Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων 0,5% τον Μάρτιο, στο 3,5% – Ισχυρό πλήγμα από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Lagarde (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων 0,5% τον Μάρτιο, στο 3,5% – Ισχυρό πλήγμα από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Συνεχίζεται η νομισματική σύσφιξη στη Ευρωζώνη...
Σχετικά Άρθρα
Σήμα για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων 0,5% (στο 3,5%) στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Μαρτίου έστειλε με ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός φθείρει με καίριο τρόπο την ευρωπαϊκή οικονομία και πρέπει να παταχθεί.
Αν δεν αλλάξει κάτι, αυτή είναι η έκτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων στην οποία προβαίνει η ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες, με τελευταία αύξηση της τάξης του 0,5% τον Δεκέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του 3% στο οποίο ανέρχονται πλέον τα επιτόκια είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στην ευρωζώνη από το 2008 – και η νομισματική σύσφιξη συνεχίζεται.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Lagarde, «ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων – ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής της τον Δεκέμβριο του 2021, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022.
«Στη συνεδρίασή του τον Φεβρουάριο, το Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει την πορεία της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%».

Οικονομία και νομισματική πολιτική...

Σε ό,τι αφορά τη ζώνη του ευρώ, η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το δ’ τρίμηνο του 2022.
«Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από ό,τι περιμέναμε αρχικά, καθώς οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας περιορίστηκαν εν μέρει από τη βελτίωση των συνθηκών εφοδιασμού και τη δημοσιονομική στήριξη για την ενεργειακή κρίση.
Ενώ η εμπιστοσύνη αυξάνεται και οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, αναμένουμε ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει ασθενής στο εγγύς μέλλον» επεσήμανε.
Η αγορά εργασίας αποτελεί σημαντικό δείκτη: οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα, υποστηριζόμενοι από τη δυναμική της απασχόλησης. 
«Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελευταία μας συνάντηση, στις 2 Φεβρουαρίου, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και θα τα αυξήσουμε περαιτέρω.
Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο» είπε η Lagarde και προσέθεσε:
«Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τη μετέπειτα πορεία της νομισματικής μας πολιτικής.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει, προϊόντος του χρόνου, τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση, γεγονός που θα προφυλάξει από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση κάθε συνάντηση».
Στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι policy makers αποφάσισαν τις λεπτομέρειες για τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).
Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, με τη μείωση να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου 2023.

Τρεις τομείς

Η Lagarde ανέφερε πως η Ευρωζώνη είναι ένα ελκυστικό κλαμπ, κάνοντας μνεία στην Κροατία, η οποία εισήλθε τελευταία στη ζώνη του ευρώ.
«Η ένταξη της Κροατίας είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, όχι μόνο για την ίδια την Κροατία, αλλά και για το ευρώ.
Δείχνει ότι το ευρώ εξακολουθεί να είναι ένα ελκυστικό νόμισμα και μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι στην Ευρώπη είμαστε πιο δυνατοί μαζί.

Η υιοθέτηση του ευρώ θα αποφέρει απτά οφέλη για τα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της Κροατίας, βασιζόμενη στον ευρύτερο θετικό αντίκτυπο που είχε το ευρώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες» είπε.
Ωστόσο, υποστήριξε πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος τους επόμενους 12 μήνες σε τρεις τομείς:

-Να προχωρήσουν οι εργασίες για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης της ζώνης του ευρώ.
-Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση -του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ
-Να καθοριστεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ
(Το φθινόπωρο, η φάση έρευνας της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης