις για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021.
Η New START είναι η τελευταία διμερής συμφωνία για τους εξοπλισμούς που συνδέει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden την είχε παρατείνει για μια πενταετία, δηλαδή μέχρι το 2026. Η συμφωνία υπογράφηκε το 2010 και προβλέπει τον περιορισμό των οπλοστασίων των δύο χωρών στις 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή να μειωθούν κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002.
Σχόλια αναγνωστών