Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως μια φυσική πρωτεΐνη εμποδίζει τη μόλυνση από τον COVID-19
Μελέτη νούμερο 1: Η πρωτεΐνη στα ανθρώπινα κύτταρα
Η ομάδα ανακάλυψε ότι το σώμα περιέχει μια φυσική πρωτεΐνη, την πλούσια σε λευκίνη πρωτεΐνη 15 (LRRC15), η οποία συνδέεται με τον ιό COVID-19 τον απομονώνει και δεν τη μεταδίδει σε άλλα κύτταρα.
«Για μένα, ως ανοσολόγο, το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός υποδοχέας του ανοσοποιητικού για τον οποίο δεν γνωρίζαμε, που καλύπτει τους πνεύμονές μας και μπλοκάρει και ελέγχει τον ιό, είναι τρελό ενδιαφέρον», δήλωσε ο καθηγητής Greg Neely, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα μαζί με τους διδακτορικούης ερευνητές Lipin Loo και Matthew Waller από το Κέντρο Charles Perkin.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτεΐνη που εντοπίστηκε πρόσφατα θα μπορούσε να είναι μέρος της φυσικής απόκρισης του σώματός μας στην καταπολέμηση της λοίμωξης, δημιουργώντας ένα φράγμα που διαχωρίζει φυσικά τον ιό από τα κύτταρα των πνευμόνων μας που είναι πιο ευαίσθητα στον COVID-19», ανέφερε ο Neely.
Και όπως διευκρίνισε στους The Epoch Times η ποσότητα της LRRC15 στο σώμα ενός ατόμου καθόριζε πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα συμπτώματα COVID, σημειώνοντας ότι η νέα έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για την γενικότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων long COVID, εκτός ίσως όσον αφορά την «εγκεφαλική θολούρα» που επιφέρει σε ορισμένους.
«Ελπίζουμε με αυτή τη γνώση να δημιουργήσουμε νέες θεραπείες για το σύνδρομο long COVID που περιλαμβάνουν και την πνευμονική ίνωση», έγραψε σε ένα email.
«Μπορούμε τώρα να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που μπορούν να εμποδίσουν τη μόλυνση από ιούς ή ακόμη και να καταστείλουν την πνευμονική ίνωση», πρόσθεσε ο Loo, ενώ, σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά εμβόλια και κατά νεότερων στελεχών του κορωνοϊού.
Η ομάδα συνεργάστηκε με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στα Πανεπιστήμια Yale και Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι κάνει η LRRC15 στον COVID;
Ο κορωνοϊός της COVID-19 μολύνει τους ανθρώπους μέσω μιας πρωτεΐνης ακίδας που ονομάζεται υποδοχέας του μετατρεπτικού ενζύμου 2 (ACE2) της αγγειοτενσίνης και του επιτρέπει να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Τα πνευμονικά κύτταρα τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, γι' αυτό ο ιός στοχεύει και προκαλεί προβλήματα στους ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή.
Η LRRC15 είναι παρόμοια με το ACE2 καθώς είναι επίσης υποδοχέας για τον ιό COVID-19.
Ωστόσο, η διαφορά με την LRRC15 είναι ότι δεν υποστηρίζει την μόλυνση.
Στην πραγματικότητα, κολλάει στον ιό και τον ακινητοποιεί ενώ παράλληλα αποτρέπει τη μόλυνση άλλων, πιο ευάλωτων κυττάρων.
«Πιστεύουμε ότι λειτουργεί λίγο σαν ένα μοριακό Velcro, καθώς κολλάει στην ακίδα του ιού και στη συνέχεια τον απομακρύνει από τους τύπους κυττάρων-στόχων», είπε ο Loo.
«Βασικά, ο ιός είναι επικαλυμμένος στο άλλο μέρος του Velcro και ενώ προσπαθεί να φτάσει στον κύριο υποδοχέα, μπορεί να παγιδευτεί σε αυτό το πλέγμα του LRRC15», είπε ο Waller από το κέντρο Charles Perkin.
Η LRRC15 είναι κοινή σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του δέρματος, της γλώσσας, των ινοβλαστών, του πλακούντα και των λεμφαδένων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι οι πνεύμονες ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν πιο έντονα στη μόλυνση.
«Όταν βάφουμε τους πνεύμονες υγιούς ιστού, δεν βλέπουμε πολύ LRRC15, αλλά στη συνέχεια στους πνεύμονες COVID-19, βλέπουμε πολύ περισσότερη πρωτεΐνη», είπε ο Loo.
Η ομάδα ελπίζει ότι το εύρημα του γονιδίου θα μπορούσε να ωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη αντιιικών και αντιινωτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση μελλοντικών στελεχών ή πιθανής πνευμονικής ίνωσης.
«Για την ίνωση, δεν υπάρχουν καλά φάρμακα: για παράδειγμα, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι επί του παρόντος μη θεραπεύσιμη», είπε ο Neely.
Το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ίνωση φλεγμονώνοντας τους πνεύμονες αφήνοντάς τους ουλές και πυκνωμένους, με αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή.
Μελέτη νούμερο 2: Εκχυλίσματα από κοινά άγρια φυτά μπορούν να εμποδίσουν την είσοδο του COVID στα ανθρώπινα κύτταρα
Δύο φυτά που μπορούν να βρεθούν σε όλη την έρημο της Βόρειας Αμερικής περιέχουν συστατικά που μπορούν να εμποδίσουν τον ιό που προκαλεί το COVID-19 να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα, λέει μια πρόσφατη μελέτη.
Μετά από δοκιμή 1.867 δειγμάτων που εξήχθησαν από διαφορετικά μέρη 660 ειδών φυτών και μυκήτων, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Emory στη Τζόρτζια ανέφερε ότι εκχυλίσματα από τα άνθη του φυτού χρυσόραβδου (goldenrod ή Solidago altissima) και οι ρίζες της φτέρης (Pteridium aquilinum) εμπόδισαν την ιική πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2 από την προσκόλληση σε ανθρώπινα κύτταρα σε εργαστηριακά περιβάλλοντα.
Και τα δύο φυτά είναι εγγενή στη Βόρεια Αμερική (ευδοκιμούν και σε πολλά άλλα εδάφη στον κόσμο) και είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς Αμερικανούς ως φυτικά φάρμακα, σημείωσαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα χρυσόραβδα χρησιμοποιούνταν σε επίδεσμους εγκαυμάτων και εφαρμόζονταν σε πληγές (έλκη) από τη φυλή Ojibwe.
Εν τω μεταξύ, η φτέρη είναι μέρος της διατροφής πολλών αυτόχθονων φυλών και έχει μακρά ιστορία ποικίλων χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων αντισηπτικών και ανθελμινθικών (σ.σ. καταπολεμούν τους έλμινθες ή αλλιώς λεβίθες, δηλαδή εντερικά παράσιτα).
Οι επιστήμονες αντέδρασαν στην αντιμετώπιση του COVID με φυτά, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικά αποτελεσματικές ενώσεις υπάρχουν μόνο σε ελάχιστες ποσότητες στα φυτά.
Υπερτόνισαν μάλιστα, την τοξικότητα κάποιων μερών της φτέρης.
«Είναι πολύ νωρίς στη διαδικασία, αλλά εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε, να απομονώσουμε και να κλιμακώσουμε τα μόρια από τα εκχυλίσματα που έδειξαν δράση ενάντια στον ιό», η Cassandra Quave, συν-συγγραφέας της μελέτης και βοτανολόγος ειδικευμένη στην παραδοσιακή ιατρική στο Πανεπιστήμιο Emory, όπως ανέφερε σε δελτίο τύπου.
«Μόλις απομονώσουμε τα δραστικά συστατικά, σκοπεύουμε να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις για την ασφάλειά τους και τη μακροπρόθεσμη δυναμική τους ως φάρμακα κατά του COVID-19».
Τι θαυμαστό έδειξε το τεστ στο δοκιμαστικό πλακίδιο
Μελέτες δείχνουν ότι ο COVID εισέρχεται δεσμεύοντας την πρωτεΐνη ακίδας του σε έναν υποδοχέα, που ονομάζεται ACE2, στην επιφάνεια του κυττάρου ξενιστή.
«Η πρωτεΐνη ακίδας του ιού χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ACE2 σχεδόν σαν ένα κλειδί που μπαίνει σε μια κλειδαριά, επιτρέποντας στον ιό να εισχωρήσει σε ένα κύτταρο και να το μολύνει», είπε ο Quave.
Για το πείραμά τους, οι επιστήμονες του Emory χρησιμοποίησαν σωματίδια που μοιάζουν με ιούς (VLPs), τα οποία είναι ιοί που βασίζονται στον COVID χωρίς τη γενετική πληροφορία που απαιτείται για την πρόκληση μόλυνσης και ανθρώπινα κύτταρα προγραμματισμένα να υπερεκφράζουν το ACE2 στην επιφάνειά τους.
Το VLP προγραμματίστηκε με τρόπο που μόλις συνδεόταν επιτυχώς με μια πρωτεΐνη ACE2 και εισαγόταν, θα παρήγαγε μια φθορίζουσα πράσινη πρωτεΐνη.
Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ένα φυτικό εκχύλισμα στα κύτταρα σε ένα δοκιμαστικό πλακίδιο Petri πριν εισαγάγουν τα VLP.
Στη συνέχεια έριξαν ένα φως φθορισμού στο πλακίδιο με τα κύτταρα για να δουν αν το VLP είχε εισχωρήσει στα κύτταρα και παρήγαγε την πράσινη πρωτεΐνη.
Τα εκχυλίσματα χρυσόραβδου και φτέρης «επέδειξαν ισχυρή δραστηριότητα σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, καθώς και ελάχιστη κυτταροτοξικότητα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις», σύμφωνα με τη μελέτη.
Έδειξαν επίσης αντιικά αποτελέσματα σε κυτταροκαλλιέργεια μολυσμένων με COVID.
«Τα φυτά έχουν τέτοια χημική πολυπλοκότητα που οι άνθρωποι πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν όλες τις βοτανικές ενώσεις που περιμένουν να ανακαλυφθούν», δήλωσε η Caitlin Risener, η κορυφαία συγγραφέας της μελέτης.
«Το τεράστιο φαρμακευτικό δυναμικό των φυτών υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των οικοσυστημάτων».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών