Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Αν. Γερμανίας, Hans Modrow

Πέθανε ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Αν. Γερμανίας, Hans Modrow
Ο Hans Modrow ήταν Γερμανός πολιτικός περισσότερο γνωστός ως ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας
Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών ο Hans Modrow ο Γερμανός πολιτικός που ήταν περισσότερο γνωστός ως ο τελευταίος κομμουνιστής πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας.
"Χθες το βράδυ ο Hans Modrow μας άφησε σε ηλικία 95 ετών.
Με τον θάνατό του το κόμμα μας χάνει μια σημαντική προσωπικότητα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Die Linke, που θεωρείται διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Hans Modrow επέβλεψε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 11/2, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Die Linke.
Αναλαμβάνοντας καθήκοντα στη μέση της Ειρηνικής Επανάστασης, ήταν ο de facto ηγέτης της χώρας για μεγάλο μέρος του χειμώνα του 1989 - 1990, μια μεταβατική προσωπικότητα, που άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες και μοναδικές ελεύθερες εκλογές στην Ανατολική Γερμανία, συμπεριλαμβάνοντας πολλούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης στο υπουργικό του συμβούλιο.
Προηγουμένως ήταν συνεργάτης του κομμουνιστικού καθεστώτος, υποβαθμίζοντας ακόμη και τον ρόλο του στους θανάτους στο Τείχος του Βερολίνου και προσπάθησε να καθυστερήσει την επανένωση της Γερμανίας.

Μετά το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης και την επανένωση της Γερμανίας, καταδικάστηκε για εκλογική νοθεία και ψευδορκία από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Δρέσδης το 1995, με τη βάση ότι ήταν ο ονομαστικά υπεύθυνος του SED για την εκλογική διαδικασία.
Αργότερα καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή.
Ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους πρώην αξιωματούχους του SED που δεν είχαν διαγραφεί, ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και ήταν πρόεδρος του «συμβουλίου των πρεσβυτέρων» του Αριστερού Κόμματος από το 2007.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης