Η κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων χρονολογείται τουλάχιστον 80 χρόνια πριν
Και είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Al-Jadaan, εξέπληξε τους δημοσιογράφους στο Νταβός όταν εξέφρασε την άποψη ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος είναι ανοιχτό στις συναλλαγές σε νομίσματα εκτός του δολαρίου ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια.
"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συζήτηση για το πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες, είτε πρόκειται για το δολάριο ΗΠΑ, είτε για το ευρώ, είτε για το σαουδαραβικό ριάλ", δήλωσε ο Mohammed Al-Jadaan.
Τα σχόλιά του αποτελούν το τελευταίο μήνυμα ότι ισχυρά έθνη σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν μια "απο-δολαριοποίηση" της παγκόσμιας οικονομίας.
Επανάσταση κατά του δολαρίου
Η κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων χρονολογείται τουλάχιστον 80 χρόνια πριν.
Τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η πολιτική οντότητα με τη μεγαλύτερη επιρροή και η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη.
Ωστόσο, οικονομολόγοι από άλλες χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η χώρα έχει "εργαλειοποιήσει" αυτή τη θέση ισχύος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του CBC.
Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυρώσεις για να τιμωρήσουν χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση, απειλούν με υποτίμηση του νομίσματός τους για να κερδίσουν εμπορικούς πολέμους και το αξιοποιούν για να στηρίξουν τη δική τους οικονομία εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου.
Όπως είναι φυσικό, οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Στη 14η Σύνοδο Κορυφής των BRICS πέρυσι, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε μέτρα για τη δημιουργία ενός νέου "διεθνούς νομισματικού προτύπου".
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει παροτρύνει τους παραγωγούς πετρελαίου και τους μεγάλους εξαγωγείς να δέχονται γιουάν για πληρωμές.
Αυτή η εξέγερση κατά του αμερικανικού δολαρίου θα μπορούσε να διαβρώσει μέρος της επιρροής του, αλλά υπάρχουν λόγοι να οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυριαρχία του δολαρίου θα διατηρηθεί.
Η αντικατάσταση του δολαρίου θα είναι δύσκολη
Η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου υποτιμάται.
Στα τέλη του 2022, το δολάριο αντιπροσωπεύει το 59,79% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Συγκριτικά, το ευρώ αντιπροσωπεύει το 19,66%, ενώ το κινεζικό ρενμίνμπι μόλις το 2,76% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Αν η Κίνα θα μπορούσε να επεκτείνει το μερίδιο αγοράς της κατά είκοσι φορές, θα εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του δολαρίου ΗΠΑ.
Με απλά λόγια, η αντικατάσταση του αμερικανικού δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα είναι ευκολότερο να ειπωθεί παρά να γίνει.
Οι άλλες χώρες έχουν πολλά να καλύψουν
Το καθεστώς του αποθεματικού νομίσματος σχετίζεται στενά με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας έκδοσης.
Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη οικονομία έχει συνήθως το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η βρετανική λίρα ήταν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, επειδή οι αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τη χρειάζονταν για το εμπόριο και τις συναλλαγές.
Τον τελευταίο αιώνα, το δολάριο των ΗΠΑ κυριαρχούσε, επειδή η αμερικανική οικονομία είναι μακράν η μεγαλύτερη.
Η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια και ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν θα ξεπεράσει ποτέ τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ήταν η 11η μεγαλύτερη οικονομία πριν εισβάλει στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι είναι οικονομικά μικρότερη σε μέγεθος από την Καλιφόρνια ή το Τέξας μόνο.
Και η Ινδία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθεί κατά 628% για να φτάσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ σήμερα.
Αυτό θα μπορούσε να πάρει 25 χρόνια.
Το οικονομικό προβάδισμα της Αμερικής είναι απλά ανυπέρβλητο.
Οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να είναι εφησυχασμένες
Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ανησυχούν για την απώλεια επιρροής του δολαρίου είναι ότι το χειρότερο σενάριο δεν είναι τόσο κακό.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το μέλλον θα μπορούσε να είναι πιο πολυμερές.
Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την επιρροή τους σε ορισμένα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά δεν θα χάσουν την κυριαρχία τους παντού.
Για παράδειγμα, το κινεζικό γουάν θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντικό για το εμπόριο και τις διασυνοριακές πληρωμές, αλλά το δολάριο θα μπορούσε να παραμείνει το προτιμώμενο αποθεματικό νόμισμα για τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών.
Αυτό απέχει πολύ από έναν οικονομικό εφιάλτη για τους Αμερικανούς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών