Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Ελκυστικές οι ευρωπαϊκές αγορές

Morgan Stanley: Ελκυστικές οι ευρωπαϊκές αγορές
Στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων που κάνουν λόγο για ανοδική πορεία των αγορών μέχρι το τέλος του έτους, έρχεται να προστεθεί και η έκθεση της Morgan Stanley, η οποία εκτιμά πως όσο οι φόβοι για την πορεία της ανάπτυξης ανά τον κόσμο «ξεθωριάζουν», επανέρχεται η αισιοδοξία στους επενδυτές.
Όπως αναφέρει στην έκθεση του o διεθνής οίκος, οι χρηματιστηριακές αγορές θα βρεθούν σε νέα υψηλά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανόδου, με τους αναλυτές της Morgan Stanley να παρομοιάζουν τις ανοδικές τάσεις της τρέχουσας περιόδου με εκείνες του 1998, καθώς εξασθενούν σιγά - σιγά οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και τα χρηματιστήρια ενισχύονται.
Ήδη για αυτή την προοπτική έχει εκφράσει την ίδια άποψη και η Barclays με έκθεση της, στην οποία έχει εξηγήσει ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους για τις μετοχές, τείνει σε γενικές γραμμές να είναι θετικό και ειδικότερα αν τα τρία προηγούμενα τρίμηνα δεν έχουν μια ουσιαστική μεταβολή (από -5% έως +5). Για παράδειγμα, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής ο Dow Jones έχει ενισχυθεί κατά μόνο 3,85% περίπου, αυτό δείχνει ότι η απόδοση το δ' τρίμηνο θα είναι δύο φορές καλύτερη του φυσιολογικού.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι Ευρωπαϊκές Αρχές έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν τις προοπτικές για την κρίση χρέους στις περιοχές της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα καλύτερα αναπτυσσόμενο περιβάλλον.
Πάντως, η πορεία των χρηματιστηρίων δεν μένει ανεπηρέαστη από τα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία τουλάχιστον στον τομέα της εργασίας και των μισθοδοσιών δημιουργούν φόβους στην αγορά για «διπλό πάτο». Ωστόσο, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη μπορούν να προσφέρουν ισχυρή στήριξη στις μετοχές.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες, ώστε -σύμφωνα με τη Morgan Stanley- να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία στις αγορές δημοσιονομικού χρέους. Όπως επισημαίνεται, στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η κρίση χρέους χειροτερεύει στην περιοχή της Ευρωζώνης επηρεάζουν αρνητικά την αγορά και δημιουργούν πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Σε ότι αφορά την πορεία των επιχειρήσεων, o οίκος αναφέρει ότι γενικά διατηρούν την αισιοδοξία τους στις προοπτικές κερδοφορίας, ενώ θα υπάρξει παράλληλα επιτάχυνση στη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Βάση της ανάλυσης, προκύπτουν δύο σενάρια για τις ευρωπαϊκές αγορές. Το αισιόδοξο τοποθετεί το δείκτη MSCI Europe στις 1420 μονάδες με P/E στο 13,1 για το 2011 εν μέσω συνθηκών ήπιας ανάπτυξης και χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο «βρίσκει» τον MSCI Europe στις 715 με P/E στο 9,8. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο πάντως, ο στόχος για το P/E τους επόμενους 12 μήνες τοποθετείται στο 12,7 από 10,5 εξαιτίας των προσαρμογών που θα ακολουθήσουν αλλά και λόγω των προοπτικών για αυξημένη κερδοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης